Vakar Kretingos Rotušės aikštėje turėjo rinktis piketo „Už saugią Lietuvą be smurto ir vaikų traumavimo“ dalyviai. Tačiau su plakatu rankose tądien alytiškė Ieva (pavardė redakcijai žinoma) vaikštinėjo viena.

Dar trečiadienį gavome šios moters laišką: „Esu mažametės mergaitės motina, iš kurios tarnybų neteisėtai atimtas vaikas yra atiduotas ne kartą teistam, abejotinos reputacijos tėvui“, – taip prasideda jo tekstas. O Kretinga vis tik neįvykusio piketo traukos tašku turėjo tapti ne atsitiktinai, mat šiuo metu Ievos dukra čia gyvena kartu su savo tėvu. Kaip tik vakar Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose vyko ir pirmas parengiamasis posėdis dėl moters santuokos nutraukimo bei tolesnio mažametės likimo.

Teigė patyrusi spaudimą

Kaip atskleidė Ieva, su dukros tėvu ji susipažino prieš 6–8 metus studijuodama Klaipėdoje, abu turėjo bendrų draugų, kretingiškis dažnai atvažiuodavo į uostamiestį. Vėliau esą vyras ją pakvietė gyventi į Alytų, jam atlikinėjant bausmę pataisos namuose moteris ištekėjo ir 2017-aisiais pagimdė dukrą. Ievos teigimu, staiga atsiradus panaudos pagrindu nuomoto buto savininkui ji su dukra neteko gyvenamosios vietos, dėl to turėjo greitai išsikraustyti ir taip atsidūrė Alytaus miesto moterų krizių centre.

Moteris patikino, kad vos gimus dukrai buvo spaudžiama vyro ir jo giminaičių savo vaiko atsisakyti, nuolat įvairioms tarnyboms buvo ja skundžiamasi: „Skundė, kad neva keliu vaikui grėsmę, prašė, kad dukrą iš manęs atimtų“. Kurį laiką Ieva su dukra gyveno ir pas savo mamą Kaune, tačiau, anot jos, ten buvo sudėtinga: „Mano mama ligota, nevartojo vaistų, mušdavosi. Pasiskundžiau pati dėl smurto, mama irgi pasiskundė manimi – tas bylas vėliau nutraukė“. Ievos teigimu, po šio skundo, 2018-ųjų birželį, pirmąkart ir buvo iš jos „paimta“ dukra, kurią moteris susigrąžino dar tų pačių metų spalį.

Vyras situacijos nekomentavo

Tačiau skundai jos adresu, kalbėjo Ieva, nesiliovė nei vėliau, nei vyrui šių metų pavasarį iš pataisos namų išėjus į laisvę. Susisiekus su Ievos sutuoktiniu, vyras komentuoti susiklosčiusią situaciją ar pateikti savo pasakojimą atsisakė.

Pasiteiravus Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos apie dabartinių Ievos dukros gyvenimo sąlygų saugumą (dėl kurių abejoja vaiko motina), sulaukta šios tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės Gretos Bliutaitės atsakymo: „Šiuo metu vaikas yra saugioje aplinkoje. Į visus Ievos pranešimus apie galimai pažeidžiamas vaiko teises buvo reaguojama, vykstama į šeimą realiai įvertinti situacijos, tačiau visi pranešimai, kol vaikas gyvena Kretingoje, nepasitvirtino“.

Moters atstovė teisme, advokato padėjėja Monika Šereikienė, saugodama su byla susijusių asmenų privatumą, tik užsiminė, jog didžiausią nerimą Ievos vyrui ir jos artimiesiems kelia moters sveikatos būklė.

Tarnyba: nesilaikyta pagalbos plano sąlygų

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Vija Kudzienė teigė, kad vaikas iš nesaugios aplinkos buvo paimtas Kaune 2018 metais. „Spalio 10 dieną atvejo vadybos posėdžio metu buvo nutarta motinai grąžinti vaiką, nes motina vykdė pagalbos plane numatytus įsipareigojimus, per tą laiką šeimoje neliko rizikos vaikui veiksnių. O 2019-aisiais gauta informacija, kad motina nustojo vykdyti pagalbos plano sąlygas. Atvejo vadybos posėdžio metu buvo peržiūrėtas pagalbos planas, tačiau motina iš posėdžio pasišalino, telefonu su ja susisiekti nepavyko. Posėdyje dalyvavęs biologinis vaiko tėvas pasisiūlė pats pasirūpinti vaiku, jis kreipėsi į teismą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo su juo. Teismo nutartimi, pritaikius laikinąsias apsaugos priemones, vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su tėvu. Ta pačia tvarka nustatyta ir laikina motinos bendravimo su dukra tvarka“,  – informavo V. Kudzienė.

Su dukra susitinka Kretingoje

Anot Ievos, dabar pasimatyti su dukra kas 2 savaites ji vyksta į Kretingos socialinių paslaugų centrą (SPC), moteris taip pat pasiguodė, kad Kretingos SPC nesuteikia jai informacijos apie vaiką: „Kai buvau nuvykusi savaitgalį, sakė, kad jokios informacijos neteiks. Kas čia darosi? Kodėl nieko negaliu sužinoti apie savo vaiką, net apie jo sveikatą? Kai noriu pasidomėti, nuo manęs atsitveriama siena“.

Kretingos SPC direktorė Beruta Dirvonskienė sakė, kad pirmą kartą informacijos apie dukros sveikatą ir ugdymo įstaigą Ieva pasiteiravo tik šią savaitę, trečiadienį, ir patikino, jog į moters užklausą bus tikrai atsakyta pagal įstaigoje patvirtintą tvarką. Ievos atstovė teisme Monika Šereikienė apie vakar uždarame posėdyje nagrinėtą bylą daug duomenų atskleisti negalėjo, tik paaiškino, jog byla tebenagrinėjama, renkami procesiniai įrodymai ir teismas jokio sprendimo dar nepriėmė.

Irma Antanaitytė

Karolio Bakūno nuotr.

 3,908 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
16 thoughts on “Prieš tarnybas – su plakatu rankose”
  1. Jei jos vyras arba jo šeima pradėtų kalbėti,stalčiai visiems iš nuostabos atsidarytų! Ir suvoktu,jog vaiko jai atiduoti NEGALIMA.Pirmasis vaikas iš jos irgi atimtas ir gyvena Kaune su savo tėčiu ir jo šeima.Vienintelė pagalba Ievai turi buti psichiatro,nes ji pati žino kokių problemų ji turi.Ir tai tikrai ne depresija.Gaila,kad ji tos pagalbos atsisako.Ir eina visur su baisiais skandalais,skundais,pareiškimais ir isterijos priepuoliais.Dėl pačių vaikų saugumo jai vienai ju auginti negalima.

  2. Ieva,o kodel nekalbi apie sunu?kodel nemoki jam alimentu?kodel jo nelankai?gal jau metas pradeti darbuotis arba pradeti gydyti savo progresuojancia liga?

  3. nkomentatoriai skeldizia tikroves neattikancia informacija vyro gimines ka galiu pasakyti pagieza lieja ir pykti

  4. Ieva !!!!!!
    Tau senai laikas gydytis o ne vaikus auginti. Ka tu jiems duoti gali ??
    Uzdaras sienas, tavo pykcio priepuolius ? Mergaite net neturinti 2 metuku jau versdavai tau, kad grindis isplautu !!!
    Tu savo vaikams nieko negali duoti, jie nematytu jokios vaikystes su tavimi. Tu tik sugebi isgalvotus pareiskimus rasyti ir kitus kaltinti.
    Eik dirbti kam tau ta metgaite reikalinga jeigu ji tau maziausiai rupi. Tik rupi uz ja gaunami pinigai kad dirbt nereiketu. Niekada nepamirsiu kaip tu koliojai savo mazaja princese kaip tu ant hos klykdavai. Jau net nekalbu apie gyvenimo salygas kokiomis augo sita mergaite. Nevala esi ir tikiuosi, kad mergaites niekada neatgautum o liktu aukti pas teva bei nuostabiomis tetomis.
    Linkiu stiprybes kovojant su sita ligone…..

  5. o kas jus psichaitrai kad mane siuntinetumete ir zinotumete ko man reikia ko ne patys pasigydikite troliai ir nerasinekite ta pati per ta pati tegul pasako kas jsi pervienaszmona musa o gal pavisienti ka jis pats yra prisidirbes praeitiyje plese muse sukciavo cia raisneja jonausko giminaiciai pila postus tik tiek netikekite nei vieno ju smeizto kompainija ju toki poltika smeizti ir atimineti viakus is normali utvakringu mamu. su nuostabiom tetotom nebejuokinkikite smurtauja musasi kokios jos nuostabios tavazuos televizija dar netiek isviesinsiu kai su manimi elgiesi jonausko seserys joms reikia tos megraites tik del pniigu nes gauna 7000euru ismoka. visu pirma net mediku licenzijos ir kpmptencijos neturedami manes nesiuntinekite debilai nes patiems reikia gydytis o as ant ivsos lietuvos isvieisnsiu tarnybu nekompetenciaj cia juk komentuoja jonausko meiluzes ir jonausko giminiu draugai daugiau normalus mzones netrolintu to paties per to paties idiotai

  6. dar nenusibodo ta pati per ta pati oi koks jis puikus tevas kaleimo ziurke atmata to vaiko nakciau gyvenime neaugines pasiziurekite i save nejums psresti kur man gydytis kur ne . kitas zingsnis televizija pavieisnti sito jomnausk osmurta ir tokia tarnybu nekomepteincija ir situ troliu fabriko komentarus

  7. patys kurie raso siekia glbooti mergaite uz 7000euru per menesi ne man rupi p[inigai o jums melieji uz pniigus ir vleniu isiela parduotumete vyro susni giminaiai ir meiluzes nekomentuokitw prisidengia fake naketomis neturiu ka kalbeti su tokio lygio jus tik trolinate ant sienos

  8. matosi kad nesu tokia jau ligone todel ir nedurnine medikai neturi prie ko prikibti ne jums paie man osveikata gerbieji spresti kad daugiau nepiltumete tokiu slyksciu komenatu dovilei ir toms tetoms meragitems galiu plinketi uz pinigus ir siela parduotumete man nereikia viak odel pinigu o va jie uzmergaoites globa 7000euru gauna ko tas jonauskas neina dirbti sedi mamai ant sprando islaikomas giminiu jus cia nepilkite komentaru ant vienisos motinso nes viska ka ten skeldiziate neatitinka tikroves

  9. laukite sroviu pavieisnsiu ir smurta ir visus ju darbelius kaip valdininkai kretingoje dirba nesidangstys vaiku gerove maziau patys skleiskite apie mane tirkoves neatitinkancia informacija jeigu su otkiu poziuriu tai visi lietuvoje ligoniai turetu buti izudyti arba uzdaryti i ligonines juk cia itk naciu politika taip elgdavosi su zmonemis karo laikais juos kazkur grusdavosi ne jums paie man osveikata spresti jeigu jums kazka netinka patys gydytkite matosi kad tie kurie trolina postais patys turi psichiniu problemu ne as. Deimantes peckaitienes ir Giedriaus Jonausko politika ne mAN REIKAI VAIKO DEL PINIGU O JIEMS UZ GLOBA SUSITVARKE GAUNA IS VALSTYBES 7000EURU ISMOKAS TAI BEPIGU MOTINA SMEIZTI O KAM GRAZINTI VAIKA IS GLOBOS GALIMA IS VAIKO BIZNI SUKTI ATR NETAIP CIA TOS PADRUSKES NEVa jonasko kokios ten MEILUZES GIMINIU DRAUGES TEGUL PATYLI ATVAZUSOIME DARIR SU TELEVIZIJA MANES TAS JONAUSKAS SU SVA OTETULEM NEDAUZYS O JEIGU JOS OTKIOS GEROS IR VISKAS TEN GERAI KODEL POLICIJA MANE SUAGO SUSITIKIMO METU BUDI KAD APSAUGOTU NUO JONAUSKO IR JO TETULIU KAD NEMUSTU KODEL JONAUSKA PRIES2 SVAITES ISMETE IS KRETINGOS PASLAUGU CENTRO KODEL JEIGU TOKS GERAS TEVAS KODEL JI POLICIJA META LAUK IS SKYRIAUS

  10. JUSU TROLIU IDIOLOGIJA GENOCIDAS PRIES MAMAS AITMTI VIAKA UZDARYTI IR NUMARINTI KAD NUSIBAIGTU VA KA REISKIA JUSU TAS PASAKYMAS GYDYTIS NES TOKISU LIGONIUS LABAI NUMARINA KAIP ZINOME TOKIA ROKISKIO PSICHIATIRNEJE LIGONINEJE IS SVEIKU ZMONIU PADARO DARZOVES

  11. KA AS GALI UPASAKYTI LAUKITE TELEVIZJOS O TADA JOKIOS VAIK UTEISES NEPRISIDENGS ASMENS DUOMENU APSAUGA

  12. Tu gal jau nustok kliedėti.. Apie kokius tu čia 7000 kalbi? iš kur tokio dydžio išmokos? iš gyvenimiškos patirties žinau, kad globojamiems vaikams dar prie lito buvo mokama 500 litų išmoka kas mėnesį o čia prašau prie euro kokie šuoliai tūkstančiais moka.. Tu bent meluot išmok, scenarijų realistiškesnį pasirink, nes kai kosmosus tokius kalbi tai taip ir noris rėkt ALIO TARNYBOS KUR JŪS, šitai moteriai reikalinga medikų pagalba.. IR SKUBIAI… Ir šiaip elementariai nuėjus į vaikų teisių internetinį puslapį surašyta kokios išmokos mokamos… Pasiskaityk pirmiau tada kliedėk, ar tavo mergytė išskirtinė ant visos Lietuvos, gauna tūkstančius… Man taip gaila, kad vyro šeima tyli..nes po to tokia durnė kaip tu ir bujoja, prašydama visų gailesčio…Gaila, jei atsiranda tokių kurie tavim tiki… Aš esu visiškai svetimas žmogus, kuris visiškai atsitiktinai šita visą absurdišką situacija pamačiau facebooke, kurią ne kas kitas kaip tu pati ir ištransliavai.. Nenoriu nei įžeisti tavęs, nei užsipulti.. Manau tai mūsų valstybės sistemos klaidos, kad nesugeba padėt tokiems žmonėms kaip tu… Ir ta pagalba ne atgauti vaikus, O GYDYTIS… Tau būtina pagalba gydytis, tu turi rimtų psichikos sutrikimų.. Ir man gaila, kad niekas nepadeda tau to suprasti ir nesistengia su tavimi dirbti, kad tu galėtum integruotis į visuomenę ….
    Socialinės garantijos

    Kiekvienam vaikui, globojamam (rūpinamam) šeimoje, jo globos (rūpybos) laikotarpiu kas mėnesį mokama 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur) globos (rūpybos) išmoka. Kai globojamam (rūpinamam) vaikui mokama našlaičio pensija ir (arba) periodinė išmoka jo išlaikymui, globos (rūpybos) išmokos dydis yra lygus skirtumui tarp 4 bazinių socialinių išmokų dydžio ir šių išmokų dydžio.

    Vaiko globėjui (rūpintojui) už vaiką, kuriam globa (rūpyba) nustatyta šeimoje, nuo 2016 m. sausio 1 d. yra mokamas 1 bazinės socialinės išmokos dydžio (38 Eur), o nuo 2017 m. sausio 1 d. – 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur) globos (rūpybos) išmokos tikslinis priedas.

    Jeigu globojamas (rūpinamas) vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo ir (ar) pagal formaliojo profesinio mokymo programas ir yra išlaikomas (nemokamai gauna nakvynę ir maistą) bendrojo ugdymo mokyklos ar profesinio mokymo įstaigos bendrabutyje ar vaikų socializacijos centre, jam skiriama 2 bazinių socialinių išmokų dydžio (76 Eur) išmoka per mėnesį.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE