Daugiabučius namus administruojanti UAB „Kretingos būstas“ be skrupulų tuština gyventojų pinigines, o rajono valdžia vis nesiryžta to sustabdyti. Nors ir pripažįstama, kad bendrovė nevykdo ar blogai vykdo savo įsipareigojimus, atsisakyti jos teikiamų taip vadinamų „paslaugų“ neskubama. Taip pat naujoji rajono valdžia dar, matyt, nespėjo „susipažinti su situacija“, „išdiskutuoti“ ir nuspręsti, kaip padėti gyventojams.

Neseniai socialiniuose tikluose pasirodė Klaipėdos gatvės Kretingoje, 125A namo, vieno iš trijų buvusių bendrabučių, gyventojų pagalbos šauksmas. Jie skundžiasi, kad namą administruojanti bendrovė „Kretingos būstas“ jau ne vienerius metus niekaip nesugeba sutvarkyti nuotekų sistemos, todėl periodiškai rūsiai patvinsta vandeniu, pasklinda nemalonūs kvapai. Taip dažniausiai atsitinka po smarkesnio lietaus.

Dabar įžengti į Klaipėdos g. 125A namo rūsį irgi sudėtinga: tenka stengtis kojas padėti ant kokios nors lentos, mat nepataikius teks pabraidyti po dvokiantį skystimėlį. Savo sandėliukus norėdami pasiekti gyventojai dėlioja viską ant grindų, ką tik randa, kad nereikėtų braidyti po bjaurų vandenį. Taip pat įvairiais skudurais mėginama dangstyti kanalizacijos vamzdžius, kurie, matyt, nėra pakankamai sandarūs.

Pasak namo gyventojų, tokia situacija tęsiasi jau ne vienerius metus. Butų savininkų bendrijos nėra, todėl pastatą administruoja UAB „Kretingos būstas“. Žmonės jau nebesuskaičiuoja, kiek kartų ir žodžiu, ir raštu kreipėsi į namą administruojančią bendrovę, prašė sutvarkyti nuotekų sistemą, bet problema iki šiol  neišspręsta. Anot jų, pinigus įmonė sugeba susirinkti net ir už nepadaromus darbus. Bent jau pastebėti, kad kažkas kažkada buvo padaryta, neįmanoma.

Paskambinti ir pakalbėti su šalies Prezidentu tikriausiai būtų lengviau nei su UAB „Kretingos būstas“ vadovu. Pirmiausia tenka visą istoriją, apie ką planuojama kalbėtis, papasakoti telefonu atsiliepusiai operatorei, o po to laukti, kol vadovas teiksis paskambinti tikintis, kad jis vis dėlto tai padarys. Nors gali ir nepaskambinti… Vadovo telefono numeris beveik prilygsta karinei paslapčiai.

„Švyturiui“ šiaip ne taip susisiekus su bendrovės vadovu prisistačiusiu Vaidu Barakausku paaiškėjo, jog Klaipėdos gatvės 125A namo gyventojai dabar dėl savo bėdos į įmonę nesikreipė. Vadovas taip pat paaiškino, jog į rūsius plūsta ne šiaip vanduo, o fekalijos. Taip esą atsitinka todėl, kad gyventojai į kanalizacijos sistemą sukiša vandenyje neišsiskaidančius daiktus ir taip užkemša vamzdžius. Ir tai esanti ne „Kretingos būsto“, o pačių gyventojų problema. Kažkodėl būtent tokia motyvacija dažniausiai išgirstama iš „Kretingos būsto“ darbuotojų lūpų, kai pasiskundžiama panašiomis bėdomis. Nesvarbu, koks vanduo atsirado rūsiuose, kaltas gyventojas, užkimšęs kanalizaciją.

Vis dėlto vakar šiek tiek pajudinti „Kretingos būstą“ pavyko – įmonės vadovas V.Barakauskas pats paskambino ir pranešė, jog buvo išsiųsti darbuotojai situacijai išsiaiškinti. Nustatyta, jog vanduo į Klaipėdos g. 125A namo rūsius kaupiasi iš išorės, nes perpildyti lietaus kanalizacijos šuliniai. Apie tai informuota įmonė „Kretingos vandenys“. Jos darbuotojai patvirtino, jog gautas toks pranešimas ir problemai išspręsti išsiųsta darbininkų brigada.

Mėginimai surasti bendrovės „Kretingos būstas“ vadovą V.Barakauską, pokalbiai su operatoriais bei su pačiu vadovu, jo jau padaryti veiksmai – visas procesas užtruko apie tris valandas. Vadinasi, nėra labai sudėtinga išsiaiškinti priežastis, dėl kurių gyventojams kyla didelių nepatogumų, ir jas pašalinti. Tik keista, kad tai padaryti suskumbama tada, kai vienaip ar kitaip paragina kas nors „iš šalies“. Šiuo atveju – laikraštis. Jei kokiais nors būdais apie bėdas stengiasi pranešti dažnai viltį beveik praradę patys gyventojai, į tai nereaguojama.

Panašių atvejų Kretingoje galima būtų suskaičiuoti dešimtimis, jei ne šimtais. Vargu ar atsirastų koks nors bendrovės „Kretingos būstas“ administruojamas daugiabutis, kurio gyventojai šią įmonę pagirtų, padėkotų už kokybiškai atliktus darbus ar panašiai. Dažniausiai išsakoma visiškai priešinga nuomonė.

Rajono valdžia, ne tik buvusioji, bet ir dabartinė, ne kartą girdėjo apie gyventojų nusiskundimus UAB „Kretingos būstas“ veikla, tačiau iki šiol jokių priemonių nesiimta. Diskutuota ir Savivaldybės taryboje. Pasak Tarybos nario, Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto pirmininko Konstantinio Skieraus, problemą būtų galima išspręsti ar bent jau sušvelninti, jei daugiabučių namų administravimu užsiimtų įmonė „Kretingos komunalininkas“.

„Akivaizdus pavyzdys – Palanga. Kažkada ir šiame mieste buvo panašios problemos dėl daugiabučių administravimo. Savivaldybės taryba nusprendė suteikti palangiškiams komunalininkams galimybę teikti administravimo paslaugas. Iš pradžių turėjome tik kelis namus, vėliau jų pradėjo daugėti, o po metų jau administravome per šimtą daugiabučių. Tokios paslaugos teikimas tapo įmonei pelningas. Svarbiausia, kodėl žmonės rinkosi komunalininkus, o ne kitą privačią įmonę? Manau, todėl, kad komunalininkai stengėsi spręsti gyventojų bėdas kuo operatyviau ir efektyviau“, – sakė daugelį metų „Palangos komunaliniam ūkiui“ vadovavęs K.Skierus. Dabar kretingiškiai daugiabučių gyventojai turi tik dvi išeitis – įsteigti daugiabučių namų savininkų bendriją arba tapti UAB „Kretingos būstas“ įkaitais. Nors įstatymai ir numato galimybę administratoriumi rinktis ne „Kretingos būstą“, tačiau daugiau norinčių tapti administratoriais kol kas neatsirado. Todėl tų daugiabučių gyventojams, kurie neįstengia tarpusavyje susitarti ir įkurti bendrijos, Savivaldybės administracijos valia tenka turėti reikalų su „Kretingos būstu“, nes kiekvienas daugiabutis namas privalo turėti administratorių.

 1,520 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes