Trijų vaikų mama Kristina Juknienė sako, kad artėjant rugsėjui ypatingo piniginės ištuštėjimo nejaučia, nors suruošti tris vaikus į mokyklą tikrai kainuoja. Tačiau savo metodiką turinti moteris mokslo metams ruošiasi gerokai iš anksto ir dalijasi patarimais, ką moksleiviui galima pirkti pigiau, o kur taupyti neverta. Prekybininkai taip pat pastebi, kad tėvai išmoko be streso aprūpinti savo vaikus mokyklai ir daugiau dėmesio skiria produkcijos kokybei.

Nereikia keisti naujais

14 ir 11 metų dukteris bei 8-metį sūnų auginanti jonavietė K. Juknienė kai kuriems dalykams netaupo ir sako, kad tai per metus atsiperka – nekokybiškų daiktų nereikia keisti naujais. Pasak K. Juknienės, ruošdama vaikus į mokyklą ji niekada netaupo kasdieniams ir sportiniams batams, kuprinėms bei rašaliniams parkeriams. Labai svarbi, anot moters, šių daiktų kokybė.

Augant vaikams K. Juknienė į mokyklą juos išmoko suruošti taip, kad visas finansinis krūvis nebūtų tik baigiantis vasarai ar prasidėjus rugsėjui. „Žinoma, rugsėjį daugiausiai kainuoja pratybų sąsiuviniai – čia jau nieko nepakeisi. Tačiau kitus dalykus mes perkame visus metus, kai pamatome akcijas parduotuvėse, todėl nepasijunta vienu kartu išleidžiama didesnė pinigų suma. Tiesą sakant, net ir negalėčiau pasakyti, kiek išleidžiame mokyklai“, – pasakojo pašnekovė. Pavyzdžiui, žieminius batus K. Juknienė gali pirkti ne tada, kai ateina žiema, o jai besibaigiant įsigyti batus jau kitam sezonui.

Išmoko pirkti

Kaune įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta sako, kad dabar, paskutinėmis rugpjūčio dienomis, jau nebūna tokių didelių spūsčių prie mokyklinių prekių, kokių pasitaikydavo anksčiau. „Žmonės išmoko pirkti mokyklines prekes, suprato, kad didelę jų dalį gali rasti ištisus metus – nebūtina įsigyti visko iškart visiems metams. O ir pati priešmokyklinė prekyba prasideda gana anksti, kad būtų pakankamai laiko viską apgalvoti ir išsirinkti. Ypač tai aktualu dabar, kai tėvai skiria didesnį dėmesį prekių kokybei. Kai yra daugiau laiko, tėvai gali įsiklausyti ir į patyrusių prekybininkų patarimus, kur verta rinktis tikrai kokybišką produktą, o kur galima ir šiek tiek pataupyti tiek perkant kanceliarines prekes, tiek sportinę aprangą, uniformas ir kitus mokyklinuko drabužius“, – sakė pašnekovas.

Gera kuprinė – labai svarbu

Kai vaikai pradėjo lankyti mokyklą, K. Juknienė netrukus suprato, kaip svarbu patogi ir kokybiška kuprinė, ypač pradinukui. „Ji turi būti lengva, tvirta, ergonomiška. Kuprinėms taip pat ieškau akcijų. Neperku jų pačių brangiausių gamintojų“, – kalbėjo ji. Štai vieną kartą geros kokybės ir žinomo gamintojo kuprinę moteriai pavyko nupirkti gruodžio mėnesį. Nors tada jos nereikėjo, tačiau kuprinei buvo net 80 procentų nuolaida. „Pasisekė kaip aklai vištai grūdas“, – juokėsi trijų vaikų mama.

Žiūri į batų padus

Taip pat vaikui svarbu batai, o pigūs, pasak K. Juknienės, atsiliepia ir kokybei. Tačiau nupirkti be jokių nuolaidų mažiausiai tris poras batų kainuotų išties daug: „Todėl irgi ieškome akcijų. Pirkdama batus įvertinu, kad gerai lankstytųsi padas, kad batai nebūtų kieti, atsižvelgiu į ergonomiškumą. Taip pat svarbu ir gera sportinių batelių kokybė“.

K. Juknienė akcentuoja ir rašalinius parkerius, vėlgi svarbius pirmokams arba pradinių klasių mokiniams. „Yra net rašiklių, kurie specialiai skirti pirmokams: juose kiek kitokios ir labiau patogios yra pačios plunksnos“, – kalbėjo K. Juknienė. Tačiau rašant tokiu parkeriu dėmesį reikia skirti ir sąsiuviniams – patys pigiausi nėra tinkami, mat jų lapai pernelyg ploni ir rašalas persigeria.

Ar jau pasiruošėte mokslo metų pradžiai?

Aušra iš Kretingos: Jau pasiruošėm. Manau, nėra labai brangu pasiruošti mokslo metams, juk yra įvairių akcijų: kuprinę įsigijome su nuolaida, dar parkeriukai, sąsiuvinukai – ir viskas. Tik švarkelis buvo brangesnis. Rūbųturime iš anksčiau likusių… Iš viso išleidome 60 eurų

Loreta iš Kretingos: Pirmokei vien kanceliarinėms prekėms išleidau 60 eurų – čia dar be sportinės aprangos. Kuprinė kainavo maždaug 30 eurų, tad iš viso jau 90 eurų suma išeina. Kadangi dukra pirmokė, viską teko pirkti naują, nieko neturėjom užsilikusio iš praeitų mokslo metų. Aišku, ir ne vien pirmam mėnesiui priemones supirkau.

Vilma iš Kretingos: Dar nesiruošėm: ateina laikas, gauname sąrašą, tada ir superku viską. Daug kas yra jau iš praeitų metų, tai dar labai negalvojom. Jau po Rugsėjo 1-osios, pirmąją savaitę, ruošimės, kai tiksliau žinosim, ko reikia.

Justina iš Kretingos: Jau beveik pasiruošėme. Nemanau, kad į darželį susiruošti labai brangu. Kadangi turiu 2 vaikus, tai vieno brolio rūbelių lieka kitam. Brangiau yra pasirengti mokyklai: štai sūnėnas eis į pirmą klasę, tai jau ir uniforma kainuos… Kol kas pagrindines priemones nusipirkome, o paskui bus matyti.

Irma Antanaitytė

Karolio Bakūno nuotr.

 

Daugiau: batai vaikams

 1,514 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes