Trys Kretingos rajono gyventojai, gyvenantys nuomojamuose socialiniuose būstuose, Savivaldybės tarybos prašė pakeisti nuomos sąlygas, pagal kurias socialiniai būstai taptų savivaldybės būstais, o nuomininkai už nuomą mokėtų rinkos kainomis. Tačiau Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo nuostata, suteikiančia galimybę neprarasti būsto, pasinaudoti galės tik du prašymus pateikę gyventojai.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos specialistai visą vasarą aiškinosi situacijas prašymus pateikusių gyventojų šeimose, skaičiavo jų gaunamas pajamas ir ruošė sprendimo projektą. Tačiau tik prasidėjus Tarybos komitetų posėdžiams kai kuriems politikams „užkliuvo“ pati socialinių būstų statuso pakeitimo į savivaldybės būstus tvarka. Taip pat kilo ir abejonių, kad gyventojai elgiasi sąžiningai ir nenori tik pasinaudoti įstatymo jiems suteikiama galimybe, bet stengiasi tvarkingai dalyvauti būsto nuomos rinkoje.

Pagal galiojančius įstatymus žmogus ar šeima gyvento socialiniame būste gali tuo atveju, jei jų pajamos neviršija nustatyto pajamų ar turto dydžio. Viršyti šią riba galima, tačiau ne daugiau kaip 25 proc.

Jei gyventojo pajamos „įtelpa“ į šiuos rėmus, socialinis būstas gali būti išnuomojamas kaip savivaldybės būstas – nuomos mokestis apskaičiuojamas pagal rinkos kainas. Nors tokiam gyventojui už savivaldybės būsto statusą turintį būstą nuomos mokestį jau reikia mokėti didesnį nei už socialinį, žmogus jį išsaugo. Kitaip tariant, gali ir toliau jame gyventi.

Trijų asmenų šeima, kurioje auga vienas nepilnametis vaikas, prašė vieno kambario, 37,41 kv. m, socialinį būstą leisti nuomotis kaip savivaldybės būstą. Mat jos vyrui pradėjus uždarbiauti užsienyje, šiek tiek padidėjo gaunamos pajamos. Nustatytą pajamų ribą jos viršija 121 proc.

Kita šeima, prašiusi Tarybos narių suteikti galimybę išsaugoti gyvenamąjį būstą ir nuomotis jį kaip savivaldybės, gyvena kaime. Septynių asmenų šeimai buvo išnuomota sodyba.

Paramos būstui įsigyti ar išnuomoti įstatymo nustatytą pajamų dydį šios šeimos pajamos viršija 170 proc., vadinasi, socialiniame būste šeima gyventi nebegali.

Apie trečiajį socialinio būsto nuomininką, kuris šiuo metu yra bedarbis, tarybos nariai beveik nediskutavo. Jo pajamos nustatytą ribą viršija 110 proc.

Tarybos narių nuomonės išsiskyrė – vieni siūlė pritarti sprendimo projektui ir visus tris socialinius būstus paversti savivaldybės būstais, kiti siūlė kiekvieną prašymą nagrinėti individualiai, o tretieji suabejojo pačios tvarkos teisingumu ir siūlė svarstymą atidėti, kad būtų galima labiau įsigilinti į situacijas.

Pasak Tarybos narės Dalios Martišauskienės, kalbėjusios frakcijos vardu, pirmiausia reikėtų sutvarkyti pačią tvarką. Jai pasirodė keista, kad savivaldybės būstų nuomos sutartys sudaromos neterminuotos. Vadinasi, socialinio būsto statusui pasikeitus į savivaldybės būstą, jame nuomininkas, gavęs būstą lengvatinėmis sąlygomis, gali gyventi kiek tik pageidauja. Tokia tvarka, anot Tarybos narės, neskatina žmonių didinti savo pajamas ir stengtis įsigyti nuosavą būstą.

Tarybos nario Virginijaus Domarko nuomone, tokius klausimus reikia spręsti itin atsakingai ir kiekvieną atskirai, nes šeimose susiklosto skirtingos situacijos.

Pasiūlymo kol kas nepriimti jokio sprendimo šalininkai savo nuomonę motyvavo tuo, jog nuo rugsėjo 1-osios įsigalios įstatymų pataisos, galbūt tada apsisręsti jiems bus lengviau. Tačiau tokiems argumentams paprieštaravo Tarybos narė Jolita Vaickienė, kurios nuomone, sprendimai turi būti priimami pagal tokius teisės aktus, kokie galiojo prašymo pateikimo dieną.

Vis dėlto atidėti sprendimo priėmimą kitam posėdžiui ir taip dar vienam mėnesiui socialinių būstų nuomininkus palikti nežinioje nepavyko. Nutarta nagrinėti kiekvieną prašymą atskirai.

Toks Tarybos narių sprendimas buvo palankus dviems nuomininkams. Socialiniame vieno kambario bute gyvenanti trijų asmenų šeima tikriausiai turės ieškoti kito gyvenamojo ploto.

Tokiu būdu savivaldybė išsaugojo vieną socialinį būstą. Eilėje socialiniam būstui gauti įrašyta per 100 gyventojų. Nupirkti socialinius būstus Kretingos rajone sekasi sunkiai. Atrodo, kad savivaldybės siūloma kaina nėra svarbiausia to priežastis. Pasak specialistų, paprasčiausiai niekas neskuba parduoti. Todėl tikėtis, kad bus taip, kaip užsienyje, kur laukiančių socialinių būstų paskritai nėra, pas mus neverta…

Aistas Mendeika

Karolio Bakūno nuotr.

 1,565 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Taryba „sutaupė“… vieną socialinį būstą”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE