Vieną savo mokinių Pranciškonų gimnazijos bendruomenė trečiadienį pasitiko su ąžuolo lapų vainiku. Taip pagerbtas abiturientas Simonas Baltūsis, iš Pietų Korėjoje vykusios tarptautinės geomokslų olimpiados tądien grįžęs su bronzos medaliu.

„Olimpiada Daegu mieste vyko rugpjūčio 26–rugsėjo 3 dienomis, joje dalyvavo 181 moksleivis iš 43 šalių, – „Švyturiui“ pasakojo Simonas. – Į olimpiadą, kuri, beje, šiemet organizuota ten, kur ir prasidėjo – Pietų Korėjoje, pateko moksleiviai, laimėję sausį savo šalyse vykusioje olimpiadoje.

 Lietuvos geomokslų olimpiadoje iš viso dalyvavo 24 moksleiviai, į tarptautinę olimpiadą P. Korėjoje važiavome keturiese – be manęs, dar trys moksleiviai iš Kauno, Mažeikių ir  Jonavos, mus lydėjo du moderatoriai iš Vilniaus universiteto“.

Tarptautinės olimpiados dalyvių laukė dvi užduotys: testas iš atmosferos, hidrosferos, geosferos ir biosferos sričių bei praktinė užduotis – lauko tyrimas. Testui buvo skirtos šešios, tyrimams – keturios valandos.

 Sunkiausios, pasak Simono, buvo geologinės temos, mat jos mokykloje mažai gvildenamos, be to, kiekviena tema plati ir nekonkreti. Lengviausia – atmosferiniai procesai.

Rezultatai paaiškėjo po dviejų dienų, per olimpiados uždarymo ceremoniją. Iš viso buvo išdalinta 12 aukso, 30 sidabro ir 60 bronzos medalių.

„Norėjau, žinoma, būti tarp prizininkų, nors nelabai tikėjau, kad laimėti pavyks. Visi dalyviai buvo itin stiprūs. Be to, kadangi tarptautinėje olimpiadoje užsienyje dalyvavau pirmą kartą, man jau pats renginys buvo kaip didžiausias prizas“, – šypsojosi vaikinas.  

Simonas į Kretingą parvežė ne tik bronzos medalį, bet ir aukso prizą. Jį už atliktą ir pristatytą lauko tyrimą laimėjo komandoje kartu su dar devyniais moksleiviais iš Bangladešo, Estijos, Vokietijos, Taivano, P. Korėjos, Italijos, Rumunijos, Filipinų ir Baltarusijos.

Laisvu laiku olimpiados dalyviams organizuotos ekskursijos po miestą, šventyklas, muziejus, geologinė ekspedicija į geoparką. „Pietų Korėja – kalnuota, išsivysčiusi, moderni šalis. Pastatai nauji, gražūs. Žmonės labai mandagūs ir paslaugūs. Ypač nustebino pagarba neįgaliesiems – jiems pritaikytos visos erdvės ir visur. Viskas, ką teko pamatyti, paliko didelį įspūdį“, – kalbėjo Simonas.        

Auga smalsaus jaunimo karta

Sūnaus bei mokinio laimėjimu džiaugėsi Simono mama, matematikos mokytoja Violeta Baltūsienė ir geografijos mokytojas Vilius Adomaitis.

 „Sūnus nuo mažumės buvo „tiksliukas“, geografija – didelė jo aistra. Šiuo dalyku itin domėtis pradėjo 8 klasėje, olimpiadose dalyvauja nuo 9-os.  Savo ateitį iki šiol jis siejo su informatika, tačiau po šio laimėjimo tarptautinėje olimpiadoje nelabai drįsčiau tvirtinti, kad tuo keliu ir pasuks“, – juokėsi V. Baltūsienė.

Anot jos, Simonas – visapusiškas žmogus, domisi ir kitais tiksliaisiais mokslais – matematika, fizika, informatika, orientaciniu sportu, dalyvauja  gimnazijoje antrus metus vykdomoje neformalaus ugdymo(si) programoje DofE, skirtoje visapusiškam jaunimo tobulėjimui. Programoje dalyvaujantys jaunuoliai mokosi kelti sau tikslus skirtingose srityse ir kryptingai jų siekti. „Simonui viską sekasi ir suderinti, ir suspėti“, – pasidžiaugė abituriento mama.   

Pasak V. Adomaičio, jis Simonu labai didžiuojasi – toks mokinio pasiekimas yra geriausias mokytojo darbo įvertinimas.

„Man šie metai apskritai yra „derlingi“: tarp 24 geriausių moksleivių, kurie pateko į sausį vykusią respublikinę geomokslų olimpiadą ir varžėsi dėl teisės dalyvauti tarptautiniame renginyje, net keturi buvo mano mokiniai. Simonas finaliniame etape laimėjo sidabro medalį ir buvo pakviestas atstovauti Lietuvai tarptautinėje olimpiadoje, šiais metais vykusioje Pietų Korėjoje.

Reikia pasidžiaugti, kad auga smalsaus jaunimo karta, kuriai viskas įdomu, kuri nori daug siekti ir pasiekti. Pranciškonų gimnazijos moksleiviai jau ne pirmus metus patenka į respublikinės geografijos olimpiados finalinį etapą, kasmet gerina rezultatus. Turime pretendentų, kurie galės pakeisti Simoną, kuriam šie mokslo metai yra paskutiniai“, – kalbėjo pedagogas.

Studijas renkasi Lietuvoje

Pietų Korėjoje laimėtas bronzos medalis papildys  Simono jau pelnytų apdovanojimų kolekciją.

Lietuvos geografijos olimpiadoje jis taip pat laimėjo bronzos medalį, tarp prizininkų kartu su gimnazijos komanda ne kartą buvo regioninėje profesoriaus Vytauto Liutiko komandinėje jaunųjų matematikų olimpiadoje.

Šiais mokslo metais, nors laukia brandos egzaminai, jis sustoti nežada: dalyvaus ir regioninėse geomokslų bei matematikos olimpiadose, ir atrankose į respublikines geografijos, fizikos, informatikos olimpiadas.

Paklaustas apie planus baigus gimnaziją, Simonas sakė: „Geografija man labiau kaip pomėgis, pirmenybę teikiu programavimui, būtent su juo ir ketinu susieti ateitį. Jeigu persigalvočiau, žinoma, rinkčiausi geografiją arba geomokslus. Gerai žinau viena – studijuoti į užsienį nevažiuosiu, liksiu Lietuvoje“.             

Laima Stonkuvienė

Karolio Bakūno nuotr.

 2,249 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes