Ar žinote, kuo dabar gąsdinami vaikai? Gal tik nujaučiate. Tiesiai šviesiai pasakius – naujausias ir baisiausias šeimų ir vaikų baubas dabar yra vaikų teisių TARNYBOS. Ne policija, ne baisios pasakų raganos ar velniai. Policininkai jau senokai tapo vaikų draugais, o pasakose aprašyti velniai, raganos ar kokie karabasai-barabasai dabar sukelia tik šypsenėlę. Gal tas naujas vaikų ir šeimų baubas taip pat tik tariamas, keliantis tik šypseną, nes bent jau vaikai paprastai kartoja tai, ką girdi iš tėvų? Tačiau ar tik iš tėvų lūpų? Argi trūksta žiniasklaidoje tikrų istorijų, kai dėl kažkokio menkniekio, dėl įvykusio nesusipratimo, dėl neįsigilinimo į aplinkybes vaikai lengva ranka atimami iš tėvų? 

Toli net eiti nereikia, dar daugelio atmintyje Kretingos rajono atvejis, kai vienos Jokūbavo šeimos vaikus tarnyba septyniems mėnesiams atskyrė nuo tėvų. Sunku įsivaizduoti, kiek išgyvenimų patyrė ir mažamečiai, ir suaugę šeimos nariai, kiek laiko ir energijos reikėjo įrodinėjant savo tiesą teismuose. Kaip dabar žinoma, viskas prasidėjo pedagogams tik įtarus, kad tėvai galimai smurtauja prieš vaikus. Pasirodė – melas, pasirodė – paskubėta, pasirodė, kad vienas iš auginamų vaikų tikrai turi raidos sutrikimų ir iš čia visos bėdos. Tačiau kodėl TARNYBA nuo pat pradžių buvo akla, neklausė tėvų argumentų, kodėl TARNYBOS tiesa buvo aukščiau ir galingiau bet kokių argumentų ir prašymų? Galų gale teisme buvo įrodyta tiesa, tėvai prisiteisė net šiokią tokią kompensaciją moralinei žalai atlyginti.

Kad vaikas šeimoje ar bet kokioje kitoje aplinkoje turi jaustis saugus – dėl to klausimai nekyla. Klausimai kyla, kodėl vaikus ginančius, saugančios TARNYBOS neretai tampa savo antipodais, šeimų baubais, kodėl jų savivalė ne vieną šeimą varo į tikrą neviltį? Galima suprasti, kad ir TARNYBŲ specialistams nelengva, gal ne visada jiems pavyksta neperžengti plonytės linijos tarp žmogiško jautrumo ir buko administravimo, kad trūksta tikrų profesionalų… Tai gal kiekvienos šeimos atveju verta stabtelėti, atidžiau susimąstyti, giliau apsvarstyti argumentus „už“ ir „prieš“? 

Šiandien Vilniuje prie Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės ir Norvegijos ambasados sąjunga „Vardan šeimos“ rengia piketą, kurio metu atkreips dėmesį į šeimas, susiduriančias su „instituciniu smurtu“, tai yra bendrąja prasme – TARNYBOMIS. Panašios akcijos jau įgavo platų užmojį: piketai vyks septyniolikoje Europos valstybių, jungiasi Norvegija, Austrija, Danija, Bulgarija, Ispanija, Serbija, Italija, Kanada, JAV, Airija, Naujoji Zelandija, Rusija, Lenkija ir Vokietija. Reiškia, kažkas toje mūsų visuomenėje (ir apskritai pasaulyje) negerai, kad judėjimai vardan šeimos išsaugojimo jau įgavo tokį platų tarptautinį mastą.

Nors šios problemos kol kas pradingo iš pirmųjų žiniasklaidos puslapių, padėtis realiai vargu ar pagerėjo. Sąjungos „Vardan šeimos“ pirmininkė Edita Morkūnienė žiniasklaidoje tvirtino, kad jie dirba su šeimomis, žino tikrą situaciją ir gali vertinti, kurlink viskas krypsta. Jos teigimu, TARNYBŲ tikslas nėra padėti šeimoms, kurias ištiko krizė. Jos tik stengiasi apkrauti šeimas nurodymais, įpareigojimais, kad tik nuo savęs „nukrautų“ tikras problemas. Daug kas dabar daroma tyliai, slapčia, kad tik kas nors neišlįstų į paviršių.

E. Morkūnienė teigė, kad nuo kovo mėnesio Sąjungos pagalbos sulaukė 8 šeimos, joms sugrąžinti vaikai. Visos tos šeimos buvo visiškai pajėgios savarankiškai auginti ir auklėti vaikus. Jos nuomone, pagalbos iš TARNYBŲ nėra, yra tik visiškas nesiskaitymas su žmonėmis, tik savo besąlygiško viršumo įrodymas ir tiek.

Sąjunga „Vardan šeimos“ tapo žinoma, kai po nuskambėjusios Kručinskų šeimos istorijos Kaune rengė „raudono baliono“ akcijas, kuriomis siekė atkreipti dėmesį į vaikų teisių problemas. Šį kartą akcija, vykstanti keliolikoje Europos, Amerikos valstybių bei Naujojoje Zelandijoje, bus kiek kitokia – „Stop Barnevernet“! Svarbu, kad akcijoje dalyvaus ir norvegai, kurios TARNYBA daug skausmo ir praradimų suteikė ir lietuvių šeimoms.

„Bus protesto akcija „Stop Barnevernet“, nes šis tinklas yra išsidėstęs visame pasaulyje, finansiškai remia visas šalis, tai yra didžiuliai pinigai, tikslai ir ambicijos. Jei atvirai, mes tai vadiname „vaikų verslu“, – teigė E. Morkūnienė.

Liepos mėnesį nuskambėjo Italijos atvejis, kai sąmoningu vaikų atiminėjimu iš šeimų buvo įtarti dešimtys psichologų, socialinių darbuotojų, policininkų. Jie atimdavo vaikus, perduodavo globėjams, taip uždirbdami didžiulius pinigus. „Jeigu situacija nesikeis, po kokių penkerių metų mes Lietuvoje turėsime tą patį, kaip Norvegijoje“, – tvirtino E. Morkūnienė.

Retoriniai klausimai: gal tai iš tikrųjų plataus tarptautinio masto biznis? Kodėl jis plinta? Ar tai plinta todėl, kad vis daugiau valstybių pripažįsta vienos lyties žmonių santuokas? Juk vyras su vyru ar moteris su moterimi savo vaikų neturės…

 1,128 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes