Bent trys šios savaitės dienos žymėjo politinius simbolius. Tik pirmoji diena – antradienis, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė skaitė metinį pranešimą, buvo žinoma. Skaityti metinius pranešimus prezidentą įpareigoja Konstitucijos 84 straipsnis, ką ji akcentavo jau pranešimo pradžioje.

Pranešimas, palyginti su ankstesniais, buvo trumpiausias, trukęs apie 30 minučių, tačiau dėl to jo turinys vargu ar nukentėjo. Prezidentė pažėrė kritikos valdančiųjų „tijūnų bizūnų“ politikai, keliais štrichais apibūdino savo ir Lietuvos žmonių lūkesčius dėl naujojo prezidento politikos. Daugelis komentatorių-politologų įvertino, kad kalba galėjusi būti ir svaresnė politinio turinio prasme, reikšmingesnė brėžiant artimiausios ateities kontūrus, vertinant opiausias Lietuvos problemas, apie kurias ji tik užsiminė.

Tačiau emociškai gili ir argumentuotai stipri buvo D. Grybauskaitės akcentuota LAISVĖS tema. Paminėjusi Adolfo Ramanausko-Vanago pagerbimą ir iškilmingą jo palaikų perlaidojimą, ji priminė mūsų nepalaužiamą kovos ir pasipriešinimo dvasią. Tai visada būtina norint ginti ir apginti laisvę. Daugelis sutiks, kad nuosekli prezidentės D. Grybauskaitės pozicija gerokai sustiprino Lietuvos balsą tarptautiniuose reikaluose, ypač perdėto politkorektiškumo besilaikančiuose Vakaruose, labai jau norintiems įvairiais lygiais ir būdais flirtuoti su Rusija. Kažkada mūsų prezidentės tėkšta tiesa „Rusija – teroristinė valstybė“ išlaikė laiko išbandymą: rytinėje kaimynėje niekas nepasikeitė, tik dar labiau paaštrėjo. Šiomis dienomis Rusijoje, Maskvoje, vyko didžiulės visuomenės protesto akcijos, korumpuotai valdžiai suėmus ir narkotikų platinimu apkaltinus vieną garsiausių žurnalistų Ivaną Golunovą.

Prezidentė metiniame pranešime pastebėjo, kad per pastaruosius trejus metus (kai valdo „valstiečiai“) buvo net 10 pasiūlymų, politikų bandymų apriboti žurnalistų darbą. „Žodžio laisvė yra LAISVĖ. Todėl tai – nacionalinio saugumo klausimas. Mums visiems ir valstybei“, – pabrėžė D. Grybauskaitė.

Ir lyg atsiliepiant šiems žodžiams kitą dieną žurnalistas, „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas sulaukė palankaus Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimo. Kokių nors keistų sutapimų čia nėra, sprendimo paskelbimo data buvo žinoma iš anksto. Tik buvo spėlionių, kokį sprendimą priims teismas. Jis tapo simbolišku.

Į teismą A. Tapinas buvo padavęs ne bet ką, o patį Seimą! Na, jeigu tiksliau – Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kuri, kaip aiškėja, vadovaudamasi politikų balsavimo rezultatu (dalykas, ničnieko bendra neturintis su teisinės valstybės principais) buvo nusprendusi nepradėti tyrimo dėl žurnalisto skundo dėl politiko Sauliaus Skvernelio (premjero!) elgesio. Teismas nusprendė įpareigoti Seimo Etikos ir procedūrų komisiją iš naujo spręsti A. Tapino skundą ir savo sprendimą motyvuoti. Be to, teismas nurodė priteisti pareiškėjui A. Tapinui iš atsakovės LR Seimo kanceliarijos 867,36 Eur bylinėjimosi išlaidų. Taigi, jeigu mokės Seimo kanceliarija, tai žurnalistas bus laimėjęs prieš LR Seimą, valdomą „valstiečių“ politikų.

Pergalė? Taip, pergalė. Kad ir maža, kad ir lieka galimybė, kad teismo sprendimas dar bus skundžiamas. Ar pripažins politikai, kad esame laisvi tik tiek, kiek pripažįstame kito žmogaus laisvę? Pamatysime, tai paaiškės jau greit.

O trečiasis politinis simbolis, lyg absurdo teatro gongas nuskambėjęs ketvirtadienį, buvo visos Valstiečių ir žaliųjų sąjungos viršūnėlės palaimintas sprendimas kelti Rūtos Janutienės kandidatūrą Žiemgalos rinkimų apygardoje. Atleistos (jeigu nepasakyti „išmestos“) iš visų žiniasklaidos priemonių šios ponios kandidatūrą pasiūlė pats Ramūnas Karbauskis, ją pagyrė ir Agnė Širinskienė, nes, pasirodo, R. Janutienės pažiūros sutampa su daugeliu LVŽS nuostatų. Pati R. Janutienė aiškino, kad jos tikslas – Seime atstovauti žmonėms, kurie „moka didžiulius mokesčius ir negauna už tai adekvataus paslaugų kiekio“.

Galima tuo tikėti, bet labiau – ne. Likusi be darbo, kai jos paslaugų galutinai atsisakė „Lietuvos rytas TV“, sprendimą eiti į politiką galėjo lemti neviltis – o kur dėtis? O ir R. Karbauskiui, dabar tvirtinančiam Seimo daugumą, viliojančiam įvairių partijų seimūnus žadant aukštus postus, tokios buvusios laidų vedėjos atėjimas – lyg paskutinis šansas pasipildyti ištikimųjų gretas. „Valstiečių“ lyderis gali ir neprašauti, nes vadinamąją „vatnikų“ televiziją yra žiūrinčių, yra (ar buvo) tikinčių kiekvienu skandalingų laidų vedėjos žodžiu. Suprantu, gaila Seimo gražulių ir puteikių: į kokį TV kanalą dabar jie pasiduos? O ar kas priims? Kuri televizija norės užsikrauti sau „vatnikų“ vardą? Tiesa, dar yra radijas, bet kad ten daugiau tik įvairią muziką groja. Netikiu, kad koks „Žinių radijas“ nusileistų iki Janutienės lygio, o kitoms radijo stotims panašūs veikėjai tikrai „dzin“.

Ingrida Šimonytė feisbuke kandžiai pajuokavo, kad R. Janutienės ir R. Karbauskio nuomonės labiausiai sutampa, „kad pradėtų Lietuvoje žmonės mokėti mokesčius nuo visų savo metinių pajamų“.

O Seimo senbuviai ir dalis jiems pritariančių ir toliau tyliai tyliai tiesia nagus į rentas. Taip bus „mažinama“ socialinė atskirtis, skurdas, „keliama“ visuomenės gerovė.

 2,113 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes