Kretingos rajono kultūros centre dar nėra buvę, kad vienu metu būtų eksponuojamos dvi skirtingos vieno autoriaus parodos. Tą pirmoji padarė Švėkšnos seniūnijos Pavilnučio kaime kurianti menininkė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus narė Irena Šarkuvienė.

Vitražo salėje eksponuojama I. Šarkuvienės piešinių paroda „Klaipėdos ir Kretingos rajonų senieji geležiniai kryžiai ir mažoji architektūra“, o Parodų salėje – tapybos darbų paroda „Vis dar vasara…“.

Menininkė sako, kad kiek save atmena, piešė nuo mažumos. Kūryba yra jos gyvenimo variklis, kuris skatina nuolat tobulėti, atrasti kažką naujo. Tai gyvenimo būdas, nuo kurio pabėgti nebeįmanoma.

Telšių taikomosios dailės technikumą, kur įgijo meninio metalo apdirbimo specialybę, baigusi kūrėja išbandė įvairias meno rūšis: tapybą, keramiką, kalvystę, juvelyriką, skrynių restauravimą, audimą ir kt. amatus bei menus.

„O kodėl nepabandyti kažko naujo, neišmėginti? Juo labiau, kad sekasi?“ – juokaudama teisinosi I. Šarkuvienė atsakydama į klausimą, kodėl būta tiek daug veiklų. Dešimtmetį ji paskyrė keramikai, ir dabar kuria mažus kalvystės darbus, papuošalus, bet pastaruoju metu į rankas vis dažniau ima pieštuką ir teptuką. 

Įkvėpimą kūrybai, sakė, randanti gamtoje, kuri kupina įvairovės, kaitos, spalvų ir gyvumo. Temą parodai „Klaipėdos ir Kretingos rajonų senieji metaliniai kryžiai ir mažoji architektūra“ taip pat „rado“ vaikščiodama po mišką.

Pastebėjo žemėn baigiančių susmegti geležinių kryžių. Juos darydami, pasak menininkės, kalviai visą „dūšią“ išliedavo. Šiandien jų vardai nežinomi, o darbus baigia suėsti erozija. Ji nori iš užmaršties prikelti ir kryžius, ir jų autorius.

I. Šarkuvienė surinko informaciją apie geležinius kryžius daugiau nei 20-tyje vietovių. Važiavo po kaimus, klausinėjo žmonių, kurie geranoriškai parodė senas kapinaites ir juose išlikusius kryžius. Jie – skirtingi: pavyzdžiui, Klaipėdos rajone – sudėtingi, perkrauti gėlių raštų, Kretingos rajone daugiau medinių nei geležinių, Skuodo rajone metalinių kryžių iš viso beveik nėra.

Piešinių ciklas apie kryžius nebaigtas, dar laukia Šilutės rajonas, ir tada  bus apkeliauta visa buvusi Klaipėdos apskritis. Artimiausiuose planuose – Telšių rajono kapinaitės ir juose išlikę kryžiai.

Parodoje „Vis dar vasara…“ menininkė pristato 17-a dviejų paskutinių metų darbų. Tapo vasarą, kai gamta žydi. Paveikslų, kuriuose įvairiaspalviai žiedai, ciklą irgi ketina tęsti.             

I. Šarkuvienės kūryba – įvairiapusė: nuo šiltų, spalvingų ir realistiškų tapybos darbų iki dinamiškų grafikos abstrakcijų. Menininkė yra surengusi daugiau negu 20 parodų, jos darbai puošia daugybę namų ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose užsienio šalyse.  

Dailininkės parodos Kretingos kultūros centre veiks iki spalio pabaigos.

Laima Stonkuvienė

 1,508 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Iš užmaršties prikėlė surastus senuosius kryžius”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE