Norint kažką padaryti, pirmiausiai reikia žinoti, ką ir kaip daryti. Ši aksioma suprantama ne visiems.

Po rinkimų baigiantis pirmajam pusmečiui Kretingos valdžia, panašu, neturi aiškaus ir užsibrėžtomis datomis paremto konkretaus veiksmų plano. Į valdančiąją koaliciją susibūrusios partijos bent jau viešai dar nėra paskelbusios net bendros koalicijos programos, nors paprastai valdžioje esantys partneriai būtent nuo to pradeda savo darbą.

Jau praėjo du mėnesiai nuo miesto stadione surengtos garsiosios Kretingos rajono vadovų spaudos konferencijos, kurioje buvo bandyta nubrėžti ateities darbo gaires.

Savivaldybės administracijos direktorė J. Girdvainė tada paskelbė, kad iš iniciatyvių žmonių jau sukurta inovacinė grupė, kuri siūlys įvairias idėjas Kretingos kraštui.  Prakalbusi apie po visą miestą išmėtytas savivaldybės administracijos patalpas ji žadėjo jau kitą savaitę sukurti darbo grupę dėl savivaldybės nekilnojamojo turto optimizavimo.

Anot mero A. Kalniaus, dar viena darbo grupė turėtų parengti mokyklų jungimo planą, kuriuo būtų mažinamas ugdymo įstaigų administracijos aparatas jas stambinant, o mažesnes mokyklas paverčiant filialais.

Idėja gal ir gera.  Vis dar neapsisprendžiant dėl mažėjančių mokyklų uždarymo tai būtų išeitis siekiant mažinti švietimui skiriamas biudžeto išlaidas.  Tačiau nei ugdymo įstaigų vadovai, nei visuomenė apie jokį bent jau parengto plano projektą dar nėra girdėjusi.  Tiesa, meras spaudos konferencijoje aptakiai paminėjo, kad toks mokyklų administracijos optimizavimas bus vykdomas tik „sausio, vasario, kovo mėnesiais“.

Vadinasi, šitaip optimizuotas ugdymo įstaigų tinklas galėtų pradėti veikti tik nuo kitų mokslo metų.  Ar jau šią liepą subrendus tokiam planui ne per daug laiko numatoma jo realizavimui?

A. Kalnius kalbėjo ir apie darbo grupę, kuri turėtų nuspręsti kaip rajono gyventojai skirstys žadėtą ateinančių metų Savivaldybės biudžeto procentą. Buvo kalbėta apie Kretingiškio kortelę, kurios dar nėra nė kvapo.

Keisčiausia, kad nuo šių kalbų praėjus dviems mėnesiams, baigiantis rugsėjui Savivaldybės interneto svetainėje nepavyko rasti nė vienos pažadėtos darbo grupės, nekalbant jau apie jų sudėtis.  Ar jos dar nėra sukurtos, ar veikia paslapčia nuo gyventojų?

Šią savaitę vykusiame Strateginio planavimo tarybos posėdyje Savivaldybės administracijos direktorė pažadėjo sukurti dar vieną darbo grupę, kuri turėtų tobulinti posėdžio dalyvių sutaršytą Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo programą.  Kada sužinosime jos sudėtį, rengiamus posėdžius ir teikiamus siūlymus?

Tačiau ne iliuzinės darbo grupės naujai rajono valdžiai kiša koją ir mažina visuomenės pasitikėjimą Kretingos vadovais.  Regis, didžiausia naujosios rajono valdžios bėda – dar prieš rinkimus paskelbti aptakūs pažadai siekti, gerinti, inicijuoti, skatinti.

Vieną tokią Savivaldybės administracijoje sukurtą „skatinimą“ rajono politikai jau išvydo.

Vienam daugiabučių namų kiemui sutvarkyti Savivaldybei žadant iki 20 tūkst. eurų, patys gyventojai įpareigojami įveikti žemės sklypų formavimo procedūras, parengti teritorijų tvarkymo darbų techninius projektus, savo kiemuose organizuoti statybos darbus remontuojant, rekonstruojant arba įrengiant automobilių stovėjimo aikšteles, šaligatvius, pėsčiųjų takus, įvažiuojamųjų kelių ir kiemų dangas, vaikų žaidimo ir sporto aikšteles, apšvietimo tinklus, lietaus nuotekų sistemas.

Anot programos projekto, visą tai gyventojai turėtų atlikti savo iniciatyva ir lėšomis.  Ar tokio valdžios „skatinimo“ pakaks daugiabučių namų gyventojams susiburti ir patiems finansuoti nemažos apimties statybinius darbus, kai ne visi kretingiškiai pajėgia nuspręsti dėl pačių lėšomis finansuojamo savo daugiabučio namo modernizavimo?

Pažadėti yra lengviausia. Juo labiau, dar nežinant, kaip tai reikės padaryti.

 

 1,196 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes