Nors gerokai atvėsus orams butuose gyvenantys žmonės jau šąla, Savivaldybės vadovai, įsikniaubę į instrukcijas, delsia pradėti šildymą. Renovuotų namų gyventojai  kenčia nuo butuose besikaupiančios drėgmės, nes langų jau nepraversi –  šalta, o sudėti pigesni plastikiniai langai neturi ventiliavimo funkcijos.

Kenčia nuo drėgmės

Atsižvelgiant į meteorologų prognozes, daugiabučių namų šildymo sezoną oficialiai ketinama pradėti kitą savaitę. Jau dabar kenčiantiems šaltį bei jaučiantiems dar nemalonesnę drėgmę gyventojams rajono valdžia siūlo pakentėti arba šildytis elektriniais šildytuvais.

Neįgali 77-erių Kęstučio gatvės gyventoja „Švyturio“ laikraščiui pasiskundė  daugiau nebegalinti kentėti. Nors daugiabutis namas neseniai renovuotas, dar neįjungus šildymo  jame ne tik šalta, bet ir itin drėgna. Iš namų moteris beveik neišeinanti, nes sunkiai vaikšto, todėl  tokius nepatogumus tenka kęsti nuolat.

„Nusiprausus net padžiautas rankšluostis per parą neišdžiūva, nes „gyvatukas“ visiškai šaltas. Sušyla tik tada, kai įjungiamas šildymas.

Gal ir nebūtų taip šalta, jei nebūtų drėgna. Rajono valdžia elgiasi labai keistai. Suprantu, kad reikia anksčiau pradėti šildyti ikimokyklines įstaigas, kur yra maži vaikai. Tačiau kuo blogesni neįgalieji?

Juo labiau, kad kažkodėl jau pradėjo šildyti ir muziejų. Dėl to kyla nelabai malonių minčių, kad čia kažkas yra ne taip“, – skundėsi moteris.

Savivaldybė siūlo dar pakentėti

Atrodytų, nieko nuostabaus, kad artėjant žiemai pasidaro šalčiau, ypač tada, kai kelias dienas pliaupia lietus. Tačiau keistoka, kad anksčiau pradėti šildyti savo būstus negali net ir renovuotų daugiabučių, kuriuose įrengtos šiuolaikinės šildymo sistemos, gyventojai.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė apie galimybes pradėti šildyti daugiabučius anksčiau nei numato teisės aktai, daug nediskutavo. Jos nuomone, gyventojams reikia prisitaikyti, vadinasi, dar šiek tiek pašalti arba šildytis elektriniais šildytuvais.

„Daugiabučius namus šildyti pradedama tada, kai vidutinė trijų parų oro temperatūra būna ne aukštesnė nei 10 laipsnių šilumos. Prognozuojama, jog taip bus jau kitą savaitę“, – „Švyturiui“ teigė J. Girdvainė.

Tačiau tai tėra tik teisės aktų numatyta rekomendacija.

Renovuoti namai galėtų būti šildomi bet kada

Vis dėlto pradėti gyventi šilčiau nelaukiant oficialios šildymo sezono pradžios galima.

Pasak bendrovės „Kretingos šilumos tinklai“ direktoriaus Jono Barzdžio, pradėti šildyti daugiabutį galima ir nelaukiant administracijos direktoriaus įsakymo. Jei daugiabutyje įkurta bendrija, reikalingas jos prašymas. Jei bendrijos nėra, prašymą įjungti šildymą turi pateikti 51 proc. namo gyventojų.

Tačiau yra ir „kita medalio pusė“ – pradėjus šildyti anksčiau nustatyto laiko, namo gyventojai už laikotarpį iki oficialios šildymo sezono pradžios negaus kompensacijos, todėl turės mokėti visą kainą.

Pasak J. Barzdžio, daugelis šalies šilumos tiekėjų kartu su Šilumos tiekėjų asociacija stengiasi išspręsti problemą, kad nebūtų sudėtinga pradėti šildyti pagal gyventojų pageidavimus bent renovuotus namus, kuriuose yra naujos šildymo sistemos.

„Tokiuose namuose patys gyventojai gali reguliuoti šilumos kiekius butuose, pagal tai apskaičiuojant ir mokestį už sunaudotą šilumą“, – sakė J. Barzdys.

Tačiau jis neslėpė,  jog kol kas spręsti šią problemą sekasi sunkiai.

Namo administratorius

skundų dar negirdėjo

Daugiabutį namą Kęstučio gatvėje, kuriame šąla 77-erių neįgali moteris, administruoja bendrovė „Kretingos būstas“. Jos atstovė „Švyturį“ tikino, jog niekas iš namo gyventojų dėl šilumos trūkumo jiems nesiskundė ir neprašė pasirūpinti, kad namą šildyti būtų pradėta anksčiau.

„Mes privalome rūpintis tuo, kad mūsų administuojamų daugiabučių šildymo sistemos būtų tinkamai paruoštos. Jei žmonės nori šilumą gauti anksčiau, turi kreiptis patys“, – sakė UAB „Kretingos būstas“ atstovė.

Nors Vyriausybės nutarimas dėl oro temperatūros kriterijų, taikomų šildymo sezono pradžiai, yra rekomendacinio pobūdžio, savivaldybių administracijos jį traktuoja kaip griežtą nuostatą. Mat ji tiesiogiai susijusi su savivaldybių lėšomis, kuriomis kompansuojamos išlaidos šildymui.

Aistas Mendeika

 1,063 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes