Žinia, kai Lietuva pasauliui griežčiau ima vertinti agresyvius Rusijos veiksmus, šios šalies rinkai eksportuojami lietuviški pieno produktai ar mėsa nei iš šio, nei iš to staiga patampa nekokybiška. Rusijos veterinarijos tarnybos kažkodėl kaip tik tuomet lietuviškuose maisto produktuose aptinka kažkokių negerų medžiagų pėdsakų, dėl kurių eksportas iš Lietuvos yra sustabdomas.

Kai Rusijai labai nepatiko, kaip prieš šios šalies kišimąsi į Sakartvelo vidaus reikalus įvertino kartvelų tauta, staiga prastas pasidarė Rusijai parduodamas šios Užkaukazės šalies vynas ir mineralinis vanduo ir nutraukti oro skrydžiai į Maskvą.

Užtat vyno eksportas į Rusiją klesti šios šalies režimui pataikaujančioje Moldovoje. Ir vynas, ir kiti Rusijos perkami moldaviški produktai visuomet yra labai kokybiški. Ir Moldovos valdžia žino, kad jų vyne taip pat gali pasirodyti kokių nors negerų nuosėdų, o šalies ekonomika patirs sunkumų, jei tik ši šalis bandys šiauštis prieš didįjį kaimyną.

Taip V. Putinas valstybes baudžia už reiškiamą pelnytą kritiką Rusijai. Tiesiog uždrausti eksportą iš su Rusija bičiuliautis nelinkusių valstybių jis negali, nes būtų pažeistos tarptautinės konvencijos ir prekybos susitarimai.  Todėl eksportas pristabdomas prisidengus kokiais nors veterinariniais reikalavimais.  Staiga rinkų netekę mūsų gamintojai blaškosi, įrodinėja, kad jų produkcija kaip ir anksčiau yra kokybiška, siunčia nepriklausomų laboratorijų tyrimų rezultatus.  Nors puikiai supranta, kad ne tai yra svarbu.

Lygiai su tokia pačia, tik mažesnio masto situacija susidūrė „Švyturio“ laikraštis.

Kad pradėjus atidžiau tyrinėti ir kritiškiau vertinti savivaldybės veiksmus Kretingos valdžia ims raukytis, buvo galima nuspėti iš anksto – deja, ne visi vadovais patapę rajono gyventojai supranta, kad kritiškesnis požiūris ar objektyvus patarimas yra akstinas tobulėti ir galimybė išvengti klaidų.  Pagaliau, kritika yra viena iš demokratijos išraiškų.  Tačiau kad meras Antanas Kalnius neįtikusį leidinį ims spausti Rusijos diktatoriaus V.Putino metodais, buvo netikėta.

Po birželį pasibaigusio paskutiniojo tarybos posėdžio laikraščio redakcija iš savivaldybės negavo informacinio pranešimo apie tarybos posėdyje priimtus sprendimus.  Paprastai ši medžiaga spausdinimui būdavo pateikiama penktadienį arba vėliausiai pirmadienį.

Tik pradėjus aiškintis antradienį redakcija sulaukė tokio tarybos sekretorės pranešimo:  „Mero pavedimu informuoju, kad taupant savivaldybės lėšas, šį kartą nuspręsta informacinį pranešimą skelbti tik laikraštyje „Pajūrio naujienos“.

Pagal „Švyturio“ laikraščio įkainius informacijos apie tarybos posėdyje priimtus sprendimus paviešinimas savivaldybei būtų kainavęs apie 150 eurų.  Ar Kretingos rajono savivaldybė jau yra prie bankroto slenksčio, kad valdžia net ir tokią sumą ryžtasi taupyti gyventojų informavimo sąskaita?

Nepanašu, nes beveik tuo pat metu už 3,8 tūkst. eurų savivaldybė samdo ekspertą, kuris turi įvertinti, ar per žiemą sandėliuota Sporto ir sveikatingumo komplekse numatyta salės danga yra kokybiška.  Lyg to negalėtų nustatyti dangas klojantis profesionalas.  Tačiau kalbama, kad čia reikalingas autoritetingas ir todėl brangus ekspertas, iš kurio laukiama „teisinga“ išvada, kad rangovo nupirkta danga jau yra prasta ir reikia kloti naują.

Ar prisidengus tariamu savivaldybės lėšų taupymu „Švyturiui“ nesiunčiama žinutė, kad jei dar mėginsite kritikuoti savivaldybę ir jo didenybę merą, bus ne tik šis, bet ir kiti „taupymo“ kartai?

Iš tiesų, čia svarbūs ne tiek pinigai, nors jie palaiko bet kurio leidinio gyvastį, kiek tai, kad kerštaudama laikraščiui savivaldybė jo skaitytojus paliko be svarbios informacijos.

Šitaip buvo pažeista ir pernai rugsėjo 14 dieną su „Švyturiu“ pasirašyta viešinimo paslaugų teikimo sutartis, pagal kurią savivaldybė, be pranešimų apie savivaldybės veiklą, „Švyturyje“ įsipareigojo spausdinti ir informaciją apie priimtus tarybos sprendimus.

Sutartis numato, kad laikraščiui viešinimui per metus bus pateikta informacijos už 12 tūkst. eurų.  Iki rugsėjo vidurio nelikus nė porai mėnesių iki sutarties pabaigos termino už informacijos viešinimą iš savivaldybės „Švyturys“ yra gavęs apie 10,2 tūkst. eurų.

Užtat „Pajūrio naujienoms“ nuo pernai rugsėjo skirtas 12 tūkst. eurų vertės pyragas jau seniai suvalgytas.  Savivaldybė birželio 5 dieną su šiuo leidiniu net pasirašė naują sutartį, pagal kurią už viešinimo paslaugas metams vėl numatyta nauja 12 tūkst. eurų suma.

Kad už tą pačią abiem laikraščiams viešinimui teikiamą informaciją skiriami pinigai „Pajūrio naujienose“ tirpsta greičiau, nieko keisto – kvadratinio centimetro ploto įkainis „Švyturyje“ – 40 centų, o „Pajūrio naujienose“ – 58 centai.

Atrodytų, jei savivaldybei liepos pradžioje iš tiesų taip rūpėjo lėšų taupymas, ar ne geriau tą kartą savivaldybei būtų buvę pataupyti „Pajūrio naujienų“ sąskaita – taip būtų likę beveik trečdaliu daugiau.

Bet negi meras skriaus draugiškas „Pajūrio naujienas“, kuriose darbuojasi jo marti?

 1,269 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes