Šiemet ketvirtą kartą Kretingoje vykęs „Šv. Pranciškaus taurės“ bėgimas buvo ypatingas tuo, kad prie starto kartu su kai kuriais bėgikais stojo ir jų augintiniai – 3 kilometrų trasą kartu su savo įvairių veislių šunimis bėgo apie 20 dalyvių.

Bėgikų gerokai daugiau nei pernai

 „Šv. Pranciškus, kurio dieną minime spalio 4-ąją,  buvo ne tik vargšų, bet ir gyvūnų globėjas. Kadangi dauguma bėgime dalyvauja šeimomis, broliai pranciškonai pasiūlė, kad kartu galėtų būti ir augintiniai“, – originalų sumanymą Kretingos gatvėmis bėgti kartu su šeimininkais paaiškino viena iš bėgimo organizatorių, Kretingos visuomeninės labdaros organizacijos ,,Rūpestėliai“ vadovė Akvilė Virbalienė.

Šio tradicinio Kretingos bėgimo tikslas yra kilnus. Juo skatinamas ne tik sveikas gyvenimo būdas, bet ir telkiama bendruomenė atjautai vargstantiems.

Nuo ryto pylęs lietus 12 valandą, kai prie starto linijos stojo pirmieji bėgikai, tarsi suprasdamas bėgimo svarbą, vietą užleido saulei. 

„Tikrai buvome labai maloniai nustebinti, kad bjaurus oras žmonių neišgąsdino ir mes sulaukėme  per 700 bėgimo dalyvių.  O tai yra beveik 200 daugiau, palyginti su pernai“, – sakė A. Virbalienė.

Tiesa, bėgikai lietaus beveik negavo, tik apdovanojimo ceremonija buvo „šlapia“. Bėgimo organizatorius džiugino, kad ir šiemet turėjo gausų būrį savanorių – apie 80 žmonių patys pasisiūlė padėti, trasoje rūpinosi bėgikais.

Net renginio vedėjas buvo savanoris – juo mielai sutiko pabūti Savivaldybės tarybos narys, Vydmantų bendruomenės pirmininkas Simas Končius, o  prieš startą visus susirinkusiuosius palaimino Kretingos parapijos klebonas Astijus Kungys.

Dalyviai gyrė organizatorius

Kalbinti bėgimo dalyviai vienbalsiai tvirtino renginyje pirmiausia dalyvaujantys todėl, kad bėgti jiems apskritai labai patinka, be to, „Šv. Pranciškaus taurės“ bėgimas yra bene vienintelis toks visoje Lietuvoje.

„Neteko girdėti, kad dar kur nors būtų bėgama ir kartu aukojama vargstantiems, kaip yra Kretingoje“, – sakė plungiškė Vaida.

Ji dalyvauja visuose bėgimuose, kur jie bevyktų, nes jai tai yra ir gera proga susitikti su bendraminčiais. Vaida maloniai buvo nustebusi bėgime matydama ir šunis. Kaip ji prisipažino, tokį vaizdelį retai kur pamatysi.

Bėgime sutikta Ligita Cirtautienė atviravo, kad ją šis  bėgimas žavi tuo, jog čia gali dalyvauti visi šeimos nariai.

„Bėgimas norint padėti prasčiau, vargingiau gyvenantiems žmonėms vaikams, manau, yra labai gera atjautos, tolerancijos pamoka, nes tėvai turbūt paaiškina bėgimo reikšmę ir prasmę. Sumanymas leisti atsivesti ir augintinius – labai geras, tai visiems suteikė papildomų gerų emocijų, dar labiau visus suvienijo“, – kalbėjo Ligita.

Kretingiškis Saulius pagyrų negailėjo ne tik organizatoriams, bet ir jiems talkinusiems savanoriams: „Trasoje išgirsti raginimai laikytis, „spausti“ dar greičiau, siekiančius laiko rezultato tikrai „užveda“, skatina mauti pirmyn dar energingiau. Smagu, kad bėgimas populiarėja, garsina Kretingą, nes jame dalyvauja ne tik kretingiškiai, bet ir bėgimo mėgėjai iš kitų šalies vietovių, net užsienio“.

Surinktos lėšos – vargstantiems

  Iš viso Kretingos rajono, Palangos, Klaipėdos, Skuodo, Plungės, Mažeikių, Šilutės, Kelmės, Šiaulių,  Vilniaus ir kitų šalies vietovių suvažiavę  bėgimo dalyviai jėgas galėjo išbandyti įveikdami 10, 5 ar 3 kilometrus arba 400 metrų. Pastarąją distanciją buvo galima nueiti ir pėsčiomis.

Daugiausia – apie 500 – dalyvių pasirinko 3 kilometrų trasą. 

Penkių kilometrų distanciją bėgo ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, renginyje kartu su šeima dalyvavęs ir prieš dvejus metus. Jauniausiam bėgimo dalyviui buvo 6 mėnesiai, vyriausiam – 80 metų.

Visi bėgimo dalyviai apdovanoti medaliais, atskirų distancijų nugalėtojai – taurėmis, simbolinėmis dovanomis.

„Šv. Pranciškaus taurės“ bėgimu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į socialinių problemų prevenciją, socialinės atskirties grupes bendruomenėje, bendruomenės narių sutelktumą ir paremti brolių pranciškonų įkurtą labdaros valgyklą „Rūpestėliai“.

Renginio organizatoriai – Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapija,  Kretingos visuomeninė labdaros organizacija ,,Rūpestėliai“ – džiaugiasi, kad pagrindinis bėgimo tikslas pasiektas, bendruomenė vis labiau telkiasi dėl kilnaus tikslo.

„Kasmet didėjantis dalyvių būrys rodo, jog visuomenei rūpi vargstančiųjų bėdos, kad norima padėti. Suprantama, kad susiklosčius tam tikroms socialinėms, ekonominėms, psichologinėms aplinkybėms, socialinėje atskirtyje  gali atsidurti kiekvienas bendruomenės narys.

Startinis bėgimo mokestis – simbolinis, nuo 1 iki 10 eurų. Surinktos lėšos, o jų šiais metais surinkta apie 2 tūkstančius eurų, ne visos atitenka „Rūpestėliams“. Dalis jų skiriama bėgimo organizavimo išlaidoms padengti. 

Kitąmet, kai organizuosime jubiliejinį, penktąjį, bėgimą, į jį ketiname pakviesti dalyvauti kolektyvus. Negalinčius ar nesiryžtančius bėgti pasirinktos distancijos kviesime prisidėti auka ar tapti bėgikų palaikymo komandos nariais“, – kalbėjo A. Virbalienė. 

Nuo 1994 m. brolių pranciškonų vienuolyno patalpose veikiančioje „Rūpestėlių“ valgykloje kiekvieną mėnesį valgo daugiau negu 200 žmonių.

Laima Stonkuvienė

 1,260 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes