Šiandien pirmą kartą viešinamoje Kretingos rajono savivaldybės tarybos daugumos koalicijos ketverių metų kadencijos veiklos programoje – daugybė gražių pažadų. Kaip juos pavyks ištesėti, nuo ko bus pradėtos įgyvendinti programinės nuostatos ir ar užteks ketverių metų kadencijos, paklausėme koalicijos programą pasirašiusių Tarybos narių.

Darbietis Antanas Puodys:

– Programa didelė, todėl manau, kad vienos kadencijos gali ir neužtekti. Galbūt ne todėl, kad trūks laiko. Dažnai tenka keisti planus, kai pasikeičia šalies valdžia. Ne visada viskas nuo mūsų priklauso. Tačiau pradžia jau daroma, kai kurios programos nuostatos įgyvendinamos. Šiemet daug padaryti nespėsime, tačiau kitais metais ir iki kadencijos pabaigos stengsimės padaryti  kuo daugiau numatytų darbų.

Be to, juk bus ir kitos kadencijos, kurių metu  bus tęsiami  mūsų pradėti darbai. Gali būti, kad ir mums patiems teks tai daryti.

Rinkimino komiteto „Kretingos kraštas“ vadovas Darius Petreikis:

– Daugumos koalicijos programą jau pradėjome įgyvendinti nuo pirmojo punkto, kuriame numatyta, jog rajono gyventojai spręs, kam panaudoti vieną procentą savivaldybės biudžeto.

Dabar ruošiamas aprašas. Tokie dalykai greitai neatsiranda. Kitais metais tokia tvarka tikrai bus. Padaryti visi pirmieji žingsniai, nuo kurių prasidės gyventojų dalyvavimas skirstant biudžetą.

 Yra ir daugiau programos nuostatų, kurios jau įgyvendinamos.  Kitos bus pradėtos, o būsimos kadencijos laikotarpiu – tęsiamos.  Dar kitos bus įgyvendintos ir per šią kadenciją.

 Dabar svarbiausia yra biudžetas. Vėliau bus imamasi ir kitų nuostatų.

Liberalsąjūdietis Romualdas Jablonskis:

– Koalicijos programa yra bendra, sudėlioti visi taškai, tinkama visiems koalicijos partneriams. Jos įgyvendinimas jau yra pradėtas.

 Pirmiausia stengiamės užbaigti Sporto komplekso statybą, taip pat yra  ir daugiau panašių punktų. Dabar neturiu programos teksto, todėl sunku iš eilės viską vardinti. Kai kas jau daroma, kai kas bandoma daryti.

Išrinkta naujoji valdžia, ir meras, ir direktorė „įsivažiavo“ į darbus, viskas lyg ir juda į neblogąją pusę. Mes jiems padedame ir padėsime toliau. Kitą savaitę važiuosime pažiūrėti, kaip vykdomos kelių programos.

Programa derinta ilgai ir kruopščiai. Kaip seksis ją įgyvendinti, matysime kadencijos pabaigoje. Norai visada būna didesni. Manau, kad bus ką veikti ir per kitą kadenciją.

Po koalicijos programa savo parašą suraitęs konservatorius Dangiras Samalius trumpai ją pakomentuoti laiko nerado, todėl pakalbinome jo kolegą Dovydą Bajorą:

– Programos įgyvendinimo tempas priklauso nuo mero ir administracijos direktoriaus.

Rinkiminė konservatorių programa buvo išsamiausia, todėl jos pagrindu buvo parengta koalicinė programa. Mūsų tikslas – kad ji būtų įgyvendinta, o nuo ko pradėsime, priklausys nuo vadovų.

Pirmiausia reikėtų užbaigti sporto komplekso statybą, rekonstruoti Vilniaus gatvę, po truputį imtis švietimo dalykų, kas turėjo būti padaryta jau prieš porą metų. Šios srities problemoms spręsti Tarybos nariams turi užtekti politinės valios, nes kitos išeities nematau.

Ką nors planuojant tikimasi viską įgyvendinti, bet visada kas nors lieka ateičiai. Tai nėra blogai. Kai kas liks ir kitai kadencijai. Padaryti vieną projektą įmanoma, tačiau du, pavyzdžiui, Vilniaus gatvės rekonstrukcija ir motobolo bazės sukūrimas  – vargu. Ir buvusi valdžia pradėjo ne vieną projektą, tačiau ne visi buvo įgyvendinti.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Dalia Martišauskienė:

– Programa palaipsniui jau pradėta vykdyti  ir tai bus daroma toliau. Mes, koalicijos partneriai, kartą per mėnesį susirenkame ir aptariame įvairius klausimus, taip pat ir pagrindines programines priemones, kurias per ketverius metus turime įgyvendinti.

Esame sutarę, kokie tikslai yra artimiausi, kokie tolimesni. Pavyzdžiui, Kretingos centrinės dalies pertvarka nėra tas darbas, kuris bus daromas jau dabar, jis bus dirbamas truputėlį vėliau. Šiandien svarbiausia yra pasiruošti įgyvendinti nuostatą, kad gyventojai galėtų dalyvauti sprendžiant dėl vieno procento biudžeto lėšų panaudojimo.

 Taip pat aptariamos galimybės sutvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kiemus, ruošiamės švietimo įstaigų tinklo pertvarkai. Manau, kad visko padaryti per šią kadenciją nespėsime, tačiau dalis darbų tikrai bus pradėta, o užbaigti juos teks per kitas kadencijas.

„Švyturio“ inf.

 1,150 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes