Iš Darbėnų kilęs ir iki šiol saitų su Kretingos rajonu nenutraukęs 42 metų Lietuvos menininkas Andrius Petkus yra visame pasaulyje žinomas smėlio ir ledo skulptorius, tačiau apie jį dar nedaug kas girdėjęs Lietuvoje.

Taip yra todėl, kad daugelyje pasaulio šalių populiarūs smėlio ar ledo skulptūrų festivaliai nėra organizuojami mūsų šalyje, nors turime ir smėlio paplūdimių, ir pajūrio kurortų, ir žiemos mūsų šaltos.

„Organizuoti tokius pasaulinio masto renginius kainuoja nepigiai, o Lietuva yra pernelyg maža, kad iš menininkų sukurtų darbų demonstravimo organizatoriai ne tik padengtų visas išlaidas, bet ir užsidirbtų pelno“, – paaiškino A. Petkus, kuris patenka į geriausių pasaulio smėlio skulptorių penketuką.

Grįžęs iš kelionių

aplanko tėvus

Darbėnuose gimęs, augęs ir čia vidurinėje mokykloje mokęsis A. Petkus vėliau baigė Vilniaus dailės akademiją ir šiandien yra pelnęs pasaulinį pripažinimą.  Lietuvis nuolat kviečiamas dalyvauti smėlio ir ledo skulptūrų festivaliuose visose pasaulio šalyse.

Pasaulyje smėlio skulptūras kuria apie porą šimtų menininkų, tačiau tik apie 30 elitinių smėlio skulptorių yra pageidaujami visuose festivaliuose ir konkursuose, nes jų dalyvių vardai šiems renginiams garantuoja sėkmę.

Jau keletą kartų pasaulio smėlio skulptūrų čempiono titulą pelnęs A. Petkus kasmet sulaukia po keliasdešimt kvietimų vykti į įvairiuose žemynuose organizuojamus festivalius ir konkursus.

Kviečiamiems menininkams apmokamos kelionės, apgyvedinimo ir maitinimo išlaidos, todėl darbėniškiui belieka tik išsirinkti pageidaujamą šalį. A. Petkus juokauja, kad iš pasaulio žemynų dar nėra buvęs tik Afrikoje ir Antarktidoje.

„Jei dalyvaučiau visur, kur esu kviečiamas, metus galėčiau važinėti po pasaulį net neužsukdamas į Lietuvą“, – sako tėvų namų pasiilgstantis menininkas.

Jo tėvai – 68 metų mama Stasė Petkuvienė ir 69 metų Vaclovas Petkus iki šiol gyvena Darbėnų pakraštyje buvusio Pasertupio kaimo ribose.  Iš tolimų kelionių į Lietuvą sugrįžęs garsus skulptorius pirmiausia skuba aplankyti tėvus.

Savo kūrinį skyrė motinai

Neseniai A. Petkus sugrįžo iš JAV Virdžinijos valstijos, kur Virginia Beach kurortiniame miestelyje 46-ąjį kartą vyko seniausias ir didžiausias smėlio skulptūrų festivalis.

Į jį kviečiami 32 geriausi pasaulio skulptoriai, todėl šis festivalis prilyginamas smėlio skulptorių pasaulio čempionatui.

Pernai čia čempionu tapęs A. Petkus šį kartą liko antras, tačiau susišlavė visus tris papildomus prizus. Jo darbą geriausiu pripažino festivalio organizatoriai, patys dalyviai skulptoriai ir visus menininkų darbus apžiūrėję beveik 50 tūkstančių žiūrovų.

Visus sužavėjęs meno kūrinys iš smėlio buvo pavadintas „Gyvenimo knyga“.

Iš 25 tonų smėlio krūvos A. Petkus kartu su porininku – rusų skulptoriumi Dmitriju Klimenka sukūrė 3 metrų aukščio motiną vaizduojančią moters skulptūrą, stovinčią atverstos storos knygos fone. Knygoje 23 pasaulio kalbomis buvo išraižytas žodis „motina“.

Kitoje skulptūros pusėje menininkai pavaizdavo į vieną knygos viršelį įeinančią jaunuolių porą, o iš kito viršelio išeinančius senukus. Šiam sumanymui įgyvendinti knygos viršeliuose reikėjo išgremžti apie 20 centimetrų gylio ertmes, kurios bet kada galėjo sukristi.

Laikas darbui buvo ribotas

Kuriant skulptūrą menininkus du kartus buvo ištikusi nesėkmė – vis nuslinkdavo moters skulptūros pilvo dalis, kurią vėl reikėdavo užpildyti smėliu.

Kitiems čempionato dalyviams nesisekė dar labiau.  Pirmąją konkurso dieną sugriuvo net šešios kuriamos skulptūros.  Jas menininkams reikėjo statyti iš naujo.

O laikas darbui buvo ribojamas.  Daugiau nei po 20 tonų smėlio gavę čempionato dalyviai per vieną dieną turėjo patys jį sutankinti dėžėse ir jas sustatyti į norimą aukštį.

Skulptūros drožimui dvi dienas buvo skiriama po 9 valandas, o paskutiniają dieną – 6 valandos.

„Niekas prie savo darbo negalėjo užtrukti ilgiau:  pasigirsdavo organizatorių švilpukas ir visi dalyviai privalėjo pasitraukti nuo savo skulptūrų.

Pagal švilpuką visi eidavome pietauti ir tik sulaukus komandos galėdavome pradėti dirbti“, – pasakojo A. Petkus.

Pasak jo, neretai pasitaikė, kad nespėję atlikti savo ankstesnio sumanymo vietoj kokios nors smėlyje išraižomos žmogaus galvos skulptoriai paskubomis vaizduodavo akmenį.

Lietuvio talentą įvertino ir kolegos

Virdžinijoje A.Petkus buvo per žingsnį nuo istorinio pasiekimo.  Per 46 metus šiame festivalyje dar niekam nebuvo pavykę pelnyti visų įmanomų apdovanojimų.

„Apmaudu.  Tiek betrūko, kad gavę ir pagrindinį prizą būtume patekę į šio pasaulyje paties garsiausio smėlio skulptūrų festivalio istoriją, kaip absoliutūs čempionato nugalėtojai“, – sakė lietuvių menininkas.

Juo labiau, kad teisėjai pirmąją vietą skyrė kūriniui, kurio patys skulptoriai rinkdami geriausią kolegų darbą net nevertino.  A. Petkų paguodė tik tai, kad šį kartą porinių komandų grupėje pasaulio čempionais tapo menininkai iš kaimyninės Latvijos.

Nors ir šįkart antras likęs A. Petkus labiausiai didžiavosi kolegų įvertinimu.  Festivalyje jo ir ruso sukurtas skulptūras patys konkurso dalyviai geriausiomis pripažįsta jau antrą kartą iš eilės.

„Trijų teisėjų vertinimo komisija nėra prognozuojama.  Kažkuriam tereikia sutirpti nuo, pavyzdžiui, pavaizduoto angeliuko ir jis tokiai skulptūrai už įspūdį skirs daugiausiai balų.

Patys skulptoriai vertina profesionaliau, iš tiesų suvokdami visą atlikto darbo sudėtingumą“, – teigė A. Petkus.

Anot jo, iš smėlio pavaizduoti kažką gražaus yra lyg ir paprasta – ši medžiaga yra gana plastiška ir sukurti galima bet kokias formas bei linijas.  Visas tokios skulptūros sudėtingumas slypi į gylį išgremžtose ertmėse, išsikišusiose ir ore kabančiose detalėse, kurios bet kada gali nuslinkti.

Todėl labiausiai vertinama menininko rizika, nes viena jo klaida ir kūrinys subyrės.

Festivalis uždirba iš žiūrovų

„Neptūno“ smėlio skulptūrų festivalis vyksta Atlanto vandenyno paplūdimyje, kuriame pastatoma milžiniška palapinė – angaras. Į jį iš karjerų suvežama šimtai tonų smėlio.

Festivalyje dalyvaujantys dirba keturias dienas.  Organizatoriai dalyviams apmoka kelionę, pragyvenimą prašmatniame viešbutyje ant vandenyno kranto ir maitinimą.  Už dalyvavimą kiekvienam išmokama po 1000 JAV dolerių.

Už antrą vietą čempionate A. Petkus su komandos draugu gavo po 2,5 tūkst. JAV dolerių prizą.  Dar 900 JAV dolerių lietuvis gavo už tris papildomus prizus.

Menininkų sukurti darbai paplūdimyje dar dvi savaites demonstruojami žiūrovams, kurie už ekspozicijos apžiūrą moka po 5 JAV dolerius.  Per tą laiką festivalio skulptūras populiariame kurorte pažiūri apie 100 tūkst. žiūrovų.

Šitaip festivalio organizatoriai ne tik susigrąžina visas išlaidas, bet ir uždirba pelno.

Tik vienais metais jie patyrė didelių nuostolių, kai artėjant uraganui palapinę su skulptūromis teko išardyti vos po dviejų dienų pasibaigus konkursui.

Australijoje pavaizdavo milžiną

Prieš trejus metus Melburne vykusiame Australijos smėlio skulptūrų festivalyje A. Petkus buvo sukūręs didžiausią savo skulptūrą.

Daugiau nei 4 metrų aukščio pilies ir jo fone gulinčio 10 metrų ilgio milžino skulptūrą menininkas iš smėlio lipdė beveik dvi savaites. Šis kūrinys buvo sudėtingas dar ir tuo, kad jis yra ne reljefinis, kai drožinėjama smėlio sienoje, o erdvinis, vaizduojant visą figūrą.

„Iš pradžių pamačius į mano kūriniui skirtą vietą suvežtą didžiulį daugiau nei 200 kubinių metrų smėlio kalną sunku buvo ir įsivaizduoti, kaip aš jį apdorosiu“, – sakė darbėniškis.

Skulptorius prisipažino, kad darbas buvo išties sunkus.  Rusvas dykumų smėlis skulptūroms yra dėkinga medžiaga, nes toks smėlis yra su gausiomis molio priemaišomis.

Todėl skulptūra yra gana tvirta ir nereikia bijoti, kad nuslinks koks smėlio sluoksnis.

Tačiau toks smėlis pasirodė esąs per tvirtas, nes po vienos saulėtos dienos kūrinio paviršius tiek sukietėdavo, kad jį taisant storą luobą tekdavo gausiai mirkyti ir pralaužti vos ne ledo kirtikliu.

Skulptūras skaptuoja ir iš ledo

A. Petkus yra dalyvavęs pačiame didžiausiame pasaulio smėlio skulptūrų festivalyje Kuveite, kuriame beveik 70 skulptorių iš smėlio pastatė ištisą miestą.

Trijų futbolo stadionų dydžio teritorijoje iš viso pasaulio sukviesti menininkai per 7 savaites iš smėlio sukūrė istoriją „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakos motyvais.  Smėlio skulptūroms buvo paruošta per 30 tūkst. tonų smėlio.

Prieš keletą metų lietuvis buvo pakviestas į Dubajų ir ten kūrė Jungtinių Arabų Emyratų šeicho globojamų kupranugarių lenktynių smėlio dekoracijas.

A. Petkaus sukurtos smėlio skulptūros eksponuojamos visus metus veikiančiame didžiausiame pasaulio tokių meno darbų muziejuje Japonijoje Totori mieste.

Garsus smėlio skulptorius meną kuria ir iš ledo.  Dabar jis ruošiasi kelionei į Portugaliją, kur Lisabonoje pastatytame didžiuliame šaldomame angare vyks ledo skulptūrų festivalis.

Netrukus po to A. Petkus važiuos į Laplandiją, kur kasmet yra kviečiamas dekoruoti ten populiarių ledo viešbučių interjerų.

Alvydas Ziabkus

 3,115 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes