Apie lakstančius palaidus ir pavojų keliančius šunis neįspėti laiškininkai tiems gyventojams turi teisę nepristatyti siuntų į namus. Tokiu atveju gyventojas į pašto skyrių atsiimti siuntos ar išmokos turės atvykti pats.

Apie tokią pasikeitusią tvarką „Švyturiui“ papasakojo „Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento komunikacijos projektų vadovė Aušra Kurtkutė. Anot jos, laiškininką nuo šuns reikia apsaugoti pašto dėžutes įrengiant taip, kad jų nepasiektų keturkojis.

Siuntas, išmokas ar spaudą gabenantys laiškininkai vis dažniau nukenčia susidūrę su laisvai lakstančiais ir ne visada draugiškai nusiteikusiais šunimis. Siekdamas atkreipti dėmesį į šią problemą, „Lietuvos paštas“ pradėjo prevencinę kampaniją „Šuo (ne)kanda“ ir gyventojams dalina specialius lipdukus.

Tie gyventojai, kurių kiemuose augintiniai laksto laisvai, nuo šiol Lietuvos pašto skyriuose jau gali teirautis nemokamo specialaus lipduko, kuris, užklijuotas ant tvoros ar kiemo vartelių, įspės atėjusį laiškininką apie galimą pavojų.

Kiekvienam pašto skyriui skirta po šimtą lipdukų. Anot A. Kurtkutės, jeigu lipdukų poreikis bus didesnis, „Lietuvos pašto“ skyriai jų gaus daugiau, kad  tikrai nė vienam, norinčiam nuo šuns apsaugoti laiškininką, jų nepritrūktų.

Pirmąjį šių metų pusmetį Kretingos rajono laiškininkai nuo agresyvių šunų nenukentėjo, tačiau A. Kurtkutė atkreipė dėmesį, kad į nelaimingų atsitikimų statistiką pakliūva tik sunkūs atvejai, o šuns grybštelėjimų, kurie nutylimi, laiškininkų darbe pasitaiko kone kasdien. 

Sunkių atvejų, kuomet nuo agresyvių keturkojų nukentėję laiškininkai patyrė ilgalaikį nedarbingumą, per pirmąjį 2019-ųjų pusmetį buvo 12, ir jų kasmet vis daugėja: 2017-aisiais sužalota 10, o 2018-aisiais – 13 laiškininkų. 

Palaidų ir pavojų keliančių šunų problema jau nebėra būdinga tik kaimo vietovėms – gyventojai savo augintinius paleidžia pabėgioti ir didžiųjų miestų gyvenamųjų rajonų gatvelėse.

Augintiniui užpuolus bei sužalojus laiškininką, apie įvykį visada pranešama policijos pareigūnams, todėl šuns savininkui gali tekti sumokėti piniginę baudą ar net grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Irma Antanaitytė

 2,128 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes