Dešimtmetį statyta Kretingos Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka sutinka pirmąjį šildymo sezoną, kurį teks praleisti „kūrenant“ rajono biudžeto lėšas. Pastato patalpoms šildyti planuojama išleisti triskart daugiau pinigų nei reikėdavo šildant senąją biblioteką.

Viešosios bibliotekos darbuotojai šeimininkauti naujajame pastate pradėjo beveik prieš metus. Nuo sausio iki balandžio už šilumą jau mokėta rajono biudžeto lėšomis. Praėjusiais metais tai dar darė rangovas. Suskaičiuota, jog šiluma bibliotekoje per keturis praėjusios žiemos mėnesius kainavo 12 tūkst. 344 eurus.

Atvėsus orams ir pasipylus lietui šiųmetinio šildymo sezono pradžios bibliotekininkai laukė nekantriai. Pasak bibliotekos direktorės pavaduotojos Erikos Kazlauskienės, kol radiatoriai nerodė jokių gyvybės ženklų, pasidžiaugti komfortiškomis darbo sąlygomis neįmanoma, nes patalpose buvo ne tik šalta, bet ir jautėsi drėgmė.

Praėjusią savaitę oficialiai pradėjus šildymo sezoną po truputį pradėjo kaisti ir bibliotekos radiatoriai. Nors šildymo sistema projektuota kartu su visu pastatu prieš dešimtmetį, bent jau kol kas ja nesiskundžiama. Jos funkcija yra ne tik patalpų, bet ir vandens šildymas bei vėdinimas, kai sušildomas iš lauko patenkantis oras.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis „Švyturiui“ teigė, jog kol kas skųstis brangesne šiluma bibliotekoje neverta. Šių metų biudžete bibliotekai skirta 57 tūkst. eurų užsimokėti už visus komunalinius patarnavimus. Į šias lėšas įskaičiuotas ir šildymas iki metų pabaigos.

Pasak P. Černeckio, akivaizdu, jog bibliotekai šildyti pinigų reikės daugiau nei reikėjo jai būnant senajame pastate Vilniaus gatvėje. Tačiau dabar patalpos yra kur kas didesnės ir erdvesnės. Todėl ir šilumos reikia daugiau.

Naujojoje bibliotekoje dabar šildomas 3 tūkst. 151 kvadratinio metro plotas arba 16 tūkst. 878 kubiniai metrai tūrio. Senajame pastate šildomas plotas buvo tik 844 kvadratiniai metrai arba 3 tūkst. 415 kubinių metrų tūrio. Per keturis žiemos mėnesius vidutiniškai patalpoms šildyti buvo išleidžiama beveik 5 tūkst. eurų.

Bendrovės „Kretingos šilumos tinklai“ duomenimis, šildyti vieną kvadratinį metrą naujajame bibliotekos pastate dabar kainuoja 0,97 euro. Senajame pastate vieno kvadratinio metro šildymas kainavo 1,47 euro.

Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojo P. Černeckio, tiksliau suskaičiuoti, kiek kainuoja naujosios bibliotekos šildymas, bus galima tik pavasarį, kai baigsis šildymo sezonas. Tačiau akivaizdu, jog jis bus pigesnis, nes kur kas mažesni nuostoliai bei pati šildymo sistema daug ekonomiškesnė.

Aistas Mendeika

 1,137 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Pinigų bibliotekai šildyti reikės daugiau”
  1. Viskas yra visiškai normalu.. geri dalykai kainuoja ir kad tik kuo daugiau jų būtų Kretingos rajone

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE