Praėjusią savaitę „Švyturio“ paviešintą Savivaldybės tarybos daugumos koalicijos ketverių metų veiklos programą įvertino ir Tarybos opozicinių partijų atstovai. Jų nuomone, programoje labiausiai trūksta konkretumo bei aiškių gairių, kada ir kaip planuojama pasiekti numatytus tikslus.

Tvarkos ir teisingumo partijos atstovė Jolita Vaickienė:

 „Programos nekantriai buvo laukiama visą pusmetį  – norėjosi sužinoti, kuria linkme bus einama, ko tikėtis, ko laukti. Tačiau pagaliau ją paskaičius aiškiau nepasidarė.  Pirmasis įspūdis – daug pažadų. Tikriausiai kiekvienas, bent jau dauguma, jiems pritartų, nes pažadai visada būna gražūs.

Tačiau norėtųsi, kad būtų numatyti konkretesni žingsniai, konkretesnės priemonės. Dabar joje nėra nei skaičių, nei dydžių, nuo kurių būtų galima atsispirti. Neaišku, kaip bus daromi kažkokie sprendimai, kaip tie pažadai bus įgyvendinami, kada tai prasidės, kurie yra patys svarbiausi. Galiu tai pavadinti aptakia, atsargia gražių pažadų programa.

Kai kurie tikslai labai ambicingi. Pavyzdžiui, numatoma pertvarkyti viešojo transporto sistemą. Tačiau nepaaiškinama, kaip tai bus daroma – ar bus privatizuojama, ar duos pinigų naujiems autobusams pirkti, ar kokias nors paslaugas paskirstys privatiems vežėjams. Žodžiu, apie tai nieko nėra.

Kitas labai ambicingas pažadas – dėl rajono Bendrojo plano. Suprantama, visi labai jo laukiama, jis yra itin svarbus, tiesiogiai susijęs su didžiulėmis lėšomis, organizaciniai darbais. Tačiau neaišku, kada, kas ir nuo ko prasidės.

Taip pat neaišku, kaip bus kuriamas motobolo centras. Ar jis bus Savivaldybės, ar valstybės, ar privatininkų rankose? Planai ambicingi, bet be jokio konkretumo.

Pažadas, kad gyventojai patys galės paskirstyti vieną procentą biudžeto lėšų, mano nuomone, yra lengvas pažaidimas demokratija. Tai sudarytų apie 40 tūkst. eurų. Galbūt kažkiek visuomenė sujudės, užvirs diskusijos, žmonės bus suaktyvinti. Gal  kažką už tokius pinigus ir galima padaryti.

Kaip gyventojai galėtų dalyvauti paskirstant kad ir nedideles lėšas, tikriausiai bus sprendžiama pagal kai kurias kitas savivaldybes, kurios tai jau taiko.

Manau, kad bus numatyti pinigai ir laukiama žmonių nuomonių, kam juos išleisti. Arba bus parinkti keli ar keliolika objektų, iš kurių viasuomenė išsirinks reikalingiausią. Kaip nors kitaip vargu ar galima sugalvoti.

Programą galima suskirtyti į tris dalis. Pirmoji – ambicingieji planai, kuriuos vargu ar pavyks įgyvendinti. Antroji – tęstiniai darbai. Tokie kaip Pastauninko parko sutvarkymas, Sporto komplekso statyba, Vilniaus gatvės rekonstrukcija, šiukšlių konteinerių įrengimas  ir panašiai. Visi jie surašyti į programą ir visi procesai prasidėjo dar prieš šią kadenciją. Lieka tik juos užbaigti.

Trečiojoje dalyje yra visiškai neapčiuopiami dalykai. „Sieksime“, „kursime“, „stiprinsime“ yra nekonkretu.  Tai – bendrų tezių kratinys. Jos gali būti rinkiminiuose pažaduose, bet programoje norėjosi pamatyti konkretesnių dalykų.

Programoje dar kaip nuostatos įrašyta ir tai, ką privaloma padaryti pagal įstatymus. Jei įstatymai reikalauja, tai padaryti būtina, ir nereikia to rašyti į programą. Kai tai bus padaryta, nebus koks nors valdžios nuopelnas.

Keistai skamba  įsipareigojimas, jog „užtikrinsime, kad Savivaldybėje viešieji pirkimai būtų vykdomi skaidriai“. Juk kitaip ir būti negali, to reikalauja įstatymai. Dabar susidaro toks įspūdis, jog viešuosius pirkimus galima vykdyti ir neskaidriai. Bet,  suprask,  valdžia pasistengs, kad taip nebūtų.

Tokie ir kai kurie kiti parašymai tikrai atrodo labai keistai. Atrodo, jog programa sukurta tik dėl to, kad reikėjo kažką panašaus sukurti“.

 1,168 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes