Bene dešimtmetį laukiamas ir prieš keletą metų net šiemet žadėtas dviračių takas iš Kretingos iki Vydmantų kol kas dar nėra braižomas net popieriuje. Pripažindama, kad toks kelias į pajūrį riedantiems dviratininkams yra būtinas, valstybė tik šiemet ketina baigti iš privačių asmenų išpirkti žemę plento šalikelėje.  

Baigiama išpirkti takui reikalingą žemę

Būsimasis dviračių takas pačių rajono gyventojų jau vadinamas „legendiniu“.

Tačiau šitaip sakoma toli gražu ne didžiuojantis, o negailint kritikos rajono valdžiai ir apibūdinant, kaip ilgai ir sunkiai įgyvendinamas jo įrengimas.

Vis tik panašu, jog šiuo metu vienas svarbiausių dviračių trasos ruošimo etapų juda į pabaigą – iki šių metų galo žadama baigti žemės paėmimo procedūras.

„Šiuo metu baigiami rengti žemės sklypų kadastriniai matavimai, kurie derinami ir registruojami Registrų centre.

Nacionalinei žemės tarnybai priėmus sprendimus paimti žemę visuomenės poreikiams ir Kretingos rajono savivaldybei atsiskaičius su žemės savininkais arba įsiteisėjus teismo sprendimui, žemė bus registruojama Lietuvos Respublikos vardu, o sklypai bus sujungiami suformuojant dviračių tako žemės sklypus“, – teigė Savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Žiaušienė.

Techninį projektą

darys kelininkai

Dar 2014-aisiais visuomenei buvo pristatytas UAB „Kelprojekto“ parengtas iš Kretingos į Vydmantus vesiančio dviračių tako specialusis planas.

Jame buvo numatyta, kad apie 5 kilometrų ilgio dviračių takas prasidės ties degaline Kretingsodyje, o Vydmantuose įsijungs į kitą, jau į Palangą vedantį, dviračių taką.

Dešinėje kelio Šiauliai–Palanga pusėje nusidrieksiantis takas numatytas 2,5 m pločio, turėtų pusmetrio  pločio šonines apsaugos zonas. Taip pat jame bus 3 poilsio aikštelės.

Tiesa, Savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjos ir vyriausiosios architektės Redos Kasnauskės teigimu, minėtas specialusis planas – tik būsimojo dviračių tako vizija.

Kadangi vėliau, jau baigus žemės šiai dviračių trasai paėmimo iš sklypų savininkų procedūras, bus rengiamas techninis projektas ir tikslūs tako parametrai  paaiškės tik tuomet.

 „Gali būti, kad dviračių takas išliks toks, kaip specialiajame plane, bet gali kažkas ir keistis“, – kalbėjo R. Kasnauskė. Anot jos, žemės paėmimo procedūras tikimasi baigti jau šių metų pabaigoje.

Tai patvirtino ir Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Povilas Černeckis: „Dedame visas pastangas, kad šiemet, bent jau iki Naujųjų metų, būtų užbaigti ir Lietuvos automobilių kelių direkcijai perduoti visi reikiami dokumentai, kad ji galėtų imtis techninio projekto rengimo“.

Greta magistralinio kelio atsirasiantis dviračių takas – Kelių direkcijos objektas, todėl įregistravus jam skirtą žemę toliau projekto įgyvendinimu rūpinsis būtent ši valstybės įmonė.

Atlygis tenkina ne visus

Startas privačios žemės paėmimui visuomenės poreikiams buvo duotas dar 2017-ųjų sausį.

Kaip atskleidė Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus vyriausioji specialistė Zita Lapėnienė, būsimajam dviračių takui teksiantis žemės plotas bus paimtas iš 41 privatiems asmenims priklausančio sklypo ir 5 naujai suformuotų (iš valstybės žinioje esančios žemės).

Net 32-jų sklypų savininkai geranoriškai sutiko su pasiūlytu atlygiu, o 9 sklypų savininkams pasiūlyta suma pasirodė per maža ir sutarties dėl žemės paėmimo visuomenės poreikiams ir atlyginimo už ją su Savivaldybe nepasirašė.

Kaip patikslino K. Žiaušienė, iš viso dviračių takui paimama 4, 6344 ha žemės, sutartis su Savivaldybe pasirašė 42 žemės savininkai, iš kurių jau 20-čiai iš viso sumokėta 14 tūkst. 478 eurai. Dar 40 tūkst. 132 eurus reikės sumokėti likusiems.

Penki sutarties nepasirašiusieji ir su pasiūlytu atlygiu nesutikusieji savininkai lauks teismo sprendimo.

Į jį turės kreiptis pati Savivaldybė, o teismas, vaudovaujantis LR Žemės įstatymu, nustatys ne trumpesnį kaip 14 dienų, bet ne ilgesnį kaip 30 dienų terminą, per kurį žemės savininkas turės pateikti rašytinį atsiliepimą į Savivaldybės pareiškimą. Ne vėliau kaip per 7 dienas nuo minėto paaiškinimo pateikimo teismas priims nutartį.

Kaip sakė P. Černeckis, bylinėjimasis dėl atlygio smarkiai žemės paėmimo proceso nestabdys, kadangi paprastai pirmiausia teisme sprendžiama dėl leidimo ją paimti apskritai ir tik vėliau – dėl konkrečios sumos už žemę. O teismo leidimo vykdyti paėmimo procedūrą visiškai pakanka tęsiant pradėtą darbą ir laukti visiškos bylinėjimosi baigties neteks.

Planuojamam dviračių takui žemė iš bylinėtis pasiryžusių penkių savininkų vis tiek bus paimama. Klausimas tik už kiek.

Irma Antanaitytė

 1,460 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes