Kretingos rajono savivaldybė turėtų apsvarstyti, ar verta jai turėti nuostolingai veikiančią atliekų vežimo įmonę, o organizuojant viešojo transporto maršrutus visiems turėtų būti skelbiami viešieji konkursai.

Tokias rekomendacijas Savivaldybei pateikė Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), šią savaitę pristatęs tradicinį šalies savivaldybių indeksą.

Vertinama daug sričių

Kasmet yra skelbiami du indeksai – šešių didžiųjų pagal gyventojų tankį ir 54 mažųjų savivaldybių.

Šioje kategorijoje Kretingos rajono savivaldybė jau ketvirtus metus yra toje pat pozicijoje ir šiemet kartu su kaimyninės Plungės savivaldybe dalinasi 16–17 vietomis.

Jau devintus metus paskelbtas reitingas sudaromas pagal gyventojams ir investuotojams svarbiausias sritis, kuriose sprendimus priima savivaldybės.

Pavyzdžiui, vertinamas savivaldybei priklausiusio turto valdymas, komunalinis ūkis ir transportas, mokesčiai, investicijos, švietimas, sveikata, socialinė rūpyba ir kitos sritys. Paskelbtas reitingas sudarytas vadovaujantis 2018 m. duomenimis.

Kretingos rajoną į viršų kilstelėjo mažiausias iš visų mažųjų savivaldybių nedarbo lygis, kuris siekė 4,6 proc. (vidurkis – 5,2 proc.). Ilgalaikių bedarbių dalis sudarė 6,7 proc., kai vidurkis yra 28,6 proc.

Išsiskyrė mažais mokesčiais

Gerai įvertintos „Administracijos“, „Turto valdymo“, „Sveikatos ir socialinės rūpybos“ sritys. Prasčiau nei vidutiniškai vertintos „Komunalinių paslaugų“, „Transporto“ ir „Biudžeto“ sritys.

Kretingos rajonas iš kitų mažųjų savivaldybių išsiskyrė palyginti mažais verslo liudijimų mokesčiais, siekusiais 69 eurus. Mažosiose savivaldybėse jie vidutiniškai siekia 96 eurus.

Vidutinis žemės mokesčio tarifas Kretingos savivaldybėje siekė 0,35 proc. ir buvo mažesnis nei vidutinis – 0,98 proc. Jeigu Savivaldybės taryba norėtų dar labiau pagerinti „Mokesčių“ srities vertinimą, ji galėtų peržiūrėti nekilnojamojo turto bei nenaudojamos žemės mokesčių tarifus.

Žemyn nutempė dvi sritys

Kretingos rajono savivaldybė turėjo mažiausią iš aplinkinių savivaldybių biudžeto skolą, siekusią 22 proc. nuo pajamų.     

Tačiau Kretingos savivaldybei, palyginti su kaimyninėmis savivaldybėmis, teko didžiausias automobilių skaičius, tenkantis 100 savivaldybės darbuotojų – 20,9.

Indekse prasčiausiai – tik 20 balų – Kretingos rajono savivaldybė įvertinta „Transporto“ srityje.

Organizuojant viešojo transporto maršrutus visiems turėtų būti skelbiami viešieji konkursai. Užpernai viešieji konkursai skelbti tik 4 iš 55 viešojo transporto maršrutų aptarnauti.

Patenka į penketuką

Kretingos rajono socialiniai rodikliai įvertinti 67 balais iš 100 – užimta 3 vieta. Sveikatos ir socialinės rūpybos srityje yra vertinama, kiek gyventojų gauna pašalpas, kompensacijas būstams šildyti ir kt.

Socialinę pašalpą pernai gavo tik 1,4 proc. gyventojų (šalies vidurkis – 3,8 proc.).

 „Pašalpų ir kompensacijų gavėjų skaičius rajone pradėjo mažėti nuo 2014 metų ir po truputį mažėja kasmet“, – sakė Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Danutė Blagnienė. 

Jau kelerius metus pašalpas ir kompensacijas už šildymą bei vandenį vidutiniškai gauna apie 750 rajono šeimų.

Socialinėms paslaugoms, pasak D. Blagnienės, savivaldybė išleidžia 3,32 proc. (šalies vidurkis – 3,28 proc.) nuo bendro savivaldybės biudžeto, o tai yra daugiau nei pusę milijono eurų.

Palyginimui: Šilutės savivaldybėje socialinėms paslaugoms išleidžiama 2,94 proc., Plungės – 2,92 proc. Daugiau nei Kretingos savivaldybė šiai sričiai skiria Klaipėdos r. savivaldybė – 4,18 proc., Skuodo sav. – 6,43 proc.

Nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti kasmet skiriama apie 850 rajono vaikų. 

54 mažųjų savivaldybių geriausieji:
1v. – Klaipėdos r. (73 balai), 2 v. – Kauno r. (70 balų), 3–4 v. – Druskininkai ir Mažeikių r. (68 balai).
2017 m. Kretingos savivaldybė indekse užėmė 15–16 vietą, 2016 m. – 17 vietą, 2015 m. – 16 vietą. Savivaldybė yra buvusi ir lyderė tarp mažųjų savivaldybių – pirmą vietą indekse ji užėmė 2012-aisiais.   

Laima Stonkuvienė

 1,018 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes