Po vasaros pertraukos į Kretingą vėl sugrįžta krepšinis – poryt, penktadienį, Kretingos krepšinio klubas rungtynėmis su Kauno rajono „Omegos“ komanda pradeda dvidešimtąjį sezoną Regioninėje  krepšinio  lygoje.

Pernai geriausiojo

sezono nepakartojo

Regioninė krepšinio  lyga padalinta į du divizionus. Kretingiškiai žaidžia pajėgesniame lygos A divizione, kuriame žaidžia 16 komandų iš visos Lietuvos.

Praėjusį sezoną Kretingos komanda reguliarųjį čempionatą baigė aštuntoje vietoje ir žaisdami atkrintamosiose rungtynėse aštuntfinalyje laimėjo prieš Kelmės komandą, tačiau ketvirtfinalio serijoje 1:2 neatsilaikė žaisdami su Raseiniais.

Ypač apmaudus buvo pirmasis pralaimėjimas svečiuose, kur buvo nusileista  vos vienu tašku.  Antrosiose rungtynėse Kretinga savo varžovus įveikė, bet  lemiamas Raseiniuose pralaimėjo vos 6 taškų skirtumu.

Kretingos barjerą vargais ne galais perlipę raseiniškiai vėliau žaidė tarsi įgavę papildomų jėgų ir nuėję iki finalo  nusileido tik čempione tapusiai Šilalės „Lūšio“ komandai.           

Jei kretingiškiams tą kartą būtų pavykę įveikti Raseinių komandą, mūsų vyrai būtų pagerinę  savo sėkmingiausio sezono pasiekimą užpraėjusiais metais. Tuomet mūsų komanda reguliarias pirmenybes baigė trečioje vietoje ir tik po nesėkmingų rungtynių atkrintamosiose varžybose galutinėje įskaitoje liko šešta.

Užtat lygos  „Top sport“  taurės turnyre Kretingos komanda tik finale nusileido Gargždų sporto centro ekipai.

Išliko su

pagrindiniais žaidėjais

Šį sezoną Kretingos komanda pasitinka išsaugojusi pernykštės sudėties branduolį ir pasipildžiusi naujais žaidėjais.

Prie komandos prisijungė patyrę krepšininkai 28 metų Rokas Šimkevičius ir 26 metų Rimvydas Brencius iš Klaipėdos.  Pastarasis anksčiau žaidė Italijos krepšinio trečiojoje lygoje.

Šiame sezone žais iš emigracijos Londone sugrįžęs pajėgus krepšinio mėgėjas 22 metų kretingiškis Aurimas Girdenis, kuris savo sugebėjimus išbandys klubinėse pirmenybėse.

Tradiciškai komandą šiemet papildė keletas gabių Kretingos sporto mokyklos auklėtinių.

Kretingos komandos treneris Arimantas Mikaločius pasidžiaugė, kad pavyko išsaugoti praėjusio sezono starto penketą: po šeštą sezoną komandoje žaisiančius klaipėdiečius 25 metų Rytį Zabitą, 26 metų Liną Jonušką.

 Ketvirtą sezoną į aikštelę išbėgs kretingiškis  18 metų Kornelijus Stonkus, trečią sezoną žais 26 metų Tadas Maželis, antrą sezoną – septyniolikmetis Tadas Budrys iš Kretingos.

Kad šiemet  kretingiškiams pavyko suburti neblogą komandą, įrodė draugiškų rungtynių ciklas prieš sezono pradžią. Iš penkių žaistų rungtynių kretingiškiai dvejas pralaimėjo tik aukštesnės NKL komandoms iš Palangos ir Gargždų.

Tačiau įveikė visas tris RKL ekipas. Paskutiniosiose praėjusį penktadienį Plungės komanda buvo palaužta  net 22 taškų skirtumu. 

– Matyt, kiekvienos žemesnėje lygoje žaidžiančios nedidelio miesto komandos pagrindinis rūpestis yra pajėgių žaidėjų paieška.  Kokios yra jūsų pasirinkimo galimybės? – prieš sezono startą „Švyturys“ pasiteiravo Kretingos krepšinio komandos trenerio A. Mikaločiaus.

– Pagrindinė mūsų žaidėjų kalvė  – Kretingos sporto mokykla, kurioje aš kartu su treneriais Vytautu Šližiumi ir Aurimu Ivanovu treniruojame po 50 įvairaus amžiaus vaikų. 

Deja, paaugusių gabių kretingiškių mes nepajėgūs išlaikyti, nes juos iš karto nuvilioja geresnes sąlygas pasiūliusios kitų miestų komandos. 

Pavyzdžiui, žaidžiant su Kauno rajono „Omega“ varžovų gretose matysime stiprų žaidėją 25 metų Steponą Markų iš Kretingos, kuris ne vieną kartą yra tapęs lygos dėjimo į krepšį konkursų nugalėtoju.         

Galima vardinti ir daugiau mūsų sporto mokyklos trenerių išugdytų  kretingiškių, kurie žaidžia už kitas komandas. Aurimas Urbonas ir Arvydas Šikšnius atstovauja LKL žaidžiančioms Šiaulių ir Pasvalio komandoms. Aidas Viskontas ir Edgaras Danys žaidžia NKL už Palangą, Petras Piekus – už antrąją  Klaipėdos „Neptūno“ komandą.

– Kiek kretingiškių Kretingos komandoje žais šį sezoną?

– Registravome 14 žaidėjų.  Pusė iš jų yra iš Kretingos sporto mokyklos arba gyvenantys Kretingoje.  Sakyčiau, kad tai neblogas santykis, nes kitose mažesnių miestų komandose  beveik visi  krepšininkai yra iš gretimų didmiesčių.

– Kodėl Kretingoje išugdyti žaidėjai aplenkia savo rajono komandą?

– Mes jiems negalime pasiūlyti nei didesnių maistpinigių, nei normalių treniruočių sąlygų.  Namų rungtynes žaidžiame sporto mokyklos salėje, kurioje sunkiai telpa 50 žiūrovų.

Dėl šios priežasties mes negalime kalbėtis su rėmėjais, nes jų atstovams neturėtume galimybių  sudaryti patogių sąlygų bent pažiūrėti savo remiamos komandos rungtynes.  

Negalėdami  visi patekti  į rungtynes sporto mokyklos salėje, kretingiškiai važiuoja žiūrėti krepšinį  į NKL žaidžiančios „Kuršių“ komandos rungtynes  Palangos sporto arenoje.

Tikimės, kad bent kitą sezoną sporto arena Kretingoje bus baigta statyti ir mes galėsime krepšinio šventę surengti savo mieste.

– Užsiminėte apie rėmėjus. Koks komandos biudžetas? Kas yra pagrindinis klubo rėmėjas?

– Šį sezoną mūsų komandos biudžetas siekia apie 25 tūkst. eurų. Devyniolika tūkstančių mums skiria rajono savivaldybė, nors kitų RKL žaidžiančių panašaus dydžio savivaldybių  komandos iš valdžios sulaukia kur kas didesnės paramos.

Žaidžiame A divizione, kuriame komandos suburtos iš visų šalies regionų. Laukia 15 rungtynių išvykose. Nemažai jų – gana atokiuose miestuose: Biržuose, Vilniuje, Vilkaviškyje, Ukmergėje, 4 kartus – Kaune.

Kelionėms nuomojame  autobusą, kuriam skiriame net trečdalį mūsų viso biudžeto.  Todėl  prisivilioti svetur išvykusių pajėgių kretingiškių pinigų nebelieka.

– Kokio biudžeto jums reiktų, kad būtų įmanoma susigrąžinti visus po kitas komandas išsibarsčiusius  Kretingos krepšininkus?

– Jei turėtume du kartus didesnį biudžetą, surinktume  tokią komandą, kuri ir Nacionalinėje krepšinio lygoje nenukristų žemiau viduriuko.

– Kokią užduotį sau esate išsikėlę šiame sezone?

– Apie vietą RKL A divizione galvosime bent kiek įpusėjus sezonui, kai taps aiškus visų varžovų pajėgumas.                  

– Sėkmės pirmosiose rungtynėse ir visame sezone.

Alvydas Ziabkus

 1,214 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes