Kretingos rajone galimybės patekti į darželius laukia 30 vaikų, kuriems nėra laisvų vietų.  Tačiau tai nereiškia, jog visi vaikų darželiai yra sausakimši.

Užimti ne visi rajono darželiai

Rajono švietimo įstaigų ikimokyklinio-priešmokyklinio ugdymo grupių sąrašai byloja, jog mieste laisvų vietų darželiuose nėra, bet kai kuriuose kaimo įstaigose surasti galima.

Pavyzdžiui, Rūdaičių mokyklos ikimokyklinio ugdymo grupėje, kurią lanko nuo 3 iki 5 metų amžiaus vaikai, yra dvi laisvos vietos. 

Darbėnų  gimnazijos  priešmokyklinio ugdymo grupė ir  Kalniškių pradinio ugdymo skyriaus priešmokyklinės grupė  laukia  po 10 vaikų. Kūlupėnų   M.Valančiaus pagrindinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupėje yra 9  laisvos vietos.

Dar po kelias laisvas vietas yra  Baubliuose,  Grūšlaukėje, Jokūbave, Kartenoje ir  šie laisvų vietų skaičiai nuolat keičiasi. Vieni vaikai išeina, kiti ateina.

Savo vaikus registruoja į dvi įstaigas

Vietų darželiuose stygiaus problemą sukelia ir patys tėvai.

Gimus kūdikiui jį galima užregistruoti  į dvi ugdymo įstaigas. Tėveliams suteikiama galimybė pasirinkti, kur jiems būtų patogiau nuvesti vaikus. Jei atsiranda laisva vieta kurioje nors pasirinktoje įstaigoje ir mažylis pradeda ją lankyti,  iš kitoje įstaigoje vietos laukiančiųjų sąrašo jis neišbraukiamas.

 Atsiradus vietai patogesnėje įstaigoje, galbūt arčiau namų ar dėl kitokių priežasčių, vaikas paprasčiausiai gali būti perkeliamas.

 Kitaip tariant, jei mažylis užregistruotas kaip laukiantis vietos vienoje įstaigoje, dar nereiškia, jog jis apskritai darželio nelanko.

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Lina Jadenkuvienė  teigė, jog itin didelio vietų stygiaus darželiuose nėra.

„Laukiančiųjų skaičių dažniausiai nulemia tai, kad tėvai tikisi savo atžalą leisti į labiau pageidaujamą ugdymo įstaigą, nors vaikas tuo metu gali lankyti ir kitą įstaigą.

Tarkim, nuo Kretingos iki Rūdaičių palyginti lyg ir netoli, tačiau tėvams ir tai gali sukelti nepatogumų, todėl jie savo vaikų ten neveža“, – sakė L. Jadenkuvienė.

Pasak vyr. specialistės, atsirandančios laisvos vietos jų laukiančioms šeimoms nedelsiant pasiūlomos, o Švietimo skyriaus specialistai net ir vaikus pažįsta pagal pavardes, nes nuolat su jų tėveliais bendraujama.

Laisvų vietų ugdymo įstaigose poreikis kol kas tenkinamas, tik sunkiau tai daryti sekasi nuo dviejų metų amžiaus grupėse, nes jos yra paklausiausios.

Vis dėlto, anot L. Jadenkuvienės, įvairiais būdais stengiamasi, kad laisvų vietų atsirastų daugiau – performuojamos jau esančios grupės, pagal galimybes kuriamos naujos, parenkamos naujos patalpos.

Pastebima, jog daugėja iš užsienio sugrįžtančių rajono gyventojų, turinčių darželinio amžiaus vaikų.

Šiais mokslo metais ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas lanko 1560 rajono vaikų. Kiekvieno iš jų tėveliams per mėnesį tenka sumokėti po 50–60 eurų.

Privatus darželis rajone  dar neįsivaizduojamas

Vietų trūkumą populiariausiuose darželiuose išspręstų  įsteigtos privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos, tačiau  jų atsiradimas dar sunkiai įsivaizduojamas.

Privatų verslą kurti tokius darželius rajono valdžia ketina skatinti iš rajono biudžeto kompensuodama tėvams  dalį jų išlaidų.

 Svarstoma, kad tokia kompensacija  galėtų siekti apie 90–100 eurų per mėnesį, o  vieno vaiko priežiūra privačiame darželyje vidutiniškai kainuoja apie 400 eurų per mėnesį.

Todėl  nelengva patikėti, kad numatomos kompensacijos labai jau skatintų privačių darželių atsiradimą.

Net ir visus 30 dabar vietų darželiuose laukiančius vaikus priimdamas privatus darželis ilgai išsilaikyti nesugebėtų.

Pasak specialistų, ikimokyklino ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms keliami griežti reikalavimai, kurių laikymasis pakankamai brangiai kainuoja. Todėl norint išlaikyti privatų vaikų darželį, būtinas atitinkamas vaikų skaičius, kad užtektų pajamų visoms išlaidoms padengti.

„Švyturio“ inf.

 1,722 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes