Kretingos vasaros estrada praėjusio penktadienio popietę buvo panaši į karo lauko ligoninę: „sužeistiesiems“ čia teikta pirmoji medicinos pagalba, skambėjo patarimai, kaip padėti užspringusiam ar galvos traumą patyrusiam žmogui, buvo atliekamas dirbtinis kvėpavimas.

Suteikė būtinas žinias

Šie mokymai buvo baigiamasis nuo liepos vykdyto Savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo programos projekto „Saugus elgesys ir pirmoji pagalba“ renginys, kurio metu dalytasi pirmosios pagalbos mokymų metu įgytomis žiniomis, demonstruoti praktiniai įgūdžiai.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus Kretingos skyriaus organizuotuose mokymuose  kretingiškiai buvo supažindinami, kaip įvertinti nelaimingą atsitikimą, nukentėjusiesiems teikti pirmąją psichologinę pagalbą, kokių veiksmų imtis prieš padedant žmogui.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus Kretingos skyriaus vadovė Roma Varnelienė kartu su savanoriais susirinkusiuosius mokė, kaip taisyklingai atlikti pradinį gaivinimą, kaip elgtis žmogui užspringus, ištikus insultui, epilepsijai, apsinuodijus, įkandus vabzdžiams, gyvūnams.

Buvo supažindinta su žaizdų rūšimis, kraujavimo stabdymo būdais, nudegimų laipsniais, tvarstymu, ką daryti elektros traumos, žaibo atvejais, ištikus saulės ar šilumos smūgiui.

Dar viena mokymų tema – raumenų, kaulų ir sąnarių sužeidimai, sužalotų asmenų imobilizavimas, būdai, priemonės.

Savo įgūdžius tikrinosi ir ugniagesiai

Mokymai buvo skirti visiems rajono gyventojams, norėjusiems daugiau sužinoti apie pirmąją pagalbą, išmokti ją teisingai teikti.

Pirmieji mokymuose dalyvavo Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiai, mokymai organizuoti Salantuose, Kretingoje ir Kartenoje.

„Ugniagesiai, žinoma, moka teikti pirmąją pagalbą, nes kartais būna taip, kad jie anksčiau nei medikai atvažiuoja į nelaimės vietą, tačiau jie norėjo žinias atnaujinti.

Be ugniagesių, mokymuose dalyvavo Savivaldybės skyrių darbuotojai, dvi gyventojų grupės,  moksleiviai, iš viso – daugiau nei 150 žmonių“, – pasakojo R. Varnelienė.

Anot jos, dar vienas mokymų tikslų buvo padrąsinti žmones, kad jie nebijotų padėti nelaimės ištiktam žmogui, nepasimestų ir žinotų: kaip ir kaip nukentėjusiajam bus padedama, tai jam tikrai nepakenks.

Pirmoji pagalba yra labai svarbi – 57 procentai žmonių įvykus nelaimingam atsitikimui ar avarijai miršta per pirmąsias minutes po įvykio dar iki greitosios pagalbos atvykimo, todėl vietoje esančių žmonių gebėjimas teikti pirmąją pagalbą dažnai būna lemiamas faktorius ir šansas išgyventi.

Mokiniai teoriją patikrino praktikoje

Renginyje vasaros estradoje gausiai dalyvavę Pranciškonų gimnazijos septintokai sakė,  kad teikti pirmąją pagalbą jau išmokę žmogaus saugos pamokose.

Šio dalyko mokytoja Vaiva Krikščiūnaitė-Buitvydė džiaugėsi suteikta galimybe žinias įtvirtinti praktiškai.

„Per pamokas moksleiviai įgyja teorinių žinių, kaip reikėtų teikti pirmąją pagalbą, pažiūri vaizdo filme, tačiau praktiškai pademonstruoti, pavyzdžiui, gaivinimo, nėra kaip.

Čia mokiniai to buvo mokomi naudojant manekeną, vaikai galėjo patys pabandyti gaivinti, sužinojo, kaip tai teisingai daryti“, – kalbėjo pedagogė.

Savo žiniomis renginio organizatorius nustebinęs septintokas Eduardas Nedas Žilys prisipažino, kad jau seniai domisi šia tema.

„Jeigu realybėje tektų teikti pirmąją pagalbą, gal kiek ir panikuočiau, bet tikrai bandyčiau nukentėjusiam žmogui padėti“, – teigė moksleivis.

Buvo supažindinti su naujovėmis

Kretingiškė Valerija Petrauskienė sakė esanti labai dėkinga už galimybę pasikartoti turimas žinias apie pirmosios pagalbos teikimą, sužinoti naujienas, juo labiau, kad jų yra.

„Pavyzdžiui, gaivinant žmogų yra pasikeitęs paspaudimų ir įpūtimų santykis – dabar reikia padaryti 30 krūtinės ląstos paspaudimų ir 2 įpūtimus.

Be to, kadangi gelbėjamo žmogaus juk nepažįstame, o vienkartinės kaukės įpūtimams neturime, galima daryti tik paspaudimus nuo 100 iki 120 per minutę“, – mokymų metu įgytomis žiniomis dalinosi moteris.

Ji pasidžiaugė išmokusi naudotis ir defibriliatoriumi, kuriuo pirmomis nelaimės minutėmis efektyvią pagalbą gali suteikti ir specialaus medicininio išsilavinimo neturintis žmogus. Tuo labiau, kad išmanusis aparatas pats įvertina nukentėjusiojo būklę ir duoda žodinius nurodymus, kokių imtis veiksmų, kol atvyks medikai.

„Labai gerai, kad toks aparatas jau yra Kretingos bažnyčioje bei prekybos centre „Lidl“. Bažnyčioje ir pačiai yra tekę kviesti greitąją žmogui, kuriam buvo blogai su širdimi, dabar drąsiai imčiausi padėti, kol sulauktume gydytojo“, – atviravo pašnekovė.                    

Laima Stonkuvienė 

 1,494 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes