Kretingos rajono plėtrą turėtų nubrėžti beveik jau metus rengiamas bendrasis planas, kuriuo bus paruoštos sąlygos vienokiam ar kitokiam viso rajono ateities variantui.  Todėl šio plano svarba yra neabejotina.

Tai ypač suprantama rajono verslininkams, kurių veiklą iš esmės apibrėžia teritorinio planavimo dokumentai.

Tačiau užvakar Motiejaus Valančiaus viešojoje bibliotekoje įvykęs bendrojo plano pristatymas verslininkams pasėjo abejones, ar jie iš tiesų suprato, kokia rajono ateities vizija yra numatoma.

Susitikimui baigiantis, matyt, trūkus kantrybei, verslininkas Virginijus Brazauskas tiesiai šviesiai paklausė, kokia savivaldybės užduotis buvo suformuluota bendrojo plano rengėjams:  ar rekreacija, ar pramonės plėtra?  Užuot pati atsakiusi į šį klausimą, Savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė mikrofoną kyštelėjo bendrojo plano rengėjų grupės vadovui.

Šis taip pat negalėjo aiškiai pasakyti, kokios rajono plėtros krypties pageidavo bendrąjį planą užsakiusi savivaldybė.  Susirinkusieji tesužinojo, kad yra paruošti du Kretingos plėtros variantai:  pirmasis su didesne pramonės plėtra, antrasis – su mažesne.  Kokie esminiai šių variantų skirtumai, taip ir liko neaišku.

Todėl pasibaigus renginiui V. Brazauskas neslėpė, kad iš tokio pristatymo taip ir liko nesupratęs, kas rajono gyventojų ir verslininkų laukia po 5 ar 10 metų.

Dar didesnis ūžesys kilo verslininkus supažindinus su pardavimui ar nuomai savivaldybės paruoštais žemės sklypais.  Buvo teigiama, kad aukcione siūlomi sklypai yra nepatrauklūs verslui, nes juos brangiai įsigijus dar antra tiek reikia investuoti į teritorinio planavimo dokumentų paruošimą ir infrastruktūros įrengimą:  kelius, inžinerinius tinklus.

Taip prarandama ne tik daug lėšų, bet ir gaištamas brangus laikas, kol įsigytas sklypas pradedamas naudoti pagal paskirtį.  Verslininkai pageidautų šiuos sklypus gauti bent jau išsimokėtinai, kad juos įsigijus po to nereiktų nusimauti kelnių.

Susitikime dalyvavęs rajono meras Antanas Kalnius priekaištaujančių verslininkų įkarštį bandė gesinti: „Jei atsivedate investuotoją arba patys investuojate, tik pasakykite.  Mes patys ateisime pas jus ir siūlysime, kažką bandysime, šnekėsime“.

O ką čia bepašnekėsi ir pasiūlysi?  Vis vien tokiame sklype reikės rengti statybą reglamentuojantį detalųjį planą, nutiesti komunikacijas, privažiavimo kelius.  Kas tai padarytų?  Savivaldybė?

Norėdami brangiau parduoti automobilį ar namą mes jį palopome, paremontuojame, padažome.  Tai yra, kažkiek investuodami parduodamą turtą padarome patrauklų pirkėjams.  Kodėl savivaldybė aukcionuose bruka tokius sklypus, kuriuos nusipirkęs verslininkas turės pats ir pasilopyti, ir pasiremontuoti, ir pasidažyti?

Kokia prasmė bendrajame plane numatyti pramonės plėtrai tinkamas teritorijas, jei jos visiškai nėra paruoštos investicijoms?  Kokius pramonės objektus tokios teritorijos gali privilioti?

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos administracija investuotojus vilioja sklypus nuomai siūlydama jau su nutiestais privažiavimo keliais, paklotu vandentiekiu, nuotekomis, pravestomis dujotiekio, elektros komunikacijomis.  Ateik, susiprojektuok ir statyk.

Ar Kretingos rajonas turi tokį pramonės objekto statybai paruoštą sklypą?  Su patvirtintu reikalingą žemės paskirtį numatančiu detaliuoju planu.  Gal būtent todėl per šiuos metus galimybė investuoti Kretingos rajone nesudomino nė vienos įmonės, išskyrus prie viaduko numatomą statyti prekybos centrą.

Kokią rajono plėtros viziją numato būsimasis bendrasis planas nežino nė rajono Tarybos nariai, kurie iki šiol taip ir nėra supažindinti su plano rengėjams pateikta užduotimi.  Politikai sako taip pat turintys racionalių pasiūlymų ir idėjų, tačiau jų nuomonės rajono vadovai dar nėra klausę.

Aišku, tam laiko dar yra.  Pagal pasirašytą sutartį su rengėjais paruoštas bendrasis planas tarybai tvirtinimui turi būti pateiktas tik 2021 metų antrąjį pusmetį.  Iki tol dar yra daug laiko visokių siūlymų ir pageidavimų rinkimui, į pašnekesius virstančioms diskusijoms, aptarimams prie kavos su įvairiausiomis gyventojų grupėmis, ką rajono valdžia sėkmingai ir daro.

Bet ar iš tuščių pokalbių yra naudos?

 1,274 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes