Šiandien Seime buvo užregistruotas Lietuvos Respublikos laukinės gyvūnijos įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo bandoma ištaisyti įstatymo spragas ir laukinių gyvūnų padarytą žalą eismo įvykių metu perkelti ne per eismo įvykį nukentėjusiems asmenims, bet valstybei, kuriai išimtine teise priklauso laukiniai gyvūnai.

Šiuo metu nei Administracinių nusižengimų kodekse, nei kituose įstatymuose nėra numatyta konkrečių nuobaudų už laukinio gyvūno partrenkimą, tačiau vairuotojams dažnu atveju skiriamos baudos, nors laukiniai žvėrys yra valstybės nuosavybė. Įvykus eismo įvykiui tose vietose, kuriose yra kelio ženklas, įspėjantis apie galimą laukinių gyvūnų išbėgimą į kelią, vairuotojas „lieka kaltas“, gauna baudą ir, jei transporto priemonė neapdrausta kasko draudimu, turi pats rūpintis savo automobilio remontu.

Pastebėtina, kad laukiniai žvėrys yra valstybės nuosavybė, todėl yra būtina užtikrinti saugumą keliuose ir, įvykus eismo įvykiui dėl laukinio žvėries, nukentėti turi ne vairuotojas, bet valstybė, kuri neužtikrino eismo saugumo. Šiuo metu, ieškant teisybės teisme, visa įrodinėjimo našta perkeliama vairuotojui, nors susidūrimas su laukiniu žvėrimi yra nenuspėjamas ir sunkiai išvengiamas.Tiek specialistai, tiek ir oficiali statistika sako, kad automobilių susidūrimų su laukiniais žvėrimis skaičiai didėja aritmetine progresija. Pavyzdžiui, 2014 m. tokių įvykių buvo užfiksuota vos per 2000. 2018 m. tokių eismo įvykių buvo jau 4041, o juose buvo sužaloti 48 asmenys, 1 jų žuvo. Iki 2019 m. spalio pabaigos laukiniai žvėrys sukėlė jau 3870 eismo įvykius, kurių metu sužeisti 32 asmenys, 1 jų žuvo.

Galima daryti prielaidą, kad valstybė nededa pakankamai pastangų, norėdama užkardyti tokius eismo įvykius, todėl užregistruotu įstatymo projektu siūloma, kad valstybei nuosavybės teise priklausančių laukinių gyvūnų eismo įvykių metu padarytą žalą atlyginti privalo valstybė.

Daugiau informacijos:

Seimo Pirmininko pavaduotojas

Remigijus Žemaitaitis

 1,069 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes