Mobilieji laiškininkai gyventojus lankys važinėdamiesi lengvaisiais automobiliais.

Savo pašto skyrių nebeturės dar trijų rajono vietovių – Kartenos, Vydmantų ir Kūlupėnų – gyventojai. Pašto paslaugas jiems teiks pagal grafiką į nustatytas vietas atvyksiantys mobilieji laiškininkai, kuriuos bus galima nemokamai išsikviesti ir į namus.

Nebereikės eiti į paštą

AB „Lietuvos paštas“ atstovės Aušros Kurtkutės teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus gyventojų srautus ir pašto pastatų poreikį.

„Kūlupėnų pašte per mėnesį vidutiniškai atliekama 130 finansinių operacijų, Kartenos – 132, Vydmantų – 266. Lėšų surenkama labai mažai, o reikia mokėti atlyginimus, išlaikyti pastatus.

Tačiau be pašto paslaugų minėtų vietovių gyventojai, kaip ir Grūšlaukės bei Kurmaičių, kuriuose paštai panaikinti anksčiau, neliks. Pašto korespondencijos, siuntų ir prenumeruojamų leidinių, pensijų, socialinių išmokų pristatymo tvarka nesikeis – viską į namus pristatys mobilusis laiškininkas“, – akcentavo A. Kurtkutė.

Anot jos, Lietuvoje mobilusis laiškininkas – jau ne naujovė. Prieš 2 metus mobilus laiškininkas pradėjo veikti 12 kitų Lietuvos savivaldybių, nuo šių metų spalio 1 d. ir lapkričio 5 d. – dar 10 savivaldybių.

„Iki sausio 28 dienos Kartenos, Vydmantų ir Kūlupėnų paštai dar dirbs, kaip ir iki šiol. Paskui vienerius metus vyks pereinamasis laikotarpis, kad gyventojai priprastų prie pokyčių: įprastas paštas jų vietovėje dirbs trumpiau, o jo patalpose tam tikromis valandomis lauks mobilus laiškininkas, kuris pagal įprotį į paštą atėjusius žmones supažindins su naujovėmis, suteiks visas pašto paslaugas.

Eiti patiems į paštą žmonėms nebebus poreikio – mobilusis laiškininkas atvažiuos pas juos į namus, o jį išsikviesti bus galima ne tik mobiliuoju, bet ir laidiniu telefonu“, – sakė A. Kurtkutė.

Laiką teks planuoti

Mobilųjį laiškininką išsikviesti į namus bus galima dėl šių pašto paslaugų: norint išsiųsti laišką ar siuntinį, registruoti siuntą ar pageidaujant, kad registruotoji pašto siunta į namus būtų pristatyta pakartotinai. Taip pat per mobilų laiškininką bus galima užsakyti leidinių prenumeratą, sumokėti mokesčius, gauti įvairias socialines išmokas ir pensijas.

Norint išsikviesti mobilų laiškininką reikės skambinti bendruoju Lietuvos pašto informacijos numeriu 8 700 55 400 arba rašyti el. paštu info@post.lt ir operatorius užregistruos iškvietimą. Laiškininko iškvietimas nieko nekainuoja. Prieš atvykdamas laiškininkas klientui pasiskambins, kad planuojamu laiku jis būtų namuose.

Jeigu laiškininkui pirmą kartą nepavyks pristatyti siuntos, jis atspausdins informacinį pranešimą ir paliks jį gaunamųjų laiškų dėžutėje. Dėl suplanuoto grafiko ir laiko planavimo mobilieji laiškininkai tą pačią dieną pakartotinai siuntos nepristatys, tai jie padarys kitą darbo dieną po iškvietimo.

Mobilusis laiškininkas paslaugas teikia įvairesniais būdais nei anksčiau, todėl ir užsisakyti spaudos leidinio prenumeratą bus galima pasirinkus klientui patogiausią būdą: kai mobilusis laiškininkas paslaugas teikia atvykęs į gyventojo namus; kai klientų laukia specialioje paslaugų teikimo vietoje numatytu laiku, kuris yra nurodytas ant viešai naudoti skirtos (geltonos) pašto dėžutės.

Tiksli laiškininko paslaugų teikimo vieta bus nurodyta seniūnijos skelbimų lentoje. Paslaugų teikimo vietoje prenumeratos užsakymo mokestis neimamas.

Laukia teigiamų pokyčių

A. Kurtkutės žodžiais, praktika rodo, kad mobiliaisiais laiškininkais lieka 95 proc. buvusių laiškininkų.

Kartenos, Vydmantų ir Kūlupėnų pašto skyriuose dirba 6 laiškininkai, visų etatų vidurkis yra 0,6 etato. Vietovių, kur panaikinti ar bus panaikinti pašto skyriai, gyventojus aptarnaus 5 mobilieji laiškininkai, dirbsiantys visu etatu, tai yra visą darbo dieną.

Mobilieji laiškininkai gaus naujus tarnybinius automobilius ir išmaniąsias planšetes, tad visos operacijos vyks sklandžiau ir greičiau. Jau dabar 70 proc. visų pašto paslaugų vykdoma per laiškininkus, tad didesnio pokyčio gyventojai neturėtų pajusti.

„Kretingos rajone iš viso liks trys paštai – Kretingos, Darbėnų ir Salantų. Vietovėse, kur pašto skyriai bus panaikinti, dirbs 5 mobilieji laiškininkai.  Kalbamės su visais laiškininkais, kurie norėtų dirbti toliau.

Yra atsisakančių savo noru, nes išeina į užtarnautą poilsį, kai kurie negali dirbti dėl to, kad neturi vairuotojo teisių, kai kurie tiesiog nenori dirbti visą dieną. Tokiais atvejais sudarome sąlygas darbo metu oficialiai ieškotis naujo darbo“, – teigė A. Kurtkutė.

Gyventojai naujovę sutinka neramiai

Kalbinti vietovių, kuriose nebeliks pašto skyrių, gyventojai vieningos nuomonės neturėjo, tačiau daugelis sutiko, kad gal ir gerai bus visas pašto paslaugas gauti neišeinant iš namų.

„Jeigu jau sumanė uždaryti, greičiausiai tam turi priežastį. Žmonių tikrai kaimuose mažėja. Jeigu bus taip, kaip žadama, tai yra, tas mobilusis laiškininkas atneš ne tik laikraščius, pensijas, bet ir vaistų ar maisto, tai tikrai labai gerai“, – pritarė vydmantiškis Juozas.

Karteniškė Stasė prisipažino girdėjusi kalbas apie pašto skyriaus uždarymą. Žmonių tikrai mažai į jį beina, ir ji pati retai užsukanti – siuntinių nesiunčia ir pati negauna, o mokesčius moka nuėjusi apsipirkti į parduotuvę. Moteriai tik neaišku, kaip senyvo amžiaus žmogus sugebės paskambinti ir tą mobilųjį laiškininką išsikviesti.

„Bet gal visur bus pateikiama informacija, nurodomi telefonų numeriai, o vienokius ar kitokius telefonus visi dabar turi. Tikėkimės, jog dėl pokyčių nepatogumų neturėsime, nors iš tiesų dabar valdžia viską daro taip, kad tik žmogui apsunkintų gyvenimą“, – kalbėjo pašnekovė. 

Pernai rudenį vietovėse, kuriose paslaugas tiekia mobilusis laiškininkas, atlikta apklausa parodė, kad net 80 proc. arba 8 iš 10 klientų tokią paslaugą rekomenduotų ir kitų rajonų gyventojams. Taip pat paaiškėjo, kad 28 proc. žmonių namuose pageidautų išsiųsti ir gauti pinigus, 21 proc. – sulaukti vaistų, 20 proc. – knygų, 9 proc. – kad pristatytų maisto.

Kad paslaugos teikiamos greičiau, teigė 54 proc. respondentų, kad paslaugų prieinamumas pagerėjo – 52 proc. Kad paštas „atkeliauja“ į namus itin džiaugiasi vyresnio amžiaus žmonės ir šeimos, turinčios mažų vaikų.   

           

Laima STONKUVIENĖ

 1,391 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes