Po pusės amžiaus iš pogrindžio sugrįžę broliai pranciškonai.

Brolių pranciškonų ir visų parapijiečių laukia neeilinis savaitgalis – bus minima brolių pranciškonų grįžimo į Kretingą 30-mečio sukaktis. Ta proga rengiamas koncertas, padėkos ir maldos vigilija, šv. Mišios. Sekmadienį jas aukos ir atnaujintą šv. Pranciškaus altorių šventins spalį kardinolu Popiežiaus Pranciškaus paskirtas Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ. 

Prisimins nueitą kelią

Šie metai ypatingi visai Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos pranciškonų šv. Kazimiero provincijai – prieš 550 metų jie įsikūrė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, o prieš 30 metų išėjo iš pogrindžio ir sugrįžo tarnauti žmonėms į Kretingą. 

Prieš pat Lietuvos Nepriklausomybės atgavimą 1989 metų lapkričio 19-ąją jie buvusioje savo šventovėje laikė pirmąsias šv. Mišias. Broliai pranciškonai šiemet švenčia ir Ordino įkūrimo 810-ąsias metines.

Šis kelias atsispindi Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios šventoriuje, po atviru dangumi, eksponuojamoje parodoje. Joje – 20 nuotraukų, kuriose įamžinti svarbiausi Provincijos istorijos momentai, pakilimai ir nuosmukiai, misijos, praeitis ir šiandiena.

Parodą sudaro nuotraukos iš Kretingos muziejaus, Krokuvos nacionalinio muziejaus, Žemaičių vyskupystės muziejaus rinkinių, Lietuvos šv. Kazimiero provincijos, Kretingos vienuolyno, Jolantos Klietkutės asmeninio ir kt. archyvų.

Kaip „Švyturiui“ sakė Provincijos komunikacijos koordinatorė Violeta Osteikienė, paroda parengta siekiant apžvelgti brolių pranciškonų nueitą kelią, parodyti, kaip jie gyvena šiandien.

Brolių pranciškonų nueitą kelią primena speciali kilnojama paroda.

„Sunkoka buvo atrinkti labiausiai tai atspindinčias, nes nuotraukų labai daug. Daugiausiai pasirinktos su Kretinga susijusios nuotraukos, nes būtent Kretinga buvo pirmoji vieta, į kurią po pusės amžiaus iš pogrindžio grįžo mažesnieji broliai“, – pasakojo V. Osteikienė.

Paroda pirmiausiai eksponuota Vilniuje, šv. Bernardino vienuolyne, o šią savaitę ji atkeliavo į Kretingą ir Palangą, kur vyks sugrįžimo 30-mečiui skirti renginiai.

Ordino vienuoliai išsižadėjo turto

Kretinga laikoma Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos pranciškonų šv. Kazimiero provincijos lopšiu.

Lotyniškai Ordo Fratrum Minorum (sutrumpintai OFM) vadinamą katalikų vienuolių Ordiną 1209-aisiais Italijoje įkūrė šv. Pranciškus Asyžietis. 1223 m. Ordiną patvirtino Romos popiežius Honorijus III. Tai buvo pirmasis elgetaujančių vienuolių ordinas, svarbiausiu principu laikęs neturtą.

Prieš 745 metus, 1274-aisiais, pranciškonai susiskaldė į observantų ir konventualų atšakas.

Pranciškonų ordino šaka, sekant reformos lyderio šv. Bernardino vardu, imta vadinti Bernardinais arba Observantais. Jie pasiliko sau Mažesniųjų brolių pavadinimą ir pagrindiniu principu tebelaikė neturtą.

Pirmieji misionieriai pranciškonai į Lietuvą atvyko 1251 metais, į Klaipėdos kraštą – 1252–1253-aisiais. Jų misija buvo skelbti Kristaus mokymą ir Dievo žodį Livonijos ordino riterių užkariautose pajūrio žemėse.

Žemaičių seniūnas ir LDK etmonas bei Kretingos dvaro savininkas grafas Jonas Karolis Chodkevičius su žmona Sofija 1602 m. brolius bernardinus pasikvietė į Kretingą. Jiems patikėta rūpintis Kretingos bažnyčia ir gyventojų sielovada.

Vienuolyną uždarė sovietų okupacija

Kretingoje vienuoliai aktyviai vykdė misionierišką veiklą: lankė parapijiečius, mokė krikščionybės pagrindų, aiškino tikėjimo tiesas. Matydamas didelę vienuolių darbo sėkmę, grafas jau kitais metais liepė ruošti medžiagą naujam vienuolynui statyti, 1605 m. statyba buvo pradėta.

1659 ir 1710 m. vienuolyną apiplėšė ir nuniokojo švedų kariuomenė. 1832 m. Kretingos vienuolynas priskirtas prie etatinių, bet novicų priimti neleisdavo, į jį daugiausia siųsdavo caro valdžiai nusikaltusius kunigus ir uždaromų vienuolynų žmones.

Vienuolynas ypač suklestėjo 1912 metais, kai tuometis kunigas Antanas Bizauskas davė amžinuosius įžadus ir pasirinko Pranciškaus vardą.

Prieš sovietų okupaciją 1940 m. Lietuvoje buvo apie 120 brolių. Tų pačių metų liepos 26-ąją vienuolynas bolševikų valdžios buvo uždarytas, kai kurie vienuoliai ištremti, pastatuose apgyvendinta Raudonoji armija.

Vokiečių okupacijos metais grįžę pranciškonai bandė atgaivinti savo veiklą, bet antroji tarybinė okupacija to neleido padaryti. 1946 m. vienuolynas uždarytas, dalis vienuolių ištremti į Sibirą, kiti išblaškyti. Vienuolyno patalpose gyveno kareiviai, vėliau jose įsikūrė kraštotyros muziejus, kuris patalpas atnaujino.

Sugrįžusių pranciškonų veikla atsigauna

Lietuvos pranciškonų šv. Kazimiero provincija šiuo metu vienija keturias dešimtis brolių pranciškonų. Šiandien jie turi tris savarankiškas atšakas – Mažesniųjų brolių (OFM), Mažesniųjų brolių konventualų (OFM Conv.) ir Mažesniųjų brolių kapucinų (OFM Cap.).

Lietuvių brolijos veikia Vilniuje (šv. Pranciškaus ir šv. Bernardino vienuolynas), Kaune (šv. Jurgio konventas), Klaipėdoje (šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynas), Kretingoje (Viešpaties Apreiškimo vienuolynas), Šiaulių rajone (Kryžių kalno vienuolynas), Plungės rajone (Pakutuvėnų šv. Antano Paduviečio vienuolynas), JAV (Kenebunko šv. Antano vienuolynas) ir Kanadoje (Toronto prisikėlimo vienuolynas).

Generalinė Mažesniųjų brolių ordino kurija yra Italijoje, Romoje, Ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos kurija – Vilniuje. Provincijos ministras – br. kun. Algirdas Malakauskis OFM.

Kretingos vienuolyne šiuo metu gyvena šeši broliai: Astijus Kungys OFM – parapijos klebonas (amžinuosius įžadus davė dar pogrindyje 1989 m., buvo vienas iš pirmųjų brolių, sugrįžusių iš pogrindžio į Kretingą, 9 metus buvo Lietuvos šv. Kazimiero provincijos ministras); Gediminas Numgaudis OFM – vienuolyno gvardijonas (amžinuosius įžadus davė 1994 m.); Tomas Žymantas OFM – pranciškonų gimnazijos kapelionas (amžinuosius įžadus davė 2004 m.), Arūnas Brazauskas OFM (amžinuosius įžadus davė 2003 m); Bernardas Belickas OFM (amžinuosius įžadus davė 1999 m) ir   Carlo Bertagnin OFM (amžinuosius įžadus davė 1997 m. Italijoje, nuo 2000 m. gyvena Lietuvoje).

1991 m. broliams pranciškonams grąžintas vienuolynas neprarado savo ansambliškumo. Išlikę vienuolyno ir šv. Antano rūmai, gimnazija, špitolė, grota – Lurdas. 2008 m. Kretingos bernardinų vienuolyno ir Viešpaties  Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios statinių komplekso bernardinų (pranciškonų) vienuolyno namas paskelbtas valstybės saugomu kultūros paminklu.

Iškilmių renginiai
Penktadienį, lapkričio 15 d., 18 val., kretingiškiai bus pakviesti į Palangos koncertų salę, į koncertą „Mažesnieji broliai su žmonėmis ir dėl žmonių“, kuriame valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ kartu populiariais atlikėjais atliks gražiausius visų laikų kūrinius. Broliai dalinsis prisiminimais, žaismingais liudijimais, bus parodyti intriguojantys archyviniai kadrai, fotonuotraukos.
Šeštadienį nuo 10 iki 16 valandos Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje vyks Vyrų maldos diena.
16.30 val. prasidės Padėkos ir maldos vigilija kartu su Pranciškoniškąja šeima, o 18 val. – šv. Mišios, kurioms vadovaus Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos pranciškonų šv. Kazimiero provincijos ministras Algirdas Malakauskis OFM, dalyvaus broliai iš užsienio provincijų.
Sekmadienį, lapkričio 17 d., 12.30 val., šv. Mišiose JE kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ pašventins restauruotą šv. Pranciškaus altorių.

Laima STONKUVIENĖ

 3,188 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes