Edvardas Kripas vis primena gydytojai Janei Leščiauskienei, kad nori namo.

Beveik pusmetį be nuolatinio vadovo likusį Kartenos pirminės sveikatos priežiūros centrą (PSPC) bus mėginama gelbėti įstaigos direktoriaus ieškant ne tarp medikų – spalį Savivaldybės tarybos patvirtintuose Kartenos PSPC nuostatuose įstaigos vadovui nebeliko reikalavimo turėti aukštąjį medicininį išsilavinimą.

Buvusi vadovė laikinai pavaduoja save

Savivaldybės administracija jau du kartus skelbė viešus konkursus Kartenos PSPC direktoriaus vietai užimti, tačiau iki šiol neatsirado nė vienas pretendentas. Kodėl ši pacientų palankiai vertinama įstaiga neranda vadovo? Gal netenkina siūlomas atlyginimas?

Kartenos PSPC darbuotojų vidutinis atlyginimas šių metų rugsėjį buvo 1012 eurų neatskaičius mokesčių. Centre nuolat dirba 33 darbuotojai, jis turi tris padalinius: tai – Kartenos ambulatorija, bendrosios praktikos gydytojo kabinetas Kūlupėnuose bei Kartenos katalikiškoji palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė.

Užkalbintas Vygintas Kazakauskas pasakojo savo gyvenimo istorijas.

Birželį vadovavimo Kartenos PSPC atsisakė gydytoja Antanina Staškevičienė, tačiau ji šioje įstaigoje liko dirbti bendros praktikos gydytoja ir sutiko laikinai vadovauti įstaigai. 

Tačiau jai atostogaujant, gydytoją laikinojo direktoriaus poste pavaduoja šeimos gydytoja Janė Leščiauskienė. Ją  pasirinkę apie 2700 gyventojų gydytoją labai vertina už jos profesionalumą, dėmesį kiekvienam žmogui.

Bene daugiausiai nuolatinio medikų dėmesio reikalauja slaugos ligoninė, kurioje nuolat būna apie tris dešimtis ligonių. Tai – senyvo amžiaus žmonės, kurių daugumai be slaugytojų pagalbos tenkinti kasdienius poreikius sunku ar visai neįmanoma.

Kilus būtinybei šios dvi gydytojos viena kitą laikinai pavaduoja direktoriaus pareigose.

Nevilioja siūlomas atlyginimas

Nors Kartena gražus ir, atrodytų, patrauklus gyvenimui miestelis naujam PSPC vadovui siūlomas atlyginimas vargu ar patrauklus.

Kaip teigė Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė, vadovo atlyginimas būtų 1836 Eur iki mokesčių, o tai – apie 1300 Eur į rankas. O atsakomybė didelė, darbo daug.

Ignui Baltmiškiui ligoninėje – „kaip namuose“.

Beje, sveikatos priežiūros įstaigų vadovų atlyginimų dydžius nustato įstatymas, todėl Savivaldybės administracija negali savavališkai ką nors keisti.

Bendraujant su medikais paaiškėjo ir kita aplinkybė: PSPC vadovo atlyginimas – mažesnis nei sėkmingai dirbančių, pakankamą pacientų skaičių turinčių ir aukštos kvalifikacijos šeimos gydytojų.

Kartenoje tikimasi renovacijos

Anksčiau Kartenos slaugos ligoninė turėjo teisę priimti ligonius, už gydymą, slaugą susimokančius savarankiškai.

Pagal galiojančius įstatymus asmuo, kuriam nustatyta slaugos būtinybė, per kalendorinius metus gali 120 parų (keturis mėnesius) išbūti nemokamai slaugos paslaugas teikiančioje medicininės priežiūros įstaigoje. Tą laikotarpį už pacientą moka Teritorinės ligonių kasos. Viršijus šį terminą, tenka mokėti iš asmeninių lėšų, o tokių žmonių visada pasitaiko.

Atsižvelgiant į pakitusius reikalavimus, įvertinus Kartenos slaugos ligoninės būklę, šiuo metu ji neturi licencijos priimti vadinamus „komercinius“ ligonius. Tai bus galima daryti tik po ligoninės patalpų renovacijos.

Kaip teigė Savivaldybės gydytoja Z. Abelkienė, ligoninės renovacijos projektas jau senokai pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijai. Tikimasi, kad kada nors jis pajudės. 

Kol kas „komercinius“ ligonius priima Salantų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė.

Sukasi už du

Šiuo metu atostogaujant Kartenos slaugos ligoninės gydytojai A. Staškevičienei, bene sunkiausia dalia tenka šeimos gydytojai J. Leščiauskienei, kuri be savo tiesioginių pareigų dar laikinai eina ir PSPC vadovo pareigas.

Slaugytoja Nijolė Vitkienė ir kineziterapeutė Teresė Stončiutė.

Jai dabar tenka suktis Kartenoje tarp ambulatorijos ir slaugos ligoninės, o dar suspėti ir į Kūlupėnus bei Kalniškius. Ji nuoširdžiai kalbėjo, kad naujas PSPC vadovas būtinas, o ar toks artimiausiu laiku atsiras – nežinia.

„Gal žmonių netraukia darbas miestelyje, gal tikimasi didesnio atlyginimo, – sunku pasakyti. Mes, čia dirbantys, jau tikrai ne jaunuoliai, pamaina būtina“, – sakė J. Leščiauskienė.

Jos nuomone, Savivaldybės tarybos sprendimas keisti PSPC įstatus ir suteikti galimybę atsirasti jo vadovui be medicininio išsilavinimo gali padidinti šansus.

„Vienam žmogui administracinio darbo pakanka, o gydytojai galėtų susikoncentruoti į visus gydymo reikalus“, – įsitikinusi J. Leščiauskienė.

Visi ligoniai reikalauja intensyvios priežiūros

Kartenos PSPC medikams iš tiesų rūpesčių netrūksta: ligonių nemažai ir jie visi reikalauja intensyvios priežiūros.

Slaugos ligoninės kineziterapeutė Teresė Stončiutė padeda ligoniams atstatyti judėjimo funkcijas, praveda specialius užsiėmimus klasėje, kurioje netrūksta specialių sportinių įrankių, kitų priemonių.

Šioje klasėje kalbintas Edvardas Kripas pagyrė visą priežiūrą, tačiau labai norėjo tik vieno – kuo greičiau namo. Tačiau skyriaus vyresnioji slaugytoja Nijolė Vitkienė teigė, kad nori nenori vyrui dar teks pabūti ligoninėje.

Geresnės nuotaikos buvo karteniškis Ignas Baltmiškis – jo buvimas ligoninėje baigsis gruodžio pradžioje. Vyras nesiskundžia dėmesiu: jį lanko artimieji, o dėl ligoninės priežiūros, tvarkos, švaros, maisto kokybės neturėjo jokių pastabų.

„Čia beveik kaip namuose“, – tikino jis. Slaugos ligoninės virėjos visą maistą pačios gamina ligoninėje. Kad čia ir priežiūra gera, ir maistas skanus, pritarė ir karteniškio kaimynas Vygintas Kazakauskas.

Andrius JUŠKEVIČIUS

 4,933 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes