Kol Kretingos rajono savivaldybės taryboje opozicija pasiskelbę socialdemokratai ir tvarkiečiai rajono valdančiųjų pusėn apsiriboja diplomatišku murkimu, Savivaldybės vadovams pipirų vis dažniau pažeria koalicijos partneriai.

Lėtų valdžios apsukų neapsikentęs konservatorius Dovydas Bajoras pradėjo skaičiuoti numatytiems darbams šiemet Savivaldybės administracijos nespėjamus panaudoti biudžeto pinigus, o žaliųjų valstiečių atstovas Konstantinas Skierus viešai suabejojo mero Antano Kalniaus pasirinktos Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės kompetencija.

Kad ilgai ieškotos ir Klaipėdoje atrastos Savivaldybės administracijos vadovės pažintis su naujomis pareigomis užtruko, matosi plika akimi. Tarybos narių ko nors klausinėjama ji vengia konkrečių atsakymų ir sukdamasi iš ją kompromituojančios padėties dažniausiai šaukiasi visažinio savo pavaduotojo ar kokio skyriaus vedėjos pagalbos. Tai kažkuo panašu į anglų kalbos nemokančio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus vojažą į konferenciją Abu Dabyje skaityti pranešimą, kai už jį scenoje pakalbėjo angliškai vograujantis viceministras.

Kad Administracijos direktorė prastai valdo situaciją, matėsi ir viename iš komitetų posėdžių, kai D. Bajoro paklausta dėl biudžeto vykdymo J. Girdvainė ėmė gintis politikui priekaištaudama, kodėl šis apie tai klausinėjąs jai nepasiruošus.

Ar jau pusmetį Savivaldybės administracijai vadovaujančiai valstybės pareigūnei reikia atskiro pasiruošimo kalbant apie biudžeto programų vykdymą?  Juk iš anksto numatyti ir biudžeto lėšomis finansuojami darbai yra tiesioginis Administracijos direktorės rūpestis.  Ką dienų dienas reikia veikti darbe, jei netikėtai paklausus nežinoma, kodėl baigiantis metams kažkuriai programai tėra panaudota tik penktadalis skirtų lėšų? Netgi nepasakoma, ar ši programa dar vykdoma?

Užuot reikliau tokį direktorės nežinojimą įvertinęs meras per tarybos posėdį politikus užsipuolė, kad šie administracijos atstovų konkrečių dalykų klausinėja lyg iš pasalų, jiems nepasiruošus.  Kolegos tuomet prisiminė, kaip praėjusioje kadencijoje Tarybos narys Antanas Kalnius per posėdžius kvosdavo Administraciją čia pat reikalaudamas konkrečių skaičių.

Ar į Kretingą pakviesta J. Girdvainė ne per staigiai peršoko į gerokai aukštesnę lygą, „Švyturys“ buvo suabejojęs dar gegužės viduryje, kai ji buvo paskirta į Savivaldybės administracijos direktorės pareigas.

Jau tuomet laikraštis kėlė klausimą, ar J. Girdvainės viešųjų ryšių patirtis ir vadovavimas vos vienam referentui Klaipėdos krašto pramonininkų asociacijoje su 10 tūkst. eurų apyvarta yra pakankama kvalifikacija rikiuoti apie 100 administracijos darbuotojų būrį ir tvarkyti 46 mln. eurų siekiantį rajono biudžetą?  Juolab, kad ir prisistatyme direktorės akcentuota darbo Klaipėdos savivaldybėje patirtis būta prieš beveik 10 metų.

Ministro pareigomis papuošti savo biografiją gal norėtų nemažai įmonių ir įstaigų vadovų.  Bet ar sulaukus tokio pasiūlymo visiems užtektų drąsos pripažinti, kad tokioms atsakingoms pareigoms jie dar stokoja kompetencijos, administravimo patirties?

Štai realus pavyzdys.  Prieš beveik 10 metų po sėkmingų rinkimų kažkada šalies Vyriausybę formavęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas kultūros ministro postą netikėtai buvo pasiūlęs etiketo žinovui ir žinomam televizijos laidų vedėjui Giedriui Drukteiniui vien dėl to, kad jo veidas viešoje erdvėje buvo žinomas.  Tuomet sveikas protas įveikė ambicijas ir objektyviai įvertinęs savo sugebėjimus jis šio posto atsisakė.

Žinome ir kitą pavyzdį, kai Naujosios Akmenės apylinkės prokuratūrai vadovavęs Darius Valys šalies Prezidentės valia staiga šoktelėjo į Lietuvos generalinio prokuroro postą.  Kokie buvo penkerius metus trukusio jo vadovavimo rezultatai, girdėjome visi.

Kretingoje turime J. Girdvainės atvejį.  Vien tas faktas, kad, anot K. Skieraus, per penkias kadencijas Kretingos rajone nėra buvę, jog baigiantis metams tiek liktų nepanaudotų pinigų ir nepadarytų darbų, sako daug ką.

Aišku, žmonės gali visko išmokti.  Kaip pajuokavo vienas politikas, direktorė jau žino miesto gatvių pavadinimus ir tai, kad Strateginiame plane yra 12 programų.  Tačiau ar rajono savivaldybė tinkama vieta administravimo mokslams?  Ar Savivaldybė gali būti kadrinių eksperimentų ir mokymosi poligonu?

Prakalbus apie administravimo ir vadovavimo visam rajonui kompetenciją, ar jos nestokoja pats A. Kalnius, kuris prieš išrenkant meru vadovavo vos tris darbuotojus turinčiai bendrovei „Kalniaus duona“, kurios apyvarta siekė iki 50 tūkst. eurų?

Kad A. Kalnius kaip lyderis rimtai nebuvo vertinamas pačiame visuomeniniame rinkimų komitete „Kretingos kraštas“, galima suprasti iš to, kad rinkimų sąraše jis buvo įrašytas tik trečiuoju, o po reitingavimo tepakilo į antrąją vietą.

Šio komiteto į rajono vadovo rinkimus kažkodėl deleguotas A.Kalnius pats nesitikėjo patekti į antrąjį turą.  Kalbama, kad pakartotinio mero rinkimų turo laikotarpiui jis net buvo nusipirkęs poilsinę kelionę.  O ir sėkmingai pasibaigusiame antrajame ture rinkėjai, kaip galima nuspėti, labiau balsavo ne tiek už A.Kalnių, kiek prieš skandalingai kadenciją baigusį buvusį Savivaldybės administracijos direktorių V. Domarką.

Užviręs valdančiosios daugumos katilas kunkuliuoja toliau.  Su K. Skierumi rimtai susikibęs A. Kalnius kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją politiką apkaltinęs dirbtinės dangos futbolo aikštę įrenginėjančios įmonės protegavimu.

Esą, už šio objekto techninę priežiūrą buvęs atsakingas specialistas rangovui leidęs daryti projekto pakeitimus, kurie darbų kokybei šiaip jau neturėjo jokios įtakos, ir spaudęs už statybas atsakingą Savivaldybės administracijos skyrių, kad šis į tai nekreiptų dėmesio.

O juk dar visai neseniai A. Kalnius tarybos posėdžiuose visus tikino, kad dirbtinės dangos paklojimui aikštė yra visiškai paruošta.  Būtų ta danga atsiradusi ankstyvą rudenį, kaip žadėjo Lietuvos futbolo federacija, seniai ji būtų buvusi paklota ir projekto pakeitimai, kuriems pritarė pats projekto autorius, niekam nebūtų rūpėję ir dabar merui nebūtų šovę į galvą žvyru išpiltoje aikštėje ieškoti sliekų.

Ar K. Skieraus ir A. Kalniaus abipusiai šūviai nėra vien tik prasidedančio aršaus karo pradžia?

 1,490 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Valdančiojoje daugumoje pakvipo paraku”
  1. Geras straipsnis..
    Man irgi pasirodė, šią vasarą, kad Antanas Kalnius nerimtai, dar nerimtai į savo naujas pareigas žiūri.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE