Dirbtinei dangai ruošiama futbolo aikštė tapo politinių konfliktų sprendimo įrankiu.

Norėdama sutramdyti nepaklūstantį bei pakritikuoti nevengiantį Savivaldybės tarybos narį Konstantiną Skierų rajono politinė valdžia naudojasi Administracijos mielai teikiamomis „paslaugomis“ – politiko darbinės veiklos patikrinime surasta ne tik galimų teisės aktų pažeidimų, bet ir politinės įtakos pėdsakų.

Daug klausimų kelia ir tai, kodėl patikrinimo išvados daugiau kaip du mėnesius buvo slepiamos, o iš stalčiaus ištrauktos tik tada, kai politikas pradėjo kritikuoti Administracijos vadovus netinkamai naudojant biudžeto lėšas.

Apie sudarytą komisiją neskelbta

Prieš keletą dienų Savivaldybės meras Antanas Kalnius paprašė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išsiaiškinti, ar Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys K. Skierus nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų.

Toks prašymas argumentuojamas tuo, kad politikas galėjęs daryti įtaką Savivaldybės administracijos specialistams, kontroliavusiems futbolo treniruočių aikštės rekontrukcijos darbus.

Valdančiąjai daugumai priklausantis K. Skierus konfliktuoti su Savivaldybės meru A. Kalniumi pradėjo jau anksčiau, kai jam Etikos komisijoje teko aiškintis dėl esą neteisingai deklaruotų kandidato į Tarybos narius duomenų. Akivaizdu, kad anuomet tokio rezultato, kokio tikėjosi meras, nepasiekta.

Rugpjūčio 8-ąją dienos šviesą išvydo Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės įsakymas dėl komisijos sudarymo. Ji turėjo įvertinti K. Skieraus, pagal sutartį su administracija vykdžiusio statybos techninę priežiūrą dirbtinei dangai pakloti ruošiamoje futbolo aikštėje, teikiamas paslaugas.

Komisijai vadovavo Juridinio skyriaus vedėjas Mindaugas Mickus, taip pat dirbo Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė, Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dalia Katauskienė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjas Darius Martinkus bei Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vedėjo pavaduotoja Alma Rumbutienė.

Apie išvadas nežinojo net politikai

Pasidarbavusi beveik mėnesį, komisija įvertino už 4 tūkst. 500 eurų pasamdyto techninę priežiūrą vykdžiusio K. Skieraus darbą ir pateikė išvadas. Tai buvo padaryta iki rugpjūčio 23 dienos.

Tai, kad buvo sudaryta tokia komisija, kuri savo tikrinimo išvadas yra surašiusi beveik prieš tris mėnesius, į viešumą išlindo tik dabar.   Galima tik spėlioti kodėl?

„Švyturio“ žiniomis, dokumentas su K. Skierui nepalankiomis išvadomis atgulė mero A. Kalniaus stalčiuje ir laukė tinkamo momento, kad būtų paviešintas.

Nors komisijų sudėtys bei jų darbo rezultatai negali būti slepiami, privalo būti viešinami bent Savivaldybės internetinėje svetainėje, apie tai sakė nieko negirdėję net ir „Švyturio“ kalbinti kai kurie Tarybos nariai.

Galbūt su tokia infomacija savo veiklos skaidrumą ir viešumą deklaruojančioje Savivaldybėje susipažinti galėjo tik išrinktieji?

Išvadomis pasinaudojo kerštaudamas?

Atrodo, jog „tinkamas momentas“ išvadas ištraukti iš stalčiaus atsirado tada, kai K. Skierus į neeilinį posėdį pakvietė jo vadovaujamo Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto narius bei pradėjo kritikuoti Savivaldybės administracijos direktorę J. Girdvainę.

Esą ji nesugebanti tinkamai kontroliuoti įvairiems statybiniams objektams skirtų lėšų panaudojimo. Anot politiko, tai gali atsirūgti kitąmet, kai iš valstybės biudžeto rajonas galbūt gaus mažiau pinigų, nes šiemet visų panaudoti neįstengė.

„Švyturiui“ K. Skierus teigė, jog „Administracijos direktorė J. Girdvainė sėdi ne savo vežime“.

Netrukus po komisijos išvadų pateikimo Savivaldybės administracija sutartį su K. Skierumi nutraukė „abipusiu sutarimu“. Vadinasi, visa istorija tikriausiai taip ir būtų likusi šešėlyje, jei ne Tarybos nario griežti pasisakymai apie rajono vadovus.

Taip pat abejotina, kad komisijos surašyto K.Skieraus darbo įvertinimo tekstas dabar yra toks pat, koks buvo tik atlikus patikrinimą.

„…Vengdami bet kokio konflikto su Savivaldybės tarybos nariu, Skyriaus (Statybos skyriaus, – red.) specialistai tinkamai neatliko savo funkcijų. Komisijos nuomone, Savivaldybės administracijos specialistams dėl tarybos narių įtakos ir viršenybės ribojama galimybė išsireikalauti tinkamai vykdyti sutartinius įsipareigojimus bei atlikti pareigybių aprašymuose nustatytas funkcijas. Komisija mano, kad Konstantinas Skierus galimai nesilaikė valstybės politikų elgesio principų, nustatytų LR valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnyje“, – rašoma įvertinime.

„Švyturio“ žiniomis, įvertinimo tekstas galėjo būti koreguojamas. Sudarant komisiją K. Skieraus darbui įvertinti apie valstybės politikų elgesio principus neužsimenama. Vadinasi, komisijos nuomonės šia tema niekas neklausė.

Aistas MENDEIKA

 1,338 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes