Daugiau nei 110 metų šiame pastate veikusi Piliakalnio mokykla kitąmet bus uždaryta.

Po vienu stogu – kultūros skyrius, bibliotekos filialas bei vaikų darželis. Taip gali atsitikti vykdant rajono Mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 m. bendrojo plano pakeitimo projektą – uždarius Darbėnų gimnazijos Piliakalnio pagrindinio ugdymo skyrių ikimokyklinukai nuo kito rugsėjo gali būti įkurdinti Kretingos kultūros centro S. Įpilties skyriaus kaimynystėje.

Nusprendė neišsiaiškinę galimybių

Kretingos kultūros centro direktorius Pranas Razmus užvakar „Švyturiui“ patvirtino apie tokius ketinimus nieko negirdėjęs, nors prieš porą metų į kultūros skyrių perkeliant bibliotekos filialą, su juo buvo derinama viskas iki smulkmenų.

„Kažkas kažką kažkur nusprendė, bet nepasidomėjo, ar yra galimybės. 

Tiesą sakant, nelabai įsivaizduoju, kur ikimokyklinukų grupė Centro kultūros skyriuje galėtų būti įkurta, nes visos patalpos yra užimtos.

Šiaip tai būtų toks kaip ir išskirtinis atvejis, nes bent iki šiol buvo priešingai – Kultūros centro skyriai persikėlė ir toliau savo veiklą vykdo mokyklose. Kultūros darbuotojai su mokyklų bendruomenėmis viename pastate įsikūrę Darbėnuose, Laukžemėje, Baubliuose, Kurmaičiuose“, – stebėjosi P. Razmus.

S. Įpilties skyriaus vedėja Danutė Bružienė nieko prieš, jeigu skyriaus patalpose kelias valandas per dieną krykštautų vaikai.

„Nedaug tų vaikų yra, be to, jie pabūtų tik kelias valandas, iki pietų. Tikrai netrukdytų.

Tiesa, laisvos patalpos, kur jie galėtų įsikurti, neturime, nebent salėje kokią vietą atitvėrus. Be to, eina kalbos, kad ketinama uždaryti  medicinos punktą, kuris yra tame pačiame pastate, tik iš kitos pusės, tad ikimokyklinukams ir galėtų būti skirtos tos patalpos.

Tėvams, manau, čia būtų neblogai, nes esame pačiame centre, mūsų pastate veikia ir biblioteka“, – atviravo pirmadienio popietę kalbinta vedėja.

Valdžia pasiūlė tris išeitis

Tą patį ji pakartojo ir vakare S. Įpiltyje apsilankiusiems rajono vadovams: merui Antanui Kalniui, Administracijos direktorei Jolantai Girdvainei, Švietimo skyriaus vedėjai Astai Burbienei ir vyriausiajai specialistei Jolantai Jurgutienei.

Jie bei Darbėnų gimnazijos direktorė Sonata Litvinienė atvažiavo susitikti su tėvais ir aptarti pokyčius, kurie kaimo pradinukų laukia nuo kitų metų rugsėjo, mat Darbėnų gimnazijos Piliakalnio pagrindinio ugdymo skyrius uždaromas.

Viešiems svarstymams pateiktame plane numatyta, kad pradinukai ir priešmokyklinio amžiaus vaikai į mokyklą Darbėnuose būtų pavežami mokykliniu transportu, o ikimokyklinio amžiaus vaikai įsikurtų Kretingos kultūros centro S. Įpilties skyriaus patalpose.

Apžiūrėję skyriaus patalpas valdžios atstovai įsitikino, kad čia įsikurti ikimokyklinukams tikrai nėra kur, tad susitikus su tėvais teirautasi jų nuomonės, kur vaikams būtų geriausia.

Kalbantis dėl mokyklos uždarymo akcentuota, kad pirmiausia kiekvienas vaikas turi gauti kokybišką ugdymą, galimybę dalyvauti popamokinėje veikloje, tobulėti. Kai mokytojas per pamoką dirba su keturių skirtingų klasių mokiniais, to užtikrinti neįmanoma.

Kretingos kultūros centro S. Įpilties skyriuje apsilankę rajono valdžios atstovai įsitikino, kad čia įsikurti ikimokyklinio amžiaus vaikams nėra kur.

Tėvai sakė suprantantys situaciją, sutiko, kad pasikeitimai neišvengiami, tad dėl mokyklos uždarymo Piliakalnyje klausimų neturėjo.

Ilgiau diskutuota dėl ikimokyklinio amžiaus vaikų, kurių šiuo metu yra šeši, kitąmet būtų penki. Jų tėvai prasitarė, jog norėtų, kad grupė būtų čia pat, kaime.

Galiausiai jiems buvo pasiūlyti trys variantai: ikimokyklinio amžiaus vaikus kartu su mokiniais ir priešmokyklinukais taip pat vežti į Darbėnų gimnaziją, rasti tinkamą patalpą vietoje arba ikimokyklinukų grupė būtų kaip Darbėnų gimnazijos skyrius, bet įsikurtų bendruomeninėse patalpose.

Nutarta visiems apsvarstyti, kuris variantas būtų priimtiniausias, ir susitikti dar kartą.  

Penkios būtų prijungtos, dvi – uždarytos

Galimybę susipažinti su bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 m. bendrojo plano pakeitimo projektu bei teikti pastabas ir pasiūlymus visų reorganizuojamų mokyklų bendruomenės turės iki gruodžio 5 dienos.

Be struktūrinių pakeitimų liktų J. Pabrėžos universitetinė gimnazija, M. Daujoto progimnazija, mokykla-darželis „Žibutė“, M. Tiškevičiūtės mokykla, lopšeliai-darželiai „Ąžuoliukas“ ir „Žilvitis“, Kurmaičių pradinė mokykla, Kūlupėnų M. Valančiaus pagrindinė mokykla, Kretingos meno, Kretingos sporto mokyklos, Salantų meno mokykla, Kretingos rajono švietimo centras.

Trys ikimokyklinės įstaigos nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. būtų reorganizuojamos prijungimo būdu: prie lopšelio-darželio „Pasaka“ prijungiamas lopšelis-darželis „Eglutė“, prie Vydmantų gimnazijos – Vydmantų lopšelis-darželis „Pasagėlė“, prie Salantų gimnazijos – Salantų lopšelis-darželis „Rasa“.

Vienam vaikui išlaikyti 2018 m. l/d „Eglutė“ teko 3389 eurai, l/d „Rasa“ – 2802 Eur, l/d „Pasagėlė“ – 3115 Eur. Kretingos rajono savivaldybės ikimokyklinių įstaigų vidurkis vienam vaikui – 2509 Eur.

Reorganizavus minėtus lopšelius-darželius mažėtų 6,5 etato, būtų sutaupoma 83 tūkst. 430 eurų per metus.

2020 m. rugsėjį tapusi kitos įstaigos skyriumi turėtų pasitikti ir Rūdaičių mokykla – ji prijungiama prie S. Daukanto progimnazijos. Šiandien Rūdaičių mokykloje yra 73 vaikai, vienam vaikui išlaikyti tenka 3249 Eur. Po pokyčių sumažėtų 2 etatai, per metus būtų sutaupoma 15 tūkst. 243 Eur.

Baublių mokyklą-daugiafunkcį centrą, kuriame yra 84 mokiniai ir vaikai, ketinama jungti prie Jokūbavo A. Stulginskio mokyklos-daugiafunkcio centro. Dėl to sumažėtų 2,75 etato, būtų sutaupyta 30 tūkst. 117 Eur per metus. Vienam vaikui išlaikyti Baublių mokykloje tenka 4143 Eur.   

Projekte numatoma uždaryti ne tik Darbėnų gimnazijos Piliakalnio pagrindinio ugdymo skyrių, bet ir Kartenos mokyklos-daugiafunkcio centro Kalniškių pradinio ugdymo skyrių, nes nebėra mokinių. 

Teigiama, kad po reorganizacijos iš viso sumažėtų 13,35 etato, finansuojamų iš savivaldybės biudžeto lėšų, sumažėtų komplektuojamų nepilnų klasių skaičius – vietoj 8 šiais mokslo metais planuojamos 3. Per metus taip būtų sutaupoma 167 tūkst. 262 Eur.

Kretingos rajono savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 m. bendrojo plano pakeitimo projektą Savivaldybės taryba numato tvirtinti kitų metų vasarį.

 

 1,803 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes