Konstantinas Skierus.

Jau senokai rajono meras Antanas Kalnius mano, kaip Tarybos nario, veikloje vis bando įžvelgti  privačių ir viešųjų interesų derinimo pažeidimus ir dėl to jau keletą kartų kreipėsi į Tarybos Etikos komisiją, tačiau didelių mano nuodėmių  Tarybos etikos sargai neaptiko.

Šį kartą meras A. Kalnius Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo pažeidimais mane apkaltino Vyriausiąjai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

Galimą mano nusižengimą esą nustatė Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Girdvainės įsakymu sudaryta speciali komisija, tačiau apie kažkieno atliktą tyrimą sužinojau tik merui spaudoje paskelbus apie kreipimąsi į VTEK.

Kokia komisijos sudėtis, kompetencija, kada vyko tyrimas, kokios komisijos išvados, nežinau iki šiol. Negana to, pranešime spaudai meras teigia, kad ta komisija pažeidimus nustatė remdamasi ir mano paaiškinimais, apie kuriuos ir pats nieko nežinau.

Plačiai išviešintame pranešime teigiama, kad futbolo aikštės įrengimo techninės priežiūros sutartį su manimi Savivaldybės administracija nutraukė vadovaudamasi komisijos išvadomis.

Tai netiesa. Sutartis buvo nutraukta 2019 m. rugpjūčio 26 d. šalių susitarimu ir jokios komisijos išvados sutarties nutraukimo dokumentuose nėra minimos. Priešingai, nutraukiant sutartį abi šalys raštiškai pareiškė, kad viena kitai neturi jokių pretenzijų ir jų nereikš ateityje.

Savivaldybės pranešime spaudai teigiama, kad futbolo aikštės įrengimo projektiniai sprendiniai buvo pakeisti mano nurodymu neinformavus Savivaldybės specialistų ir projektuotojų. Tai irgi netiesa – pakeitimai buvo derinami su užsakovu – Savivaldybės Statybos skyriaus specialistais  bei projektuotojais ir padaryti gavus jų žodinį pritarimą.

Visi pranešime minimi trys pakeitimai stadiono statybos kokybės nepablogino.

 Priešingai – padaryti pakeitimai: plastbetoninių lovelių pakeitimai plastikiniais, dolomitinės skaldos atsijų pagrindas po trinkelėmis pakeistas į vandeniui pralaidesnį smulkiagrūdžio žvyro pagrindu, iš tiesų tik pagerina stadiono priežiūrą ir eksploataciją.

Tą patvirtina Telšių, Palangos, Mažeikių bei kitų miestų stadionai, kurie įrengti naudojant būtent tokias medžiagas. Beje, tas mano „tris nuodėmes“ ir Savivaldybės administracijos specialistų pasiūlytus dar keturis papildomus projekto pakeitimus šių metų rugsėjo 3 d. patvirtino rangovas, projektuotojas ir užsakovas savo darbuotojų parašais.

Reikia pripažinti, kad dėl šių pakeitimų rangovas sutaupė apie 3,5 tūkst. eurų. Tačiau futbolo aikštę įrengusi bendrovė vietoje projekte numatyto 5 metrų aukščio kamuolio sulaikymo tinklo šiaurinėje ir pietinėje aikštės pusėje, kuris kainavo 14 tūkst. eurų, įrenginėja 9 metrų aukščio konstrukciją, kurios vertė – apie 30 tūkst. eurų.

 Dar lapkričio 6 dieną futbolo aikštės įrengimo klausimu kalbant Kontrolės komiteto posėdyje, pats meras Antanas Kalnius pripažino, kad projekto pakeitimai atitinka tokiems statiniams keliamus reikalavimus. Tačiau praėjus vos savaitei jis projekto pakeitimuose jau įžvelgė pažeidimus. 

O gal mero kreipimąsis į VTEK gimė po mano viešai išsakytų abejonių dėl Savivaldybės administracijos direktorės J. Girdvainės kompetencijos ir dėl jos vadovaujamos administracijos darbo ir tokiu būdu yra man kerštaujama?  

O gal šiuo skundu apkaltindami dėl įstrigusios aikštės įrengimo Savivaldybės vadovai bando pridengti savo negebėjimą iš Lietuvos futbolo federacijos dar šį rudenį gauti ir įrengti aikštės dirbtinę dangą?

Jau rugpjūtį Savivaldybės taryba skyrė per 180 tūkst. eurų, kurie šiais metais liks nepanaudoti. O galėjome jau šiemet turėti užbaigtą futbolo treniruočių aikštę.     

Didžiausias absurdas, kad, anot komisijos, „atsakingi Statybos skyriaus specialistai, vengdami bet kokio konflikto su tarybos nariu, tinkamai savo funkcijų neatliko“.

Kyla klausimas, kaip savivaldybės administracijai pavaldūs rajono mokyklų ir biudžetinių įstaigų vadovai jaučiasi ir atlieka savo pareigas bendraudami su savo pavaldiniais, kurie yra ir Tarybos nariai?

 Priklausau valdančiajai daugumai, kurios atstovai deklaruoja viešumą ir skaidrumą.  Ar yra vieša ir skaidru, kai apie tavo darbą narstančią komisiją, patikrinimus sužinai ne iš tos komisijos, o iš žiniasklaidos? 

Į Savivaldybės tarybą atėjau dirbti, o ne politikuoti. Nebijau viešai reikšti savo nuomonę, kelti problemas, kritikuoti Savivaldybės vadovus. Dėl Kretingos rajono savivaldybės ir jos žmonių gerovės tą darysiu ir ateityje.

Konstantinas SKIERUS

Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys

Užs. Nr. 818.    

 1,391 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes