Šiais metais miestą bei transporto žiedus puoš šventinėmis girliandomis bei žaisliukais padabintos gyvos eglutės.

Jau šį šeštadienį į didžiuosius šalies miestus atkeliavo Kalėdos. Kretingiškiams Kalėdų eglės įžiebimo ceremonijos teks palaukti dar savaitę. Nuo šio savaitgalio kalėdinę nuotaiką skleis kelios dešimtys įvairiose miesto vietose pastatytų mišku kvepiančių eglučių.

Atvykimą transliuos tiesiogiai

Kalėdų eglės įžiebimo šventė „Sninga iš meilės…“ kitą šeštadienį prasidės tiesiogine Kalėdų senelio atvykimo į Kretingos miestą transliacija.

Jam atvažiuoti į šventės vietą turės padėti Rotušės aikštėje susirinkę vaikai.

„Vaikams tai bus proga pasitikrinti žinias apie savo miestą. Jiems teks pasakyti, kurioje vietoje Kalėdų senelis yra ir kokiu keliu jam toliau judėti iki aikštės“, – vieną iš vaikų lauksiančių staigmenų pristatė Kretingos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Vita Urbonienė.

Ji neatskleidė paslapties, kas Kalėdų senelį atlydės šiemet ir priminė, kad užpernai svečiui atvykti padėjo gaisrininkai, pernai – policijos pareigūnai.

Kalėdų  senelio sutiktuvių bei eglės įžiebimo ceremonijos metu dainuos Palangos vaikų dainavimo studijos „Spalvos“ dainininkai, Kretingos kultūros centro kamerinio choro „Kristale“ vokalinis kvartetas, šoks „Kagoo jumps“ šokių kolektyvas, pasirodys E. Radžiaus teatro aktoriai.

Įžiebus šventinę eglę kretingiškiams koncertuos 2018 m. muzikinio projekto „Lietuvos balsas“ nugalėtoja Monika Marija.

Ceremonija tradiciškai baigsis fejerverkais.   

Vėl pasirinkta dirbtinė eglė

Vienas pagrindinių žiemos švenčių simbolių – Kalėdų eglė – šiemet, kaip ir pernai, vėl bus karkasinė. Taip pageidavo dauguma lapkritį Kretingos miesto seniūnijos iniciatyva apklaustų gyventojų.

„Karkasas su viršūne, kurią iš Vilniaus atveš miestą Kalėdoms puošianti bendrovė „Adam Decolight“, bus 12 metrų aukščio. Šonuose bus pritvirtinta apie tūkstantis gyvų žaliaskarių šakų“, – pasakojo Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė.

Šventinės eglės puošybą šiemet padiktavo 2019-ųjų – Žemaitijos metų – tema, tad ji bus puošiama tautiniais motyvais.

Eglę puoš 50 didelių LED dekoracijų, kurios bus padabintos kalėdiniais žaisliukais, 100 didelių žaislų, taip pat girlianda su smulkiomis šviečiančiomis LED lemputėmis. Eglės montavimo darbai Rotušės aikštėje prasidės pirmadienį, gruodžio 2 dieną. 

Pagrindinės eglės nuoma ir puošyba kainuos beveik 12 tūkst. eurų. Tiek pat buvo skirta ir pernai, kai pirmą kartą miestą puošė dirbtinė, o ne gyva eglė, kurią iki tol šventėms dovanodavo Kretingos miškų urėdija.

Prie Kalėdų eglės džiugins ir viena šviečianti dekoracija, apie kurią G. Liobikienė dar nenorėjo pasakoti. 

Eglutės papuoš transporto žiedus

Šių metų švenčių naujiena – visuose miesto transporto žieduose žibančiomis lemputėmis išpuoštos kelios dešimtys žaliaskarių. 

„Seniūnijos darbuotojų iniciatyva 30 gyvų eglučių pastatytos žieduose Bajoruose, prie autobusų stoties, M. Daujoto progimnazijos bei J. Jablonskio ir Melioratorių gatvių sankryžoje. Jos kalėdinėmis lemputėmis švies jau nuo šio savaitgalio.

Šias eglutes pirkome Kretingos medelyne, viena jų kainavo vidutiniškai apie 12 eurų“, – sakė G. Liobikienė.

Gyvomis eglutėmis pasidabins ir Rotušės aikštės prieigos. Žaliaskarės bus papuoštos žaisliukais ir apšviestos.

Kaip ir kasmet, kalėdinę nuotaiką kurs šventinėmis girliandomis papuoštos Vytauto, Kęstučio, J. Pabrėžos gatvės, pirmąkart šventiškai bus apšviesta ir Žemaitės alėja.

Seniūnės teigimu, tikimasi, kad ir šiemet Vytauto gatvėje bus įkurta eglučių alėja, kad verslininkai toliau tęs prieš dvejus metus pradėtą ir kretingiškių teigiamai priimtą tradiciją.

Iš viso miestui papuošti bus skirta 14 tūkst. eurų. 

Šurmuliuos kalėdinės mugės

Šventinį šeštadienį Rotušės aikštėje tradiciškai vyks ir didžioji šventinė mugė.

Nuo 8 iki 18 val. čia rajono gyventojai bei svečiai ras ir kalėdinių skanumynų, ir dovanų draugams bei artimiesiems. 

„Mugėje ketina dalyvauti apie 100 tautodailininkų, ūkininkų, prekeivių. Jie siūlys rūkytos mėsos, duonos ir pyrago  gaminių, saldumynų: šakočių, sausainių, rankų darbo saldainių, vaflių, spurgyčių, rūkytos žuvies, sūrio produktų, medaus, alaus, karšto vyno.

Bus galima įsigyti dirbinių iš medžio, odos, vilnos, metalo, papuošalų, kosmetikos. Ketina atvažiuoti ir žolininkė Adelė Karaliūnaitė su dukra Gintare.

Žodžiu, kaip ir ankstesniais metais, mugėje visko ras ir norintieji nusipirkti gardėsių švenčių stalui, ir dovanų ieškotojai“, – sakė mugę organizuojančio „Kretingos turgaus“ direktorius Nerijus Tertelis.  

Paskutiniąją savaitę prieš Kalėdas Rotušės aikštėje šurmuliuos ir tradicinė Kalėdų mugė, kuri vyks nuo 16 iki 24 dienos.

Iš pradžių lankytojų lauks Kretingos tautodailininkų klubo „Verpstė“ nariai bei tautinio paveldo produktų kūrėjai, o 20–21 dienomis prisijungs ir kiti prekeiviai. Čia kretingiškių lauks ir įvairios staigmenos bei linksmybės.      

Kvies edukaciniai užsiėmimai ir muzika

Eglutė, padabinta Tiškevičių heraldikos simboliais – mėnuliu bei žvaigžde – kitą šeštadienį sušvis ir Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centro kiemelyje. Ji taip pat bus įžiebta ir Savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos Vaikų edukacijos erdvėje.

Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centre nuo 10 iki 18 val. tiek mažų, tiek didelių lauks šventinės edukacijos „Susikurk Kalėdas!“.

Centre vyksiančiose kalėdinėse amatų dirbtuvėse bus galima susikurti kalėdinius žaislus ir atvirukus, mokytis lieti žvakes, kepti meduolius, kūčiukus ir virti kisielių.

Amatų kiemelyje nuo ryto veiks kalėdinis metturgis, o nuo 15.15 val. prasidės kiemelio eglės įžiebimas su Kalėdų Seneliu, veiks Kalėdų Senelio paštas.

M. Valančiaus viešoji biblioteka šeštadienį pakvies į kalėdinę mugę „Įkvėpk! Kalėdos!“, kurioje pramogų ras ir vaikai, ir jaunimas, ir suaugusieji. Čia nuo 11 iki 16 val. lankytojų lauks ne tik kūrybiniai susitikimai, edukaciniai užsiėmimai, koncertinė programa, bet ir originalios dovanos bibliotekos lankytojams. Veiks Kalėdų senelio dirbtuvės mažiausiems, piešimas ant veidų, natūralios kosmetikos, riešinių mezgimo dirbtuvės. 

Nuo 18 val. Kretingos muziejaus Baltojoje salėje skambės šventinė muzika. Visi gyventojai bus kviečiami į Klaipėdos Jeronimo Kačinsko meno mokyklos koncertą „Skrieja kalėdinės natos“.

Laima STONKUVIENĖ

 1,283 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes