Apgaulingai gražus įstaigos fasadas slepia prakiurusius vamzdynus.

Ar esate bandę atlikti gamtinius reikalus apžergę klozetą? O jeigu jis būtų tokio dydžio, kad kojomis net nesiektumėte grindų? Du šimtai mažųjų kretingiškių, besiugdančių mokykloje-darželyje „Žibutė“, su tokiais akrobatiniais iššūkiais priversti susidurti kasdien bent po kelis kartus.

Priverstinė akrobatika tualete

Teisybės dėlei reiktų pasakyti, kad mažieji „žibutiečiai“ turi ir kitą pasirinkimą. Jeigu vaikas pirmenybę teikia fiziniam, o ne psichologiniam komfortui, ant klozeto gali atsisėsti taip, kaip tai darome visi civilizuoti žmonės, bet jų kojytės liks kabėti… tualeto tarpduryje. Mažai mergaitei ar berniukui beliks tikėtis, kad niekas jo neužklups šiuo metu, mat durų užsidaryti tokioje padėtyje paprasčiausiai neįmanoma.

Seniausio Kretingos lopšelio-darželio „Pasaka“ direktorė Judita Leščiauskienė nesupranta, kodėl Kretingoje renovuojamos naujesnės ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Įprasto, suaugusiems žmonėms skirto, dydžio klozetai šiuose tualetuose įrengti iki durų likus vos porai centimetrų, todėl norint privačios erdvės, kas šiame procese šiaip jau įprastas dalykas, belieka jį apžergti. Net atsisėsti šonu ant jo neįmanoma, nes ir šoninės sienos yra per arti šio įrenginio.

Sovietmečio įrenginiai

Štai tokias problemas kasdien sprendžia „Žibutės“ ugdytiniai. Sprendžia šiame, technologijų, amžiuje, kai amerikietis Elonas Muskas planuoja skrydį į Marsą, kai mūsų tautiečiai didžiuojasi prieš pasaulį greičiausiu belaidžiu ryšiu.

Šiemet 55-erius gyvavimo metus skaičiuojanti „Pasaka“ bando bent jau apipiešti byrančių sienų lopus.

O šių vaikų auklėtojos, turinčios visą savo energiją ir jėgas skirti vaikų ugdymui, suka galvą, kaip užtaisyti sienos plyšį iškritus senai plytelei, kaip reguliariai perdažinėti grindis, kaip spėti pastatyti dubenis po varvančiais vamzdynais, kad būtų apsaugota biblioteka ir kitos patalpos.

Įstaigos direktorė Snieguolė Bružė aiškina, kad didesnių nei turėtų rūpesčių sukelia net nulūžusi praustuvo rankenėlė. Mat čiaupai dar mena sovietmečio laikus ir pritaikyti naujos rankenėlės jam neįmanoma.

Darželis be sūpynių

Negana to, kad „Žibutės“ vaikai su sunkumais susiduria tualete, savo energijos maksimaliai negali išlieti net ir gryname ore. Prieš pusantrų metų „Žibutei“ pradėjusi vadovauti S. Bružė pasakoja, kad dar darbo pradžioje dėl neatitikimo saugumo reikalavimams įstaiga turėjusi likviduoti senus sovietmečio laikų lauko žaidimų įrenginius ir likusi absoliučiai be nieko.

Štai taip „Žibutės“ unitazai įsprausti į išskirtinai mažą tualeto patalpą, kad norėdami užsidaryti duris vaikai priversti gamtinius reikalus atlikti neįprastoje padėtyje, o duris įrengti toliau trukdo priešais įrengta siena.

Tėvelių dėka buvo įrengtos 6 smėlio dėžės. Netrukus – ir futbolo vartai. „Patys žolę sėjome, vienas tėvelis vartus statė“, – pasakojo direktorė. Smėlio dėžė žaidimams tinkama tik šiltuoju metų laiku, futbolas tikriausiai ne visoms mergaitėms patinka. Ką tuomet veikia jos, kai berniukai spardo kamuolį? „Vaikštinėja“, – atsako S. Bružė.

Direktorė dėl to neskuba kaltinti rajono valdžios. „Tiesą sakant, mes lauko įrenginiams pinigų niekada ir neprašėm. Gal dėl to, kad turime daug didesnį skausmą – tualetus“, – atviravo įstaigos vadovė.

Ir čia pat pasidžiaugė tėvelių parama. Šie „Žibutei“ paaukoję jau 1 tūkst. Eur. Pridėjus 2 procentų paramą mokykla-darželis jau turi sukaupusi 5 tūkst. Eur. Net ir lauko įrenginių katalogą direktorė varčiusi. Tiesa, ugdymo įstaiga galinti pasistatyti ne bet kokias sūpynes, laipynes ar čiuožynes. Joms keliami aukšti saugumo reikalavimai, todėl kaina prasidedanti nuo 2,5 tūkst. Eur. 

 Seniausias darželis

Iš tiesų tragiškai varganai gyvena ne vienintelė ši ugdymo įstaiga Kretingoje. Seniausias Kretingoje lopšelis-darželis „Pasaka“, pastatytas lygiai prieš 55-erius metus, renovacijos vis dar laukia.

Neįtikėtina, bet tai – ne daugiabučio, o mokyklos-darželio kiemas, savo ugdytiniams galintis pasiūlyti tik 6 smėlio dėžes ir futbolo vartus.

„Atrodytų, normalus klausimas – kada gi bus renovuojama mūsų įstaiga, – sako „Pasakos“ direktorė Judita Leščiauskienė. – Juk esame seniausias Kretingoje darželis, tad kodėl mūsų vis nerenovuoja. Ir 55-mečio proga iš tėvelių sulaukėme palinkėjimų pagaliau sulaukti šios dienos. Nežinau, ar tai lemia kokie nors istoriniai aspektai, ar vis neatitinkame pertvarkų tinklo keliamų kriterijų (buvome lopšelis-darželis, paskui mokykla-darželis ir vėl – lopšelis-darželis),  o gal mūsų darželis yra labai gerai pastatytas, o kiti, naujesni, prasčiau, todėl jie galbūt greičiau prakiuro.“

Kretingoje renovuotas naujesnis lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“, šiuo metu renovuojama Marijos Tiškevičiūtės mokykla.

Tačiau direktorė užsimena vilties vis neprarandanti – juk, pasak jos, ir „Pasakos“ 2020-ųjų m. strateginiame plane numatyta įstaigos renovacija.

Mokyklos-darželio „Žibutė“ direktorė Snieguolė Bružė rodo, kaip atrodo sovietmetį dar menantys praustuvai.

J. Leščiauskienė laikinai eina direktorės pareigas ir lopšelyje-darželyje „Eglutė“. Pastarasis irgi labai prašosi remonto ir iki šiol neturi tvoros, dėl ko neatitinka higienos aktų keliamų reikalavimų ikimokyklinio ugdymo įstaigai. Nors ketvirtadienio Tarybos posėdyje rajono politikai kalbėjo apie tai, kad ugdymo įstaigų kiekvienas rūsys su savo problemomis puikiai pažįstamas, „Eglutės“ aptvėrimo tvoros darbai pradėti tik dabar, Savivaldybei sulaukus  raštiško vadovės kreipimosi.

Prašyti reikia ne visiems

Tačiau ne visoms ugdymo įstaigoms reikia minti takus Savivaldybėn su prašymais remontuoti ar tai žemėn smengančius pamatus, kiauras sienas, sovietmečio laikų sanitarinius mazgus ar nusilupinėjusias grupių grindis. Štai lopšelis-darželis „Žilvitis“ po ketvirtadienį vykusio rajono Tarybos posėdžio sulauks nemenkos finansinės injekcijos į dviejų grupių patalpų remontą net ir be prašymo. Įstaigos direktorė Birutė Ėvaltienė „Švyturiui“ patvirtino, kad iniciatyvą dalyvauti Ikimokyklinio ugdymo sąlygų gerinimo projekte parodžiusi Savivaldybė.

Pagal projektą  „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo sąlygų gerinimas Kretingos lopšelyje-darželyje „Žilvitis“ šiai įstaigai iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bus skirta 130 tūkst. Eur ir po 11,470 tūkst. Eur – iš valstybės bei Savivaldybės biudžetų. Iš šių lėšų bus suremontuotos dvi darželio grupės.

Nenorėjo aprodyti patalpų

Po rajono Tarybos posėdžio Švietimo komiteto pirmininkė Dalia Martišauskienė sakė, jog esant poreikiui iš šio projekto lėšų turėtų būti suremontuoti ir renovuojamų grupių sanitariniai mazgai, esantys toje pačioje edukacinėje erdvėje.

Daugiau nei 100 tūkst. Eur Kretingos rajono tarybos palaiminto lopšelio-darželio „Žilvitis“ direktorė Birutė Ėvaltienė nesutiko nei pati fotografuotis, nei neleido apžiūrėti vidaus patalpų, kurioms suremontuoti skirtas finansavimas.

Ketvirtadienį apsilankius „Žilvityje“ B. Ėvaltienė apie projektą kalbėjo labai nenoriai, nesutiko leisti apžiūrėti šių remontuosimų grupių – buvęs vaikų pietų miego laikas. O pasibaigus pietų miegui planavusi išvykti, tad tvirtino vargu ar galėsianti aprodyti patalpas. Vakar direktorė patikslino, jog iš šios tikslinės dotacijos lėšų tuo pat metu bus surenovuoti ir šių grupių tualetai, pakeisti praustuvai.

Pasak B. Ėvaltienės, darželis kapitalinio remonto nematęs 50 metų, grindys reguliariai buvo paprasčiausiai perdažomos, o per plyšius šaltis vis tiek einąs. Tik pernai suremontuota sporto salė.

„Žibutė“ neatitinka kriterijų

Pinigų remontams verkiant reikia visiems darželiams, bet kokiais kriterijais vadovaujantis šįkart buvo pasirinktas būtent „Žilvitis“? Kaip laikraščiui tvirtino D. Martišauskienė, todėl, kad įstaiga atitikusi projekto keliamus kriterijus, yra lopšelis-darželis, o dar baisesnėmis sąlygomis gyvenanti „Žibutė“ –  mokykla-darželis, tad net ir negalėjusi pretenduoti į šią dotaciją.

„Apskritai niekada nemačiau, kad ES struktūrinių fondų projektuose būtų numatyta galimybė renovuoti būtent tokio tipo įstaigas, bet galbūt ne viską esu peržiūrėjusi“, – sakė politikė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį ir į tai, kad keisti šios įstaigos tipą vien tam, jog atsirastų galimybė pritraukti europinių lėšų, netikslinga, nes pietinėje miesto dalyje, kur „Žibutė“ ir įsikūrusi, reikalingos ne tik darželio grupės, bet ir pradinė mokykla. Ir net nepaisant tragiškos tualetų būklės ši įstaiga netalpinanti visų pageidaujančių joje mokytis.

Atsakymo dar laukia

Pasak Tarybos narės, šiandien esanti vienintelė galimybė – „Žibutės“ tualetus remontuoti iš Savivaldybės lėšų. Įtraukti šias išlaidas į ateinančių metų biudžetą D. Martišauskienė aktyviai ragino kolegas ir ketvirtadienio posėdžio metu, tačiau atsakymo negavo nei ji, nei lapkričio 8 d. prašymą Savivaldybei išsiuntusi „Žibutė“.

Rajono politikei paprašius Administracijos direktorės Jolantos Girdvainės paaiškinti, ar minima įstaiga jau sulaukusi Savivaldybės atsakymo, direktorės kalbos apie būtinybę parengti specialią tvarką ir prioritetus, leisiančius ikimokyklinio ugdymo įstaigas įrašyti į tokių darbų sąrašą, aiškiai leido suprasti – atsakymo „Žibutei“ teksią dar palaukti.

Seniausio dar nerenovuos

Lopšelio-darželio statusą turi ir „Eglutė“, ir „Pasaka“. Tiesa, „Eglutės“ tualetai šviežiai atnaujinti, nors grupių grindys ir braška, kaip visur kitur. Suprantama, kad renovacijos – tiek vidinės, tiek išorinės – prašosi ir „Žilvitis“, bet kodėl šįkart – būtent jis?

„Visus reikia renovuoti: ir „Eglutę“, ir „Pasaką“, ir Vydmantų „Pasagėlę“, ir Salantų „Rasą“, – pritaria Švietimo komiteto pirmininkė. – Tarkim, „Pasaka“ nėra tas darželis, kuris turėtų labai daug problemų dėl vidaus patalpų. Į šį darželį nuolat eina investicijos. Ir stogas apšiltintas visai neseniai. Pagrindinė šios įstaigos problema – smengantys pamatai, dėl ko trūkinėja ir sienos. Tačiau į artimiausią renovuojamų darželių sąrašą „Pasaka“ tikrai neįkrenta“.

830 kvadratinių metrų turinti „Pasaka“ per 2018 m. šildymo išlaidoms apmokėti išleido 9,72 tūkst. Eur, šiemet, sezonui dar nepasibaigus – 6,728 tūkst. Eur.

Ligita SINUŠIENĖ

 2,585 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes