Vaikų rankose petardos gali atnešti skaudžių nelaimių.

Kretingos Kalėdų eglės įžiebimo ceremonijos metu šventinę nuotaiką visiems gadino trankiai pokšinčios petardos. Jas drąsiai viešoje vietoje sprogdino paaugliai, nors jiems įsigyti pirotechnikos priemonių griežtai draudžiama, o atsakomybė už tokius vaikų „žaidimus“ tenka tėvams arba globėjams. 

Policijos teigimu, nors apie šeštadienį viešąją tvarką trikdžiusius nepilnamečius negautas nė vienas pranešimas, su netinkamu ar net chuliganišku paauglių elgesiu susiduriama kiekvienais metais.

Nepilnamečiai petardas sprogdina jau gruodžio pradžioje, nors intensyvi prekyba pirotechnika parduotuvėse dar net neprasidėjusi.

„Nepilnamečiai petardų greičiausiai įsigyja nelegaliai.

Esame dėkingi neabejingiems gyventojams, kurie praneša apie sprogdintojus, apie nelegalius pirotechnikos priemonių pardavėjus. Į pranešimus reaguojame iš karto“, – sakė Kretingos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Ričardas Kačinas.

Paprastai petardą iššovę nepilnamečiai tuoj išsilaksto į visas puses, tačiau kartais būna pagauti dar neišsiskirstę.

Prieš kurį laiką Salantuose, kai prie susibūrusių jaunuolių grupės privažiavo patruliuojantys policininkai, vienas iš nepilnamečių išdrįso mesti petardą net į policijos pareigūną.

Pradėtas tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, aiškinamasi, kur petardų įsigyta. 

„Petardų sprogdintojai ne tik trikdo viešąją rimtį, bet ir smarkiai rizikuoja patys susižaloti. Kiek yra atvejų, kai petardos rankoje sprogsta, liekama be pirštų.

Tėvai turėtų paaiškinti vaikams galimus pavojus, domėtis, ar jie pietums duotų pinigų neišleidžia pirotechnikos priemonėms. Juo labiau, kad už vaikų iki 16 metų pokštavimus mėtant sprogias medžiagas praeiviams po kojomis atsakomybė tenka tėvams“, – akcentavo R. Kačinas.    

Skaudžių atsitikimų dėl nesaugaus petardų naudojimo anksčiau rajone būta ne vieno.

Prieš dvejus metus rankoje sprogus petardai nukentėjo dešimtmetis vaikas, kuriam buvo sužalota ranka bei ausis.

Prieš ketverius metus dvyklikametis berniukas uždegė petardą, tačiau nespėjo jos išmesti – užtaisas sprogo rankoje ir sužalojo du pirštus.

Dar metais anksčiau uždegta petarda sprogo devynmečio vaiko rankose.

Siekdami, kad į rinką nepatektų nesaugūs produktai, nevyktų nelegali prekyba, policijos pareigūnai kartu su priešgaisrinės apsaugos tarnybos darbuotojais tikrins pirotechnikos pardavimo vietas, taip pat stebės tas vietas, kuriose galima neteisėta prekyba tomis prekėmis.

Juo labiau, kad gyventojai pirotechnikos priemones vis dar perka ir turguose ar kitose vietose, kur prekiaujama nelegaliai.

Pernai už pirotechnikos priemonių įsigijimo ir naudojimo tvarkos pažeidimus buvo nubausti  keturi prekeiviai, užpernai – vienas.   

Savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė informavo, kad į skyrių dėl leidimo prekiauti pirotechnikos priemonėmis viešose miesto vietose iki šiol dar niekas nėra kreipęsis.

Policija primena, kad pirotechnikos priemonių įsigijimo ir naudojimo tvarka reglamentuota Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatyme.

Draudžiama platinti pirotechnikos priemones arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų;

naudoti civilines pirotechnikos priemones arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų (statinių)  ar patalpų valdytojais, taip pat kitose savivaldybės tarybos nustatytose vietose.

Administracinių nusižengimų kodekso 483 str. už civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimą, naudojimą pažeidžiant tvarką numato įspėjimą arba baudą nuo 14 iki 30 eurų.

Jeigu toks pažeidimas nustatomas pakartotinai, bauda gali siekti nuo 30 iki 60 eurų. Taip pat gali būti skiriamas civilinių pirotechnikos priemonių konfiskavimas. 

Laima STONKUVIENĖ

 2,178 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes