Parduotuvėje „Biuro prekės“ populiarūs darbo kalendoriai, dovanų čekiai, vaikams perkamos spalvinimo knygelės, įdomesni flomasteriai ar pieštukai.

Kalėdinių dovanų pirkimo maratonas įsibėgėja. Į parduotuves pamažu plūsta pirkėjai, ieškantys dovanų artimiesiems ar draugams. Kokios – praktiškos ar sentimentalios, kuklios ar brangios – dovanos perkamos? Atsakymų ieškojome parduotuvėse kalbindami prekeivius ir pirkėjus.   

Pirmenybė – praktiškoms dovanoms

Prekiautojų teigimu kol kas dar vyksta pirkėjų žvalgytuvės, lyginamos kainos. Manoma, kad pirkti dovanų kretingiškiai į parduotuves suplūs kitą savaitę.

Taip tvirtino trijų kalbintų parduotuvių atstovės, pastebėdamos, kad žmonės darosi praktiškesni ir visokių niekučių tik dulkėms valyti nebeperka.

„Klientai labai nori bendrauti, prašo patarti. 

Pagrindinė jų nuoroda  – žmogus visko turi, reikia kažko išskirtinio. Tai ir kalbamės, kokio žmogus amžiaus, ką jis mėgsta, kuo džiaugtųsi. Kaina dažniausiai nurodoma nuo 3, 5 eurų.

Labai stebina žmonės, kurie atbėga paskutinę dieną ir prašo duoti bet ką. Vadinasi, dovana perkama be jokios meilės ir šilumos, skubant, nemąstant, ar jos tokios reikia, ar ji patiks“, – sakė arbatinės „Špitolė“ direktorė Ingrida.  

Palyginti su ankstesniais metais, renkamos praktiškos dovanos – knygos, namų kvapai. Pastaraisiais metais dažnai – valgomos dovanos, kurias pasidžiaugus galima suvalgyti. Tai yra saldainiai, šokoladai su įvairiais priedais. Populiaru arbatos, prieskoniai, ypač moterims.

Ingridos teigimu, angeliukų bei puodelių mada praėjo, jų dovanoms perkama vis mažiau. Šiuo metu labai paklausūs kryželiai – namus kalėdodami lanko kunigai, reikia būti tam pasiruošus.

Ingrida pasakojo, kad jai yra pasitaikęs vienintelis kartas, kai moteris grąžino nusipirktą kalėdinį vainiką. Sakė namuose susivokusi, kad jis per brangus.

„Kitam žmogui pardavėme vainiką, o tai moteriai pinigus grąžinome. Daugiau yra tokių atvejų, kai dovanų, pavyzdžiui, šokolado, gavęs žmogus vėliau pats ateina pas mus jo vėl nusipirkti“, – teigė „Špitolės“ vadovė.

Nori konkretaus daikto

Parduotuvės „Dovanos“ savininkės Ledinos teigimu, kol kas kretingiškiai po parduotuves vaikšto, bet neperka. Lygina kainas. Sugrįžta nebent kitur neradę pigiau.

„Mūsų parduotuvėje daugiausiai perkami daiktai iš krištolo – vazos, žvakidės, kuriuos galima naudoti buityje, bei suvenyrai, tai, kas praktiška ir miela.

Su metų simboliais susijusių plastikinių, stiklinių suvenyrų – puodelių, taupyklių, taip pat angeliukų, kalėdinių senelių – beveik nebeperkama. Prieš dešimt metų prie puodukų su užrašytais metais eilėse stovėdavo, šimtais jų parduodavome.

Beje, dar prieš dvejus metus labai populiarūs buvo dovanų čekiai, dabar dovanoti norima konkretų daiktą“, – pasakojo Ledina.

Pageidaujamų dovanų kainos svyruoja nuo 10 eurų, nors mamos vaikams negaili ir po 30–50 eurų. Pinigų dovanoms neskaičiuoja ir grįžusieji iš užsienio. Po švenčių emigrantai ieško nedidelių suvenyrų, kurie būtinai turi būti pagaminti Lietuvoje.

Populiariausi – natūralaus vaško rankų darbo žvakės, suvenyrinės lentelės. Tokios dovanos vežamos į užsienį.

Labai dažnai dovanas kretingiškiai perka likus kelioms dienoms iki Kalėdų, būna susilaukusių ir paskutinės dienos.

„Kadangi iki pietų dirbame ir per Kūčias, ateina, žvalgosi išplėstomis akimis, ką čia benugriebti. Nelabai bėra ko, nes prekės, ypač pigesnės, jau būna išgraibstytos“, – juokėsi Ledina.

Pageidaujančių grąžinti prekę ar pakeisti ją pasitaiko labai retai, nors čekius pasiima visi pirkėjai.

Perka dovanų kuponus

Parduotuvės „Biuro prekės“ vadybininkė Vilma sakė, kad šiuo metu labiausiai perkamos dovanų pakavimui papuošti skirtos smulkmenos: snaigės, kaspinėliai, medinės eglutės.

Dovanoms dažniausiai perkami darbo kalendoriai, „flešiukai“, namų kvapai, žvakės, žvakidės. Vaikams – piešinių knygelės, lavinimo žaidimai, flomasteriai, modelinas, įdomesni pieštukai ar parkeriai.

„Labai populiarūs dovanų čekiai. Juos mokiniai perka klasių auklėtojams, mokyklų vadovai – pedagogams. Šie jau po švenčių ateina ir nusiperka, ko jiems reikia“, – teigė Vilma.

Šiemet dovanoms perkamas dekoratyvinis skylamušis – jis muša ne įprastines skyles, o snaiges, eglutes, briedžius ar elnius.    

Pagrindiniai priedai prie dovanos, kaip sužinojome, būna prabangūs šokoladai, dekoratyviai supakuoti saldumynai, rūšinė kava ir arbata, loterijos bilietai.

Svarbiausia parodyti dėmesį

Kalbinti pirkėjai patvirtino prekeivių teiginį, kad kalėdinių dovanų kol kas tik dairosi, stebi akcijas parduotuvėse.

„Jeigu esi nusiteikęs dovanų pirkimui, visas gali nusipirkti ir per vieną dieną. Aš dovanoms pinigų tikrai negailiu, svarbu, kad ji patiktų tam, kuriam bus padovanota.

Dar gerokai prieš šventes atsargiai, neišsiduodant, išsiklausinėju, kokių Kalėdų senelio dovanų jie norėtų. Tada stengiuosi tą dalyką ir nupirkti. Tiesa, tai daugiausiai – praktiškos arba valgomos dovanos“, – atviravo Algimanta.

Kita pašnekovė, Janina, sakė nelabai galinti išlaidauti, tad dovanoms yra numačiusi skirti iki 100 eurų: „Dovanų pirkimo procesas man patinka, tuo labiau, kad maždaug žinau, ko mano artimiesiems reikia, kokia dovana jie būtų patenkinti. Tai yra pravartūs dalykai“.

Dar viena kalbinta kretingiškė Orinta prisipažino ieškanti dovanos draugei, o su šeima turi tradiciją dovanų kiekvienam asmeniškai nepirkti.

„Antrąją Kalėdų dieną visi kartu papusryčiaujame ir kur nors važiuojame. Pernai buvome Druskininkuose ir Vilniuje, o šiemet keliausime į Latviją, greičiausiai į Jūrmalą“, – planais dalijosi moteris.

Visos pašnekovės patvirtino, kad simbolinių kalėdinių dovanų reikia, tačiau svarbiausia per šventes yra šeimos pasibuvimas kartu ir dėmesys vienas kitam.   

Būtina saugoti čekius

Mažmeninės prekybos taisyklėse numatyta, kad grąžinti galima  ne visas dovanas.

Negali būti keičiami ar grąžinami kalėdiniai suvenyrai: Kalėdų seneliai, angelai, eglutės ir jų papuošalai. Nekeičiamos ir negrąžinamos elektrinės girliandos, knygos, kosmetika, elektronika, mobilieji telefonai, kompiuteriai, žaislai, dirbiniai iš tauriųjų metalų, apatinis trikotažas, meno dirbiniai ar pagal specialų užsakymą pagaminti dirbiniai, muzikos instrumentai, laikrodžiai, patalynės reikmenys.

Grąžinti galima drabužius, avalynę, fejerverkus, rankines, kuprines, diržus. Tačiau norint pakeisti ar grąžinti prekę būtinas jos pirkimo kvitas – visi teisėti vartotojo reikalavimai, pavyzdžiui, pakeisti nekokybišką prekę, grąžinti sumokėtus pinigus, yra tenkinami tik pateikus prekės įsigijimo dokumentą.

Todėl būtina saugoti dovanų pirkimo kvitą, kad per garantinį laikotarpį dovanos gavėjas galėtų drąsiai kreiptis ir kelti teisėtus savo reikalavimus. Pakeisti daiktus, juos grąžinti ir atgauti pinigus galima per 14 dienų nuo jų įsigijimo.

Šis terminas taikomas tiek įsigijus prekę prekybos vietoje, tiek ir ne prekybos vietoje ar internetu. Tiesa, daiktai, kuriuos norima grąžinti ar pakeisti, turi būti nenaudoti, nesugadinti, nepraradę prekinės išvaizdos.    

Norint grąžinti prekę pirmiausia reikia kreiptis į pardavėją, kuris nurodytas dovanų kupone, bei nurodyti savo reikalavimą. Jei pardavėjas atsisako tenkinti reikalavimą, galima kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Jeigu problemų kilo su kitoje Europos Sąjungos  valstybėje, Islandijoje bei Norvegijoje registruotu pardavėju ir ginčo taikiai išspęsti nepavyko, nemokamos pagalbos dėl tiesiogiai ar internetu pirktų prekių ar paslaugų galima kreiptis į Europos vartotojų centrą Lietuvoje.    

Kad dovanos nepridarytų rūpesčių

Valstybinės vartotojų apsaugos tarnyba (VVAT) pritaria, kad dovanų kuponas yra puiki galimybė palikti laisvę artimajam pačiam pasirinkti tai, ko reikia, ar padovanoti jam nepamirštamus įspūdžius. Tačiau renkantis tokią dovaną svarbu nepamiršti kelių taisyklių.

Tarnybos Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausiosios specialistės Natalijos Jarmulkovič teigimu, pagrindinė taisyklė – gerai susipažinti su paslaugų teikimo sąlygomis.

„Rinkdamiesi dovanų kuponą pirmiausia įvertinkite jo galiojimo terminą, išankstinės rezervacijos terminą (jei jis yra) bei kitas papildomas sąlygas ir gerai pagalvokite, ar dovanos gavėjas turės pakankamai laiko juo pasinaudoti.

Nepamirškite įsitikinti, ar dovanų kupone nurodytas konkretaus paslaugų teikėjo ar pardavėjo pavadinimas bei kontaktiniai duomenys, kuriais asmuo galės kreiptis dėl paslaugos suteikimo. Visą informaciją verslininkas privalo aiškiai ir išsamiai pateikti dovanų kupono sąlygose arba interneto tinklalapyje pateikiamose taisyklėse“, – akcentavo VVAT atstovė.

Dažniausiai dovanų kuponai yra nekeičiami ir už juos sumokėti pinigai yra negrąžinami. Pasibaigus kupono galiojimo terminui, verslininkas nebeprivalo vykdyti vartotojo reikalavimo – kupono galiojimo laikas nepratęsiamas ir pinigai už nepanaudotą kuponą negrąžinami, todėl dovanodami kuponą priminkite apie tai savo artimajam ar bičiuliui.

Kai kurie verslininkai geranoriškai arba už papildomą mokestį suteikia galimybę kuponą pratęsti, pakeisti arba grąžinti, todėl prieš jį įsigydami pasidomėkite dėl tokios galimybės.

Ką reikia žinoti perkant bilietą į renginį? Pasak N. Jarmulkovič, jeigu bilietų pirkimo vietoje, ant bilieto arba paslaugų teikėjo interneto puslapyje vartotojui aiškiai pateikiama informacija, kad bilietai į renginį yra negrąžinami ir nekeičiami, pakeisti ar grąžinti įsigytų bilietų negalėsite.

Kad dovanos nepridarytų rūpesčių nei dovanojančiajam, nei jos gavėjui, specialistai pataria perkant dovaną  pagalvoti apie pomėgius, gyvenimo būdą.

Nors yra ginčijamasi, ar pinigai ir dovanų čekis yra tinkama dovana artimajam, tokios dovanos leidžia apsidrausti nuo rizikos išleisti pinigus ir įteikti nereikalingą dovaną. Tai yra saugus variantas, kai nežinome, ką dovanoti, ar neturime laiko ypatingos dovanos paieškoms.

  • Lietuvoje atliktas tyrimas parodė, kad labiausiai trokštama lietuvių kalėdinė dovana yra pinigai arba parduotuvės dovanų čekis. Tokią dovaną sako norintys gauti 26 proc. apklaustų gyventojų.
  • 22 proc. respondentų dovanų per Kalėdas norėtų kvepalų ir kosmetikos, 18 proc. – išmanųjį įrenginį, kelionę ar jos nuolaidų kuponą.
  • Tarp mažiausiai laukiamų dovanų – virtuvės ar buitinė technika ir prekės automobiliui, o 18 proc. apklaustųjų teigė apskritai nenorintys gauti kokių nors dovanų.
  • Tyrimas taip pat atskleidė, kad populiariausia vieta dovanoms pirkti išlieka prekybos centrai – juose dovanų teigia ieškantys 70 proc. gyventojų, 36 proc. kalėdines dovanas ketina įsigyti elektroninėse parduotuvėse, 24 proc. – turguje ar mugėje.
  • Apklausos duomenimis, didžiausia gyventojų dalis – 24 proc. – vienai dovanai ketina skirti nuo 11 iki 20 eurų.

https://kvepalusala.lt/

Kenoloto bilietu tikrinimas, laimingi skaičiai, momentinės loterijos – kaiplaimeti.lt

 2,853 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes