Parką puošia 11 tokių suoliukų, prie kurių atkaltės pritvirtintos lentelės su išgraviruota jį padovanojusiojo pavarde. Jolantos Klietkutės nuotr.

Mėgstantieji vaikščioti po Kretingos dvaro parką pailsę gali prisėsti ant vardinių suoliukų. Jie įrengti tęsiant grafų Tiškevičių puoselėtas mecenatystės ir labdaros tradicijas – pakvietus verslininkus, šeimas, pavienius asmenis padovanoti po suoliuką.

Dvaro parke iš viso įrengta 11 naujų vardinių suoliukų. Prisėsti galima ant Romualdo Beniušio, Juzefos ir Petro Grublių, Janinos ir Alberto Mikučionių, Petro Macenio, Gražinos ir Vytauto Arlickų, Daivos Šimkevičienės, Danutės ir Antano Vinkų, Anglijoje gyvenančių Ernesto, Ilonos ir Juozo Motiejauskų, AB „Lytagra“ Kretingos filialo kolektyvo bei dviejų Kretingos odontologijos klinikos „Gidentus“ ir jos savininkės Ievos Gaučienės suolelių.

Būtent jie atsiliepė į kvietimą padovanoti suoliuką ir skyrė tam lėšų – 250 eurų.

Į parką geradarių dovanoti suoliukai atkeliavo rugsėjį.

„Po kiekvienu suoliuku yra paklota aikštelė iš tašytų akmenų, išimtų iš senų gatvės grindinių atnaujinant Žemaitės alėją. Prie suoliuko atkaltės pritvirtintos lentelės iš žalvario su išgraviruota jį padovanojusiojo pavarde.

Darbus atliko bendrovė „Arkosta“, o vardines lenteles sukūrė ir pagamino restauratorius Vytautas Baranskas“, – sakė Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.

Suoliukai pastatyti prie pagrindinių parko takų: trys – dvaro parko parteryje, visi kiti – takuose, kurie veda prie Astronominio laikrodžio bei Žemaitės alėjos link.

Vakar suoliukams įrengti lėšų padovanojusiems žmonėms padėkota sukvietus juos prie fontano „Mergaitė su vandens skėčiu“, kuris irgi atkurtas iš rėmėjų lėšų.

  Dalyvauti akcijoje „Dovanoju parkui suoliuką“ kretingiškiai pakviesti vasarą. Pasak V. Kanapkienės, imtis tokios iniciatyvos paskatino noras atkurti parko infrastruktūrą, pagerinti parko įvaizdį – tam muziejus neturi finansinių galimybių.

 Muziejui – pagrindiniam teritorijos valdytojui – per veiklos dvare metus pavyko atstatyti ir renovuoti dalį pastatų, atkurti parko takų struktūrą, buvusių rožynų fragmentus, I fontaną su skulptūra „Mergaitė su vandens skėčiu“, pasodinti želdinių grupes.

Tačiau turistai, o ir vietiniai gyventojai, kurie pastaruoju metu yra ypač pamėgę Muziejų ir poilsį parke, pasigedo suoliukų, apšvietimo, įvairesnių gėlynų kolekcijų ir fontanų.

 „Idėją, iš kur gauti pinigų suoliukams, pasufleravo Savivaldybės vadovai, o mes jai kaip tam paukščiui leidom skristi.

Akcija pratęstos ir grafų Tiškevičių puoselėtos mecenatystės ir labdaros tradicijos, o suoliukai pagyvino parką, suteikia lankytojams malonesnį poilsį parke“, – teigė direktorė.

Suoliukų dovanojimo akciją ketinama tęsti. Juos planuojama pastatyti prie centrinių rūmų, kai bus atkurta veranda, link jos vedantys takai.

Laima STONKUVIENĖ

 2,203 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes