Savivaldybė nesitikėjo, kad neatsiras įmonių, itin pigiai nuo sniego valančių rajono kelius, todėl priversta skelbti pakartotinus viešųjų pirkimų konkursus.

Gruodis jau atnešė pirmąsias snaiges, tačiau už poros savaičių apsnigti keliai seniūnijose gali likti nenuvalyti. Mat iki šiol dar nėra aišku, kas nuo Naujųjų metų teiks šią būtiną paslaugą kaimuose.

Du šimtai metrų kelio – už 3 eurus

Tokia grėsminga padėtis susidarė dėl to, kad Kretingos rajono savivaldybė šiemet nusprendė keisti kelių priežiūros paslaugos pirkimo sąlygas.

Pirmiausia, iki šiol seniūnijos turėjo daugiau savarankiškumo ir sutartis su vietos ūkininkais sudarydavo atlikusios paprasčiausią apklausą.

Kitų metų sezonui šios paslaugos pirkimas vykdomas savivaldybei skelbiant viešąjį konkursą. Deja, lapkritį skelbti visi septyni konkursai seniūnijose žlugo. Vienur nebuvo sulaukta nė vieno pasiūlymo, kitur Savivaldybei neįtiko per aukšta tiekėjų pasiūlyta kaina.

Pavyzdžiui, konkursas Darbėnų seniūnijos keliams valyti sulaukė net šešių pasiūlymų, bet visų kainos viršijo  Savivaldybės lūkesčius. 

Kita šių pirkimų problema, kaip kalba seniūnai, – pakeista apmokėjimo už suteiktas paslaugas tvarka.

Iki šiol pastaraisiais metais buvo apmokama už valandas, sugaištas valant sniegą, o šiemet bus apmokama už nuvalytą plotą.

Paslaugos įkainis paskaičiuotas tūkstančiui kvadratinių metrų.  Pavyzdžiui, jei kaimo keliuko plotis – 5 metrai, toks plotas apimtų 200 metrų ilgio kelio ruožą.

„Švyturio“ duomenimis, tokio ilgio kelio atkarpai nuvalyti nuo sniego Savivaldybė numačiusi  tik apie 3,1 euro. 

Naujai tvarkai seniūnai nepritaria

Rajono seniūnai naują apmokėjimo tvarką kritikuoja.

„Jeigu nuvalys 10 kilometrų kelių viename kaime, o paskui turės važiuoti kitur, vairuotojas naudos degalus, bet jam už tai nebus apmokama“, – kalbėjo Imbarės seniūnas Antanas Turauskis.

Šie pokyčiai seniūnus ir seniūnaičius verčia sukti galvą, kaip sudaryti naujus važiavimo maršrutus. Prioritetas, kaip visada, teikiamas tiems keliams, kuriais vežami moksleiviai, nes dar prieš aštuntą ryto jie jau turi būti mokykloje. Tačiau tuo pat metu bandoma išspręsti, kaip sumažinti tuščią važinėjimąsi. 

Imbarės seniūnija dar nesulaukė pageidaujančių valyti jos kelius kitąmet, nors šiais metais tokią paslaugą jai teikia net trys ūkininkai. Seniūnas neslepia apmaudo, kad net jam asmeniškai paprašius jų dalyvauti konkurse, šie nesutikę dėl netenkinančių konkurso sąlygų.

„Iki šiol buvo žymiai paprasčiau. Jei traktorius sugedo, galėjome tiesiogiai susitarti su kitu ūkininku, o dabar, jei nutiks tokia bėda, teks skelbti papildomą viešąjį konkursą. O juk išvažiuoti reikia tučtuojau. Todėl tikrai su nerimu laukiu ir antro konkurso, ir kitų metų. Nors kas žino, jeigu taip kasmet žiemos švelnėja,  gal ateityje ir visai nereikės sniego valyti“, – svarstė A. Turauskis.

Vydmantų seniūnija lapkritį skelbtame konkurse dalyvių sulaukė, bet jų kainas Savivaldybė taip pat įvertino kaip per aukštas. Rimvydas Šakinis, bene vienintelis rajono seniūnas, kurį naujoji konkursų skelbimo tvarka tenkina: „Patiems nebereikia skelbti apklausų“. 

Ūkininkai baiminasi didelių nuostolių

Tačiau net 40 kaimų  kelius nuo sniego daugybę metų valantis verslininkas Vytautas Dvarionas, kurio pasiūlymas kitiems metams irgi buvo atmestas, piktinasi nauja paskaičiavimo tvarka ir savivaldybės pageidaujama kaina.

Verslininkas domėjosi kolegų patirtimi kituose rajonuose.

„Vienas kolega iš Kretingalės už kvadratinį kilometrą gauna tik 5 Eur, ir man pasakė, kad jei dirbsiu už tokią kainą, iš karto „eisiu į minusą“. Turbūt savivaldybė tikisi, kad mes rajonuose valysime už tiek pat, kaip komunalininkai valo mieste?“, – klausė vyras.

Pasak verslininko, kelių valymas mieste ir kaime labai skiriasi. Mieste vos pasnigus iš karto nuvaloma, o  kaimo keliuose  pusnys galinčios siekti ir du–tris sprindžius.

Beveik tris dešimtmečius Kretingos rajono kelius nuo sniego gelbėjantis verslininkas pasakojo, kad gausiai pasnigus jo darbininkams tenka keltis 4 val. ryto, ir kartais  dirbti net iki vienuoliktos vakaro.

Kainos mažinti nesiruošia

Vyras prisimena, kaip kartą per Kalėdas buvo taip smarkiai užpustytas vienas kaimas, kad 5 traktoriai 5 valandas intensyviai darbavosi viename kelyje.

„Tada net tuometis meras Juozas Mažeika buvo atvykęs pasižiūrėti,  kas čia darosi. Reikėjo „skersuoti“ per kelią, kad išstumdytume sniegą.

Tad kaip galima apmokėti už tokį darbą skaičiuojant tik kvadratinius metrus? Juk nežinai, kiek valandų gali tekti dirbti tame kelio ruože, ir kiek degalų išdeginsi“, – aiškino pašnekovas.

Verslininkas abejoja, ar dalyvaus pakartotiniame konkurse, nes mažesnės kainos siūlyti nesiruošia – kitaip  bankrutuosiąs.

„Aš nė kiek nesiveržiu už tiek valyti kelių. Už tokius pinigus  tegu meras pats pasiima kastuvą ir eina sniego kasti“, – pasipiktinimo neslėpė V. Dvarionas. 

Tokia konkursų baigtis buvo netikėta

Savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Sandra Šimkutė paklausta tvirtino, kad sprendimą apmokėti už nuvalytą plotą, o ne už darbui sugaištas valandas Savivaldybė priėmusi atsižvelgdama į kitų savivaldybių praktiką.

Anot vedėjos, tokia paslaugos kainos nustatymo tvarka esanti, pavyzdžiui, ir Plungėje.

Savivaldybė visada taupo

O kodėl nuspręsta skelbti viešąjį konkursą sumažinant seniūnijų savarankiškumą?

„Didesnės vertės viešąjį pirkimą skelbiame, kad prireikus tiekėjai atliktų didesnės apimties paslaugų. Pavyzdžiui,  jei iškristų daugiau sniego“, –  aiškino vedėja.

Ji negalėjo atsakyti, kaip Savivaldybė pasiruošusi tokiam atvejui, jeigu neįvyks ir antrą kartą paskelbti konkursai: „Niekas negali to prognozuoti. Niekaip negalėjome numatyti, kad neįvyks ir pirmą kartą skelbti konkursai“.

Verslininkai priekaištauja, kad Savivaldybė laukia pernelyg pigių tiekėjų.

 „Mums kaina visada atrodo per didelė, o tiekėjui – per maža,  bet mes visada linkę taupyti. 

Prieš skelbiant konkursą, kainas nustatėme atlikę rinkos tyrimą ir  atsižvelgę į praėjusius metus.  Bendravome su seniūnais, kurie pateikė tokius ploto apskaičiavimus“, – aiškino valstybės tarnautoja.

Ji teigė nesibaiminanti, jog po Naujųjų metų staigiai pasnigus rajono kaimai gali paskęsti  pusnyse, nes  metų pradžioje būsią galima pasinaudoti dar šiųmetinių tiekėjų paslaugomis, o Savivaldybė tuo pat metu skelbsianti konkursus ir trečiąsyk.

Nei S. Šimkutė, nei Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vedėjas Gvidas Jonauskas neatsakė, kiek lėšų yra numatyta keliams nuo sniego valyti kitąmet.

Šiemet už šią paslaugą Savivaldybė jau yra sumokėjusi 190 tūkst. eurų.

Sniegingų žiemų nebelaukiama

Buvęs rajono meras Juozas Mažeika įsitikinęs, kad nesant didesnių šalčių mokėti už nuvalyto sniego kvadratinį kilometrą, o ne už sugaištas valandas yra teisingiausia.

Anot jo, mokant už darbo laiką,  konkursą laimėjus kito rajono įmonei, tektų mokėti ir už kelyje sugaištą laiką, nors paslauga tuo metu ir nebūtų teikiama.

„Mokant už valandas viskas priklauso nuo darbininkų požiūrio, supratimo. Nors apskritai šis darbas priklauso ir nuo kelio dangos, ir nuo sniego kiekio. Anksčiau būdavo, kad net traktoriai negalėjo įveikti pusnų, bet tie laikai, ko gero, jau praeityje“,  – kalbėjo rajono politikas.

J. Mažeika įsitikinęs, kad visuomet viską galima numatyti sutartyje su tiekėju, su kuriuo galima derėtis.

Ar nesibaiminama, kad neįvykus ir pakartotiniems konkursams, rajono keliai viduržiemį liks nevalyti?

„Ne aš tai sprendžiu. Yra žmonės, kurie priima šiuos sprendimus.

Anksčiau seniūnai galėjo pasirašyti sutartis su ūkininkais. Mano galva, ir ankstesnis metodas buvo labai geras, bet dabar to daryti galbūt nebeleidžia Viešųjų pirkimų įstatymas“, – samprotavo J. Mažeika. 

Pakartotiniai konkursai sniego valymo nuo kelių, gatvių ir aikštelių Imbarės ir Salantų  bei Kūlupėnų seniūnijose vyks ateinantį pirmadienį, Vydmantų, Darbėnų ir Kartenos – antradienį, o  Kretingos seniūnijoje – gruodžio 23 dieną.

Ligita SINUŠIENĖ

 1,493 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes