Kretingoje pradedamus statyti svarbesnius ir didesnius objektus tarsi nužiūrėjusi pikta akis:  ką tik kretingiškiai nesiima kurti, viskas stringa, vilkinama, o jei ir juda į priekį, tai taip garsiai girgždant, kad net dantis ima gelti.

Suskaičiuoti Kretingoje tokius laike klimpusius objektus nepakaktų ir vienos rankos pirštų:  strigo darbai Šventosios gatvėje, vėlavo Žemaitės alėjos rekonstrukcija, ilgam buvo sustojęs tilto per Akmenos upę ir įvažiavimo į miestą kelio platinimas.

Ką jau ir bekalbėti apie legendinę dešimtmetį trukusią M. Valančiaus viešosios bibliotekos statybą, daugiau nei 10 metų tęsiamą Salantų gimnazijos rekonstrukciją, gerokai užtemptą Jauryklos parko įrengimą.

Šį rudenį taip ir liko nepradėti šiemet laukti Vilniaus gatvės rekonstrukcijos darbai, kurių imsiantiems rangovams, kaip kalbama, į nugarą jau alsuoja bankroto šmėkla.

Dabar štai sunkiai pukši universalaus sporto komplekso statyba, vos kruta darbai benamiams Kalėdoms žadėtuose Nakvynės namuose.

Rajono vadovai gali atšauti – ir Sporto komplekso su baseinu, ir Nakvynės namų sutarčių su rangovais terminai nėra pasibaigę.  Tačiau matant, kokiais tempais judama, labai abejotina, ar šių objektų pridavimui valstybinei komisijai užteks ir sutartyse apibrėžtų terminų.

Per tą laiką, kol Kretingoje dar statomi šie objektai, kaimynai Palangoje ne vieną, o du baseinus būtų spėję pastatyti.  Ar ten rangovai geriau parenkami, ar kurorto savivaldybė sugeba reikliau prižiūrėti statybas?

Štai vidurvasary Nakvynės namų statybvietę aplankę Savivaldybės vadovai ir rajono politikai tiesiog tryško entuziazmu rajono gyventojams skleisdami statybininkų lengvai duotą pažadą rajono socialinėms reikmėms būtiną pastatą priduoti dar iki žiemos šalčių.

Kaip paaiškėjo, rangovais patikėjusi valdžia pati save skubėjo pagirti gerokai per greitai. Tiesa, gruodžiui įpusėjus žiemos šalčių dar nejusti, tačiau smelkiasi pagrįstas nerimas, kad Nakvynės namai nebus spėti priduoti ir iki sutarties pabaigos kovo 5 dieną.

Šiuo metu pagaliau po stogu pakištame pastate vidaus apdaila užsiima vos keli darbininkai. Jeigu jie iki kovo pradžios per likusius pustrečio mėnesio ir spėtų įrengti Nakvynės namų vidų, nežinia kaip bus su pastato išorės apdaila.

Fasado sienos negali būti tinkuojamos esant nors ir nedideliam šaltukui. Statybininkai šio darbo neskuba imtis net ir dabar, kai šalčiai dar neužklupo.  Galima suprasti, kad taip nenorima rizikuoti, nes nemažo pastato tinkavimas užtruktų ne vieną dieną, o kad ir keli laipsniai šalčio dabar gali spūstelėti bet kurią naktį.

Svarbiausia, kad ne ką geriau bus ir tuos būtinus darbus atidėjus kitiems metams. Sutartis su rangovu baigiasi kovo 5 dieną, vadinasi, pastato išorė privalės būti nutinkuota bent vasario pabaigoje. Ar tuomet bus šilčiau nei šiuo metu?

Kita vertus, tada jau bus prasidėjęs pavasaris, čia pat ir vasara.  Tie benamiai, kurie šią žiemą išgyvens, nesušals ir iki kito rudens.

„Kodėl meras negręžioja šviežiai asfaltuotų gatvių ir netikrina, ar asfalbetonio sluoksnis paklotas reikiamo storio?“

Nors ir skambiai buvo žadėta, rudenį kretingiškiai taip ir negalėjo pasidžiaugti dirbtinės aikštės stadionu, kurio laukia nesulaukia „Minijos“ futbolo komanda ir Sporto mokyklos auklėtiniai.

Visų pirma, tik baigiantis vasarai Savivaldybė suprato, kad Lietuvos futbolo federacija dovanos tik pačią dirbtinės žolės dangą. O jai būtiną pasluoksnį teks pakloti už savo lėšas, kurių tam reikalui nebuvo numatyta.

Kol rajono vadovai raukėsi nuo netikėto niukso ir ieškojo kaltųjų, įpusėjo ruduo, orai subjuro ir tapo aišku, kad šiemet pasluoksnio įrengti nebus suspėta, o juo labiau nebus gauta ir pačios dangos.

Būtini darbai ir Futbolo federacijos pažadai nusikėlė į kitus metus. Tačiau užuot ramiai laukusi pavasario, rudens sezono tarpusavio karus pradėjusi rajono valdžia šio stadiono įrengimą tolina savo rankomis.

Rajono merui Antanui Kalniui būtent dabar šovė į galvą patikrinti, ar būsimai aikštei pagrindus supylęs rangovas paklojo reikalingo storio medžiagų sluoksnius. O gal, žiūrėk, ir pačios medžiagos būsiančios blogos kokybės.

Atokiau gyvenančių mokytojų kelionėms į darbą kompensuoti pinigų taip ir nesurandanti Savivaldybė šiai „sliekų“ paieškai nusamdytam ekspertui lengva ranka mostelėjo beveik 10 tūkstančių eurų.

Apie visom prasmėm rajono valdžiai brangaus eksperto apsilankymą būsimoje stadiono aikštėje meras A. Kalnius, kaip didžiausią naujieną, nedelsdamas paskleidė socialiniuose tinkluose. Dabar, matyt, virpėdamas iš nerimo, tarytum jaunavedys prie gimdymo namų langų, laukia grunto mėginius tiriančios laboratorijos atsakymo. O gal, duos Dievas, rezultatas bus blogas.

Tokių priekabių kokybės paieškų pasekmės yra numanomos: jei kurioje nors iškastoje vietoje ir būtų pasigesta kelių centimetrų grunto sluoksnio, politinių ambicijų vedama valdžia stadiono pagrindus lieps pilti iš naujo?

Tokiu atveju rangovas teismuose greičiausiai ims įrodinėti, kad mažareikšmis neatitikimas projektui, būsimos dirbtinės vejos kokybei įtakos neturės.  Ko gero, nauji mėginiai bus imami kitose aikštės vietose, tiriami kitų ekspertų.

Visiems turėtų būti aišku, kad tuomet viskas įstrigs ilgam.  Stadionas gali likti neįrengtas ne tik kitais, bet ir 2021 metais, o dirbtinę veją galų gale gaus pirkti pati Savivaldybė, nes Futbolo federacijos pažadėtoji jau bus nuplaukusi kažkur kitur.

O juk nedaug trūko, kad ta dirbtinė veja būtų buvusi paklota dar kokį spalį, o po ja papilti žvyro ir kitokio grunto sluoksniai niekam nebūtų parūpę.

Jokios abejonės nėra, meras A. Kalnius, kaip rajono šeimininkas, netgi privalo rūpintis Kretingoje atliekamų darbų kokybe.  Ką gali žinoti, gal rangovas iš tiesų Savivaldybę vedžioja už nosies ir dirba atmestinai.

Tačiau tokiu atveju A. Kalnius su pasamdytais ekspertais turėtų lakstyti po visus rajone statomus objektus. Kodėl meras negręžioja šviežiai asfaltuotų gatvių ir netikrina, ar asfalbetonio sluoksnis paklotas reikiamo storio?

Daugiafunkcinę sporto salę su baseinu stato finansinius sunkumus išgyvenanti įmonė.  Ar ji kartais netaupo naudodama prastesnes medžiagas?  Ar sienos tinkuojamos kokybiškai, ar baseino priestato langų paketai nepraleis šilumos?

Kodėl Savivaldybės pamėgtas ekspertas stadione kapstosi po žvyrą, o ne tikrina darbų kokybę dešimtmetį rekonstruojamoje Salantų gimnazijoje, metų pabaigoje paskubomis baiginėjamose miesto gatvėse?

Tuomet ir pagalvoji, ar Kretingoje pradedamus svarbius darbus vis nužvelgianti pikta akis nespokso būtent pro Savivaldybės pastato langus?

 2,266 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes