Šv. Pranciškaus gyvenimą pasakoja 28 freskos. Jos bažnyčios šventoriuje švytės visą šventinį laikotarpį iki pat Trijų Karalių. Editos Dargienės nuotr.

Kretingiškiai turi unikalią progą pamatyti garsaus XIII-XIV a. Italijos dailininko Giotto nutapytas freskas, pasakojančias šv. Pranciškaus Asyžiečio gyvenimo istoriją. Išskirtinę teisę pagaminti vieno žymiausių meistrų freskų reprodukcijas gavo broliai pranciškonai, o jas miestiečiams padovanojo dvi Kretingos šeimos.

Parapijos klebonas Astijus Kungys bažnyčios šventoriuje nušvitusias freskas vadina kalėdiniu stebuklu, pasaka.

„Metams baigiantis laikotarpis toks, kad trūksta šviesos, spalvų. Visur nyku, pilka. Prasitariau draugams, kad reikėtų kažką gražaus ir šviesaus sugalvoti. Šviečiančios freskos – Romando Žiubrio idėja, kurią įgyvendinti padėjo verslininkas Juozas Maksvytis ir jų abiejų šeimos bei draugai. Esu jiems labai dėkingas“, – pasakojo klebonas.    

Bažnyčios šventoriuje sužibo net 28 freskos, pasakojančios šventojo Pranciškaus gyvenimą.

Profesionalias, didelės raiškos freskų nuotraukas atsiuntė broliai iš Asyžiaus bazilikos.

Šios bazilikos gvardionas, tai yra vienuolyno vyresnysis, suteikė Kretingos broliams pranciškonams autorines teises vienkartinei istorijos reprodukcijai ir eksponavimui.

Pagrindiniai paveikslai, klebono teigimu, yra trys: jie simbolizuoja šv. Pranciškaus Asyžiečio gimimą, stigmų arba Kristaus ženklų gavimą ir iškeliavimą pas Viešpatį. 

„Freskos susijusios su šv. Kalėdom, nes visos 28 reprodukcijos turi prasmę būtent su gimimu. Kas įdomiausia, pačioje bazilikoje Asyžiuje viename šone ant sienos yra Pranciškaus gimimo ir gyvenimo istorija, kitoje pusėje – Jėzaus gimimo ir gyvenimo istorija.

Kalėdos ir yra visa pradžia, susieta su gimimu. Kiekvienas žmogus kažkurioje freskoje gali atrasti ir savo gyvenimo istoriją“, – sakė dvasininkas.

Freskos bažnyčios šventoriuje švytės visą šventinį laikotarpį iki pat Trijų Karalių.

Iš Kretingos vėliau jos keliaus į kitas vietoves: prie vienuolynų Vilniuje bei Kaune, prie Kryžių kalno.

Ši instaliacija skirta Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincijos įkūrimo 550 metų jubiliejui ir išėjimo iš pogrindžio 30-mečiui.

Laima STONKUVIENĖ

 1,303 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes