Iš Venesuelos į Kretingos rajoną atvykusi Venus Rimeikis džiaugiasi pirmosiomis lietuviškomis Kalėdomis.

Kretingos rajone įsikūrusi 35 metų venesuelietė Venus Rimeikis pirmą kartą priversta praleisti Kalėdų Dvasios šventę, kuria gruodžio 21-ąją jos gimtinėje tradiciškai prasideda žiemos švenčių maratonas.

Patiekalą Kalėdoms ruošia tris dienas

Už lietuvio Artūro Rimeikio neseniai ištekėjusi ir šią vasarą netoli Vydmantų apsigyvenusi jauna moteris pasakoja, kad jos šalyje gruodį švenčių yra daugiau nei Lietuvoje, gilias tradicijas turi ir sausį minima Trijų Karalių šventė.

Minėdami Kalėdų Dvasios dieną venesueliečiai rašo laiškelius su savo norais ateinantiems metams ir prašo Kalėdų Dvasios juos išpildyti.

Einant miegoti šie rašteliai paliekami po lova. Tiesa, Venus šypsosi, kad pati tokių raštelių nelabai mėgdavusi rašyti, ir ne visi venesueliečiai laikosi šio papročio.

„Bet mano močiutė iki šiol sąžiningai kasmet juos rašo“, – juokiasi pašnekovė.

Kūčių Venesuela nešvenčia. Moteris net nesuprato, ko jos klausiama.

Venesueliečiai, kaip ir mes, turi dvi Kalėdų šventės dienas. Tačiau geriausios šeimininkės joms ruošiasi itin kruopščiai. Pavyzdžiui, Venus mama net  tris dienas gamina  ypatingą patiekalą – karamelizuotą mėsą, kuri tiekiama per Kalėdas.

Lietuvaitį pamilusi venesuelietė Venus Rimeikis jau pratinasi ir prie lietuviškų patiekalų.

Kitas tradicinis kalėdinis patiekalas ant venesueliečių stalo, kažkuo primenantis lietuviškus balandėlius – bananų lapuose įvynioti kukurūzų miltų paplotėliai su vietos daržovių įdaru. Įdarą galima paįvairinti į jį įmaišant ir mėsos.

Venus prasitaria, kad šis patiekalas – vienas iš daugelio, kurių ji labiausiai pasiilgsta Lietuvoje. Deja, net ir didžiuosiuose mūsų prekybos centruose ji neranda reikalingų produktų, tad lietuviškas Kalėdas sutiks lietuviškai. Planuoja pagaminti tik venesuelietiškas salotas su vištiena.

Pirmąją Kalėdų dieną venesueliečių namuose skamba tradicinės šalies melodijos, atliekamos tradiciniu styginiu instrumentu, kurį Venus vadina gaita. Tokios muzikos klausomasi visą dieną, ji skamba per radiją.

 Vakare sėda prie šventinio stalo, valgo tradicinius patiekalus. Gruodžio 24-osios vidurnaktį venesueliečiai keičiasi dovanomis, vaikus aplanko Kalėdų senis.

Per Naujuosius būtini nauji rūbai

Gruodžio pabaigoje, 28 d., venesueliečiai turi dar vieną progą linksmintis – Juokų šventę, primenančią mūsuose minimą Melagių dieną. Tuomet Venesuelos gyventojai krečia pokštus,  vieni kitus bando juokais apgauti.

Sutikdami Naujuosius venesueliečiai visuomet apsirengia naujais drabužiais, siekia turėti aukso spalvos detalę, kuri nebūtinai turi būti atvirai matoma. Ji rūbuose yra labai svarbi, nes šitaip tikima, kad ateinantys metai bus turtingi.

Laikrodžiui mušant vidurnaktį stengiamasi vienoje rankoje laikyti kuprinę, kitoje – pinigus, kad ateinančiais metais daug keliautų ir nepritrūktų pinigų.

Venus sako, kad per didžiąsias metų šventes Lietuvoje ji vyro artimiesiems nebandysianti siūlyti savo tautos tradicijų.

„Nebent apsirengsiu drabužiais, kurie turi labai daug kišenių, ir į kiekvieną įdėsiu po truputį pinigų“, – juokiasi moteris.

Lietuvoje venesuelietė pirmą kartą pamatė išpuoštas gyvas egles.

„Šiuo atveju lyginant su jumis, lietuviais, mes esame pobresito (vargšai – ispaniškai) – neturime gyvų eglių, nes pas mus Venesueloje jos neauga. Todėl Kalėdoms visada puošiame dirbtines“, – šypsosi pašnekovė.

Girliandomis ir kitomis puošmenomis venesueliečiai namus pradeda gražinti jau lapkričio pabaigoje.

Didžiosios žiemos šventės Venus gimtinėje  baigiasi sausio 6 d. Trijų karalių švente.

Ši diena venesueliečiams taip pat yra išskirtinė. Jos metu vieni kitiems neša dovanas, bet mažesnes nei per Kalėdas. Trijų Karalių dieną įprastai dovanojami pinigai, o per Kalėdas – vertingesni daiktai. 

Pirmą kartą išvydo malkinę ir šulinį

Iš kito žemyno merginą į Lietuvą atvedė meilė lietuvaičiui, su kuriuo per atstumą bendravo net dešimtmetį. Pirmą sykį akis į akį susitiko šią vasarą, o rudens pradžioje vienas kitam prisiekė amžiną meilę.

Ji pasakojo nebijojusi vykti į tolimą kraštą, bet šia žinia išgąsdinusi savo mamą. Tiesa, šiuo metu ji dėl dukters nerimo nebejaučia, nes buvo atskridusi į vestuves ir iš arti pamatė, kaip dukra gyvena.

 „Labai šalta, labai šalta“, – nuolat kartoja  Venus. Mūsų šalyje jai pirmąsyk gyvenime teko apsirengti  megztinį, striukę, apsiauti šiltus batus.

Ruošdamasi būsimiems šalčiams Venus grūdinosi: vis vengdavo striukės, važinėjo dviračiu, užsimetusi tik megztuką, o po namus, net jei jie nėra prikaitinti, vaikšto vilkėdama rūbus trumpomis rankovėmis.

Venesuelietė juokiasi, kad apskritai nėra pratusi vilkėti tiek daug drabužių, kiek lietuviai. Tačiau, saugodamas mylimosios sveikatą, jos sutuoktinis vis tiek šildymo sezoną namuose pradėjo gerokai anksčiau nei įprasta lietuviams.

Svetimšalei daug kas neįprasta

Beje, malkinė buvo vienas iš pirmųjų dalykų, itin nustebinusių merginą Lietuvoje. Taip pat – ir katilinė bei jos veikimo sistema. Pirmą sykį ji išvydo ir vandens šulinį.

Kone kiekviename žingsnyje iš kito žemyno atvykusi moteris randa kuo nusistebėti.  Ją stebina tiek daug net eismo taisyklių reikalavimų, nes Venesueloje visi važiuoja, kaip tik nori.

Lietuvoje svetimšalei buvo keista  laukti, kol užsidegs žalias šviesoforas, net jei kelias laisvas, jai buvo neįprasta gatvę pereiti tik per pėsčiųjų perėją.

Venus nebuvo mačiusi net ir alkotesterio, mat jos gimtinėje vairuotojų blaivumas paprasčiausiai netikrinamas. 

Moterį maloniai stebina saugumas gatvėje, kad niekas čia nepuldinėja praeivių, kaip kad esti jos šalyje, išgyvenančioje politinę ir humanitarinę krizę.

„Labai brangus transportas, miesto autobusu pavažiuoti kelias stoteles reikia sumokėti beveik eurą“, – toliau lietuviškus atradimus vardina moteris.

Mat Venesueloje traukiniai, autobusai yra nemokami, o prisipildyti degalais automobilį galima už vieną bananą ar obuolį. Beje, pastarieji vaisiai jos gimtinėje yra brangūs, laikomi egzotika.

Todėl savo mylimojo sode pamačiusi daugybę nukritusių obuolių, mergina tik aikčiojo: „Kodėl jie visur mėtosi ant žemės?“

O kai kurių vaisių, įprastų jos gimtinėje, moteris Lietuvoje net nepažino. Išvydusi avokadus, netgi klausė, kas tai yra. Pasirodo, Venesueloje avokadai yra bent triskart didesni už mums įprastus.

Jos šalyje daug didesni už lietuviškus ir pomidorai.

Kretingos miškuose Venus pirmąsyk gyvenime pamatė grybus. Jų skonis venesuelietei įtiko. Tačiau paklausta apie labiausiai patikusį lietuvišką patiekalą, emocingai šūkteli: „Ooo! Cepelinai!”

Nustebino geras lietuvių gyvenimas

Elektros inžinierės specialybę turinti moteris įsidarbino automobilių plovykloje.

„Dabar dar nenoriu kalbėti apie ateities planus, nes turiu gerai išmokti lietuvių kalbą”, – sako Venus, gimtinėje turėjusi maisto verslą. 

Kalbos mergina mokosi pakankamai sparčiai, bet jai sunkiausiai įkandami mūsų linksniai. Namai yra nukabinėti lapeliais, kuriuose užrašyti ispaniški ir lietuviški žodžiai. Vos tik išmokusi naują frazę, mergina tuoj pat skuba pasidžiaugti savo mylimajam ar uošviams.

Šiuo metu Venus laukia, kol bus patvirtintas jos įgyto išsilavinimo diplomas, bet  biurokratinės procedūros užtruko.

„Jūs turite tiek daug stengtis, dirbti, kad turėtumėte šiltus namus, juos kūrenti, esate priversti pirkti šiltus drabužius, labai daug mokate už komunalines paslaugas.

Venesueloje  elektra yra labai pigi. Pavyzdžiui, 50 centų už elektrą pakanka aštuoneriems metams.

Bet mane labiausiai stebina tai, kad jūs vis tiek gyvenate daug geriau nei mes, nors mums visus metus pakanka kelių palaidinių, šortų ir šlepečių”, – šypsosi V. Rimeikis.

Kalėdoms Venus rekomenduoja šį venesuelietišką patiekalą

Vištienos salotos su obuoliais

Patiekalui reikia lygiomis dalimis konservuotų žirnelių, supjaustytų šparaginių pupelių, virtų morkų, obuolių, 500-600 g virtos ir supjaustytos vištienos, šešių virtų bulvių, vieno svogūno.

Padažui reikia majonezo, šaukštelio garstyčių, šaukšto alyvuogių aliejaus.

Bulves, šparagines pupeles, obuolius ir morkas supjaustykite kubeliais, svogūnus smulkiai supjaustykite. Vištieną su daržovėmis ir obuoliais sumaišykite.

Kitame inde suplakite majonezą, garstyčias ir alyvuogių aliejų. Gautą padažą supilkite ant daržovių ir vištienos. Pagardinkite druska ir pipirais pagal savo skonį.

Prieš tiekdami ant stalo patiekalą palaikykite šaldytuve bent pusvalandį.

Ligita SINUŠIENĖ 

 2,183 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Venesuelietė Venus laukia pirmųjų Kalėdų Lietuvoje”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE