Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Kretingos bendrijos pirmininko pavaduotojas, Kretingos miesto seniūnijos Statybininkų seniūnaitijos seniūnaitis Pranas Liaučius.

Prabėgę metai kiekvienam žmogui buvo kažkuo ypatingi. Vieniems jie atnešė daugiau džiaugsmo, kitiems gal buvo kupini nusivylimų. Tačiau bet kuriuo atveju kiekvieni prabėgę gyvenimo metai mus kažkuo praturtino.
Kokie buvo 2019–ieji jų akimis pasakojo trys Kretingos rajone žinomi žmonės.
Pensininkų šventėse lankėsi ir politikai
„Net ir būdamas 70–ies esu pilnas energijos, sugyvenu su visais žmonėmis, neturiu kuo skųstis.
O kalbant apie rajoną, Kretingoje, kaip ir visoje Lietuvoje, pernai buvo pokyčių – atėjo nauja valdžia, o su ja ir permainos“, – taip praėjusius metus apibendrino Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Kretingos bendrijos pirmininko pavaduotojas, Kretingos miesto seniūnijos Statybininkų seniūnaitijos seniūnaitis Pranas Liaučius.
Kaip vieną iš išskirtinių įvykių ką tik pasibaigusiais metais „Bočių“ atstovas mini praūžusius savivaldos rinkimus. Anot jo, svarbu yra tai, jog prie miesto vairo stojo tikras kretingiškis Antanas Kalnius, kurio visa vaikystė prabėgo Kretingoje. O nauja valdžia nėra abejinga ir pagyvenusiems rajono žmonėms.
P. Liaučius džiaugiasi, kad rajono pensininkai yra aktyvūs žmonės, noriai dalyvauja „Bočių“ organizuojamuose renginiuose. Štai paskutiniajame metų susibūrime gruodžio mėnesį susirinkę net daugiau nei 130 žmonių.
Tokių renginių „Bočiai“ organizavo kas mėnesį ir svečių niekuomet nepasigedo, taip pat – ir iš valdžios atstovų, ne viename jų apsilankė ir rajono meras A. Kalnius, ir vicemeras Dangiras Samalius.
Kretingiškis akcentavo, kad pernai „Bočiams“ nepritrūko ir finansinės paramos. Kaip ir ankstesniais metais, taip ir praėjusiais, rajono valdžia palankiai vertinusi bendrijos teikiamus projektus ir juos finansavusi.
O išvykoms bendrija samdo autobusiuką ir kelionės išlaidas pasidengia patys. Tačiau tai, pasak P. Liaučiaus, nesukelia papildomų rūpesčių.
Pajuto moterišką požiūrį į tvarką
Kaip seniūnaitis, P. Liaučius sako galįs tik džiaugtis, jog pernai miestas po truputį buvo toliau tvarkomas. Būtent praėjusiais metais sutvarkytos kai kurios itin akį rėžusios netvarkingos teritorijos, ne vienerius metus gyventojus erzinusios išsikerojusiais krūmokšniais ir smilgomis.
„Pernai Kretingos miesto seniūnijai pradėjo vadovauti moteris, Gintarė Liobikienė, tad iš karto pajutome kitokį požiūrį. Moteris vis dėlto yra „gaspadinė“, todėl ir sugebėjo panaikinti buvusius šabakštynus“, – kalba pašnekovas.
Anot seniūnaičio, be pinigų nieko nepadarysi, o jų yra tiek, kiek yra.
„Rajono valdžia dirba įstatymų ribose, tiek, kiek jie gali. Puiku, kad pernai buvo baigtas įrengti šaligatvis iki Kultūros centro“, – džiaugėsi jis.
Rūpinasi ir socialiai remtinomis šeimomis
Kretingiškio pastebėjimu, rajono valdžia rūpinasi ne tik pensininkais, sudarydama sąlygas jų aktyviam laisvalaikiui, bet ir remia mažiau pasiturinčias šeimas.
„Kiek stebiu informaciją, Savivaldybė nuolat perka butus socialiai remtinoms šeimoms. Vadinasi, rūpinasi jomis.
O kritikuoti visi sugeba, bet ateitumėte jūs į valdžią, irgi iš karto didelių darbų nepadarytumėte. Juk reikia ir žinių, ir įsigilinti į viską, o rajono administravimo struktūra didelė“, – supratingumo naujajai valdžiai nestokoja seniūnaitis.
Ateinančiais Žiurkės metais jis visiems linki laimės ir sveikatos.
„Džiaukimės kiekviena akimirka, nustokime skųstis. Dejuojame, kad blogai gyvename, bet „Maximos“ ir kiti prekybos centrai pilni žmonių, eilės didžiausios. Vadinasi, iš tiesų gvename gerai“, – kalba P. Liaučius.
Šiemet kretingiškis tikisi dar daugiau dėmesio apleistiems namams: „Atkreipiau dėmesį, kad per praėjusius metus rajono valdžia įdėjo daugiau pastangų jų savininkams surasti, suaktyvino apleistų statinių priežiūrą, tad tikiuosi, kad šiemet pajusime dar didesnius šios veiklos rezultatus. Juk šitie apleisti namai yra didžiausias miesto šašas“.
Tikisi pamatyti politinių pažadų vaisius
Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos Kretingos skyriaus pirmininkas Rimantas Skiparius džiaugiasi gerais pernykščiais metais savo asmeniniame gyvenime – anūkės gimimu, iš svetur į gimtinę sugrįžusia dukra. Kaip pats sako, turįs nedidelį ūkį ir daug darbo plėtojant ekologinę produkciją.


„Tačiau esu pilietis, kretingiškis, ir metus norisi apibendrinti ne tik iš savo šeimos perspektyvos. Smagu, kad Kretinga tikrai gražėja: ir įvažiavimas į miestą, ir dviračių takai, statomas naujas sporto kompleksas. Ne tik mes, rajono gyventojai, bet ir svečiai pastebi, kad Kretinga keičiasi į gerąją pusę“, – kalba ūkininkas.
R. Skiparius prisimena ir praėjusių metų vieną reikšmingiausių politinių įvykių – savivaldos rinkimus: „Laimėjo visuomeninis rinkimų komitetas „Kretingos kraštas“, pristatęs tikrai ambicingą programą.
Mane asmeniškai labiausiai patraukė jų pažadas skatinti sveiką gyvenseną, vietos gamintojams sudaryti sąlygas gaminti sveiką produkciją ir ją realizuoti čia pat, rajone, pradedant nuo mokyklų ir darželių“.
Kretingiškį sužavėjo ir rinkimus laimėjusios politinės jėgos pažadas dviračių taku Kretingą sujungti su didžiausiu šalies kurortu Palanga.
„Šito laukiame dešimt metų, bet labai tikiuosi, kad šiemet pagaliau ir sulauksime. Suprantu, kad jie ką tik atėjo į valdžią ir tik pradeda imtis tų žadėtų projektų, bet norisi šiemet jau pamatyti ir rezultatus“, – vilties nepraranda R. Skiparius.


Linki atsigręžti į rajono gyventojus
Vyras pabrėžia, kad nors pats ir nedalyvauja politikoje, bet aktyviai stebi rajono tarybos narių darbą, nevengia išsakyti savo nuomonės ir pateikti pasiūlymų, pats eina į Savivaldybę, inicijuoja pokalbius su valdžios atstovais.
„Matau, kad jie dirba, ir nemažai, bet tegu neužmiršta to paprasto eilinio žmogaus, kuriam ir tarnauja. Juk tie, kas nori išsakyti savo nuomonę, siekia, kad visiems gyventi, dirbti būtų geriau. To labiausiai ir pasigendu. Kol kas nejaučiu įsiklausymo į rajono gyventojus.
Labai linkiu, kad jau šiemet patirtume, jog ši valdžia nekartoja ankstesnių vadovų klaidų ir nėra užsidariusi nuo gyventojų su pozicija „aš viską žinau“.
Tai ir yra mano didžiausias šių metų palinkėjimas rajono vadovams, o tuo pačiu – ir gyventojams. Jeigu valdžia dėmesinga kiekvienam piliečiui, tuomet ir gyventi, dirbti, veikti visiems yra geriau“, – atvirauja pašnekovas.
Šeimos ūkiams R. Skiparius linki per šiuos metus labiau sustiprėti, o tam įtakos turinti ir rajono valdžia: „Linkėčiau, kad ji rodytų iniciatyvą. Juk Savivaldybė turi darbuotojų, yra Žemės ūkio skyriaus specialistų etatai, transportas, bet neaišku, ką jie dirba.
Kai kurie specialistai tikrai dirba, bet ne visi tokie. Pasigendu kalbėjimosi su rajono ūkininkais, gerų darbų, pavyzdžių viešinimo“.

Viliasi, kad valdžia priartės prie žmogaus
Kaip pavyzdį ūkininkas pateikia praėjusių metų pradžioje paties iniciatyva suburtą rajono paukštininkų grupę, kuri savo lėšomis nusipirko ir skerdimo įrangą, Kulūpėnų kaime įsirengė patalpas.
R. Skiparius sako, kad pačių užaugintą paukštieną, kiaušinius jie pasiruošę tiekti ir rajono ugdymo įstaigoms, bet iš valdžios vis dar nesulaukia ženklų, ar tai reikalinga. Vyras viliasi, kad šiemet pavyks tai išsiaiškinti.
„Reikia susėsti ir kalbėtis. Ir dar ypač norėtųsi, kad ir rajono meras, ir jo klerkai, savo rinkiminėse programose kalbėję apie sveikatingumo skatinimą, patys nors kartą apžergtų dviratį, dalyvautų bent kai kuriose bendruomenių išvykose, kad jie būtų žmonėse.
Jų darbas neturėtų baigtis, kai pasibaigus darbo valandoms uždaromos kabineto durys.
Taigi, linkiu kuo daugiau susitikimų su žmonėmis, ko tikrai pasigendu. Tačiau manau, kad tai yra ne vienintelio mūsų rajono problema, o visos Lietuvos“, – mano kretingiškis.

Ugniagesiai jaučiasi saugesni
Kretingos rajono savivaldybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Nerijus Ciparis sako, kad 2019-ieji į įstaigos istoriją įeis kaip itin prasmingų pokyčių metai. Dėl jų pagerėjo ugniagesių darbo sąlygos, o svarbiausia – užtikrinamas darbuotojų saugumas.
„Pirmasis tikslas, kurį užsibrėžiau pasiekti vos atėjęs dirbti, buvo įsigyti kvėpavimo organų apsaugos aparatus, nes kitiems į pagalbą skubantis ugniagesys pirmiausiai pats turi būti saugus“, – sakė N. Ciparis.
4 komplektai įsigyti pernai gegužę. Tokius kvėpavimo organų apsaugos aparatus Žemaitijos zonoje turi tik Kretingos ir Plungės ugniagesiai.
„Visi mūsų savivaldybės tarnybos ugniagesiai yra paskiepyti nuo erkinio encefalito. Tokia apsauga būtina, nes pavasarį tenka gesinti degančias pievas, vasarai baigiantis – ražienas. Yra šalyje buvę atvejų, kai įsisiurbus erkei ugniagesys mirė“, – pasakojo N. Ciparis.
Pernai įsigytos dujokaukės su filtrais ir respiratoriai, pradėti keisti šalmai ir apsauginės ugniagesių uniformos, nes turimos jau nusidėvėjusios ir nebeatitinka keliamų saugos reikalavimų.
Savivaldybės ugniagesių vadas džiaugiasi ir įsigytu galingu nešiojamu motoriniu vandens siurbliu, kuriuo galima tiesiogiai imti vandenį iš telkinio, prie kurio ugniagesių automobilis negali privažiuoti.
Įsikūrė atnaujintose patalpose
N. Cipario teigimu, ypač daug pastangų įdėta ir gerinant ugniagesių darbo sąlygas. Naujose patalpose įsikūrė Salantų ugniagesių komanda, pernai atnaujintos patalpos, kuriose įsikūrusi Kartenos komanda. Įrengtos patalpos poilsiui, virtuvė, persirengimo kambariai, garažas, pastatyta malkinė.
„Šiais metais Salantuose ir Kartenoje planuojame baigti sutvarkyti aplinką ir pradėti atnaujinti Darbėnų komandos pastatą. Dar kitąmet ateis Baublių komandos eilė“, – sakė N. Ciparis.
Pastatams, kuriose įsikūrusios Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos komandos, atnaujinti Savivaldybė kasmet skiria apie 30 tūkstančių eurų. Saugos priemonėms įsigyti pernai skirta apie 10 tūkstančių eurų.
Per metus savivaldybės ugniagesiams vidutiniškai tenka gesinti apie 100 gaisrų. Daugiausia darbo tenka darbėniškiams ugniagesiams, nes yra arčiausiai Palangos ir Šventosios, kur savivaldybės priešgaisrinių tarnybų nėra.
Kretingos rajono savivaldybės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba atlieka ir prevencinį darbą – pernai visus metus vykusios akcijos „Gyvenkime saugiai“ metu aplankyta apie 500 rajono namų ūkių, visi socialiniai būstai. Tikrinta, ar gyventojai turi įsirengę dūmų signalizatorius, dalinti lankstinukai apie gaisrinę saugą.

Ligita SINUŠIENĖ,
Laima STONKUVIENĖ

 2,998 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes