Patalpoje, kurioje treniruojasi boksininkai, netelpa net standartinis bokso ringas.

Jau 55 metus veikianti Kretingos rajono sporto mokykla vaikų laisvalaikio užimtumu rūpinasi ir jaunuosius sporto talentus ugdo skaičiuodama kiekvieną eurą.
Tarptautinėms išvykoms pinigų nėra
Ribotas vaikų sporto finansavimas iš rajono biudžeto ir esamų sporto bazių trūkumai riboja Sporto mokyklos aukštesnio sportinio meistriškumo ugdymo galimybes.
Per praėjusius metus Sporto mokyklai iš viso buvo skirta 375 tūkst. eurų, iš kurių apie 300 tūkst. eurų – iš Savivaldybės biudžeto.
Tiek lėšų turėjo pakakti pastatui išlaikyti, trūkstamų sporto bazių nuomai, trenerių atlyginimui, sportinio inventoriaus pirkimui, vaikų kelionėms į varžybas.
Į mokyklos pajamas įskaičiuotos specialiosios lėšos – apie 15 tūkst. eurų, kuriuos mokykla surinko iš Sporto mokykloje treniruojamų vaikų.


Pagal rajono tarybos sprendimą mokyklos auklėtiniai per mėnesį moka 3,48 euro ugdymo mokestį. Nuo jo atleisti tik vaikai iš daugiavaikių, socialiai remtinų šeimų, bei du perpsektyviausi kiekvienos grupės auklėtiniai.
Rajono politikų nustatytas vaikų ugdymo mokestis nekinta nuo 2009 metų, kai jis siekė dar 12 litų. Per tą laiką viskas pabrango keletą kartų, tačiau į eurus konvertuotas mokestis išliko tas pats.
Sporto mokyklos direktorius Remigijus Malakauskas neslepia, kad sportuojančių vaikų poreikiams lėšų būtų surinkta daugiau, jei tas mokestis būtų bent kiek padidintas.
Tuomet pati Sporto mokykla gal būtų pajėgi finansuoti tai, už ką dabar papildomai priversti mokėti vaikų tėvai. Pavyzdžiui, taupant lėšas neskiriama pinigų į vieną dieną trunkančias varžybas išvykusių jaunųjų sportininkų maitinimui.
„Mokykla nefinansuoja vaikų sportinių stovyklų, išvykų į tarptautinius turnyrus. Už visa tai moka auklėtinių tėvai.
Štai dabar 2007 metais gimusių vaikų krepšinio komanda Vasario 16-osios šventės proga yra pakviesta į išeivių lietuvių krepšinio turnyrą Londone.
Kretingiškiams įdomu būtų pasivaržyti su bendraamžiais iš viso pasaulio. Tačiau ar mūsų komanda vyks į Londoną, priklausys tik nuo to, ar šiai kelionei susimes vaikų tėvai, ar atsiras rėmėjų“, – pasakojo R. Malakauskas.
Šiemet mokykla pinigų prašo daugiau
Beveik 1000 kvadratinių metrų ploto Sporto mokyklos patalpoms išlaikyti ir 19 trenerių bei 9 administracijos darbuotojų atlyginimams būtinos išlaidos pernai siekė 310 tūkst. eurų.


Vaikų sportiniam ugdymui: Kretingoje vykstančių varžybų organizavimui, komandų kelionėms į mūsų šalyje vykstančius turnyrus, sportiniam inventoriui, patalpų remontui lieka vos 65 tūkst. eurų.
Į varžybas mokyklos komandas vežiojantis 19 vietų autobusas per metus nuvažiuoja po 50 tūkst. kilometrų. Individualių sporto šakų atstovus į varžybas lengvosiomis mašinomis veža patys treneriai. Mokykla jiems kompensuoja išlaidas už degalus.
Sporto mokyklos vadovas pripažįsta, kad praėjusius metus mokykla išgyveno visuomet jausdama pinigų stygių. Iš savivaldybės skiriamų lėšų 61 tūkst. eurų buvo sunaudota pagrindinei mokyklos veiklai – prekėms ir paslaugoms įsigyti.
„Nuolat tenka skaičiuoti, ar į varžybas išvažiavusiems vaikams apmokėti maitinimą, ar už tas lėšas atsinaujinti inventorių“, – teigė direktorius.
Pernai pinigų viskam lyg ir užteko, tačiau tikrasis lėšų poreikis yra gerokai didesnis.
Vien boksininkų inventorius: pirštinės, šalmai, bokso kriaušės, ringo virvės kiek kainuoja. Reikia atnaujinti ir komandų sportines aprangas.
Iš šiemet formuojamo rajono biudžeto prekėms ir paslaugoms Sporto mokykla prašo 82,7 tūkst. eurų.


Daugiau lėšų reikalauja ir padidėję atlyginimai. Vietoj pernai gautų 300 tūkst. eurų šiemet Sporto mokykla iš Savivaldybės biudžeto prašo beveik 390 tūkst. eurų.
Kad tiek ir bus skirta, mokyklos vadovai mažai tikisi. Formuojant metų biudžetą rajono sporto sąskaita visuomet yra pataupoma.
Pavyzdžiui, dažniausiai iš pradžių atlyginimams numatoma ne už visus metus. Trūkstamos lėšos algoms trupinamos vėliau.
Salė neatitinka reikalavimų
Nepavydėtinos ir vaikų sportinio ugdymo sąlygos.
Štai jaunieji boksininkai treniruojasi prieš 13 metų įrengtoje 80 kvadratinių metrų sporto salėje, kurioje netelpa net standartinio dydžio bokso ringas. Jį imituoja tik tarp sienų ištemptos virvės.
Likusioje salės dalyje bokso kriaušės sukabintos taip ankštai, kad prie visų vienu metu treniruotis yra sudėtinga.
Net keista, kad ir tokiomis sąlygomis Kretingos jaunieji boksininkai yra pasiekę įspūdingų rezultatų.
Aštuoniolikmetė Gabrielė Stonkutė pernai iškovojo Europos jaunimo bokso čempionės titulą. Metais jaunesnė Karolina Paulauskaitė tapo praėjusių metų Lietuvos jaunimo čempione, o 15 metų Vygantas Jucys ir 16 metų Arvydas Galginas šalies jaunių čempionate užėmė trečiąsias vietas.
Nepilnavertės treniruotės vyksta mokyklos sporto salėje, kuri neatitinka krepšinio aikštelei keliamų reikalavimų, nes yra dviem metrais trumpesnė ir pusmetriu siauresnė.
Tokia salė net kelia pavojų sportininkams, nes nuo galinių aikštelės linijų iki sienos tėra vos pora metrų.
Sporto mokyklos salėje varžantis vaikų komandoms teisėjai dėl reikalavimų neatitinkančios salės užmerkia akis, „Kretingos“ krepšinio klubui Regionų krepšinio lygos namų rungtynes leidžiama žaisti išimties tvarka.
Trečioje pagal pajėgumą šalies krepšinio lygoje sėkmingai žaidžianti mūsų rajono komanda būna nuskriausta, nes jų namų rungtynes gali stebėti vos keliasdešimt salės balkone telpančių žiūrovų.


Vaikai sportuoja visose mokyklose
Sporto mokyklos salė yra užimta nuo ryto iki vakaro. Ja dalinasi 10 krepšinio grupių, rankinį žaidžiančios mergaitės ir 10 futbolo grupių.
Jaunieji futbolininkai dar treniruojasi ir Kretingos technologijų ir verslo mokyklos sporto salėje.
Dar dvi futbolo grupės užsiiminėja Kartenoje, viena – Salantuose. Viena krepšinio grupė veikia Darbėnuose.
Be to, jaunųjų sportininkų užsiėmimams popietinėmis valandomis yra naudojamos Kretingos bendrojo ugdymo mokyklų sporto salės.
Sunkiaatlečiai treniruojasi Marijono Daujoto progimnazijos salėje, lengvaatlečiai – Jurgio Pabrėžos universitetinėje gimnazijoje, o sekmadieniais jiems nuomojamas Klaipėdos lengvosios atletikos maniežas.
Visos Sporto mokyklos direktoriaus Remigijaus Malakausko viltys – Kretingoje statoma daugiafunkcė sporto arena, kurioje rajono vaikai turėtų tokias sąlygas sportuoti, kokias turi kaimyninių savivaldybių bendraamžiai.

Praėjusių metų lapkričio mėnesio duomenimis, Kretingos sporto mokykloje buvo ugdoma apie 660 moksleivių nuo 7 iki 19 metų, kurie užsiima 7 sporto šakomis.
Krepšinio grupėse užsiminėja apie 190 vaikų, kuriuos treniruoja 5 pedagogai.
Šeši treneriai turi 13 futbolo grupių, kuriose treniruojasi apie 230 Kretingos rajono vaikų.
Dviejų trenerių vadovaujamas bokso grupes lanko beveik 60 vaikų.
Vadovaujant dviem treneriams apie 90 mergaičių užsiiminėja aerobika.
Vienas treneris ugdo 30 lengvaatlečių.
Sunkiosios atletikos užsiėmimus lankantiems 36 vaikams vadovauja du treneriai.
Dar yra mergaičių rankinio grupė.
Šiuo metu vyksta tėvų apklausa, kokių papildomų sporto šakų užsiėmimų savo vaikams jie pageidautų Kretingos sporto mokykloje.˙

Alvydas ZIABKUS

 1,817 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes