Darbėniškiai, nudažę vieno namo sieną, atrodo, pamiršo žvilgtelėti už kampo.

Kalėdinių vitrinų konkursui praėjusių metų pabaigoje įspūdingai išpuošę Turgaus aikštėje esantį istorinį pastatą darbėniškiai, regis, nepastebėjo kitos šimtamečio medinuko sienos, kuri nuo Vaineikių gatvės pusės nuterliota senų skelbimų ir plakatų draiskalais.


Ant namo klijuoja iš įpročio
Kaip skelbia Savivaldybės gyvenamųjų vietovių tvarkymo taisyklės, senų skelbimų pašalinimu turėtų pasirūpinti tie, kas juos ir užkabino. Kontroliuoti, kur ir kiek laiko jie kabo, turinti seniūnija, o pažeidėjais privalo rūpintis Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyrius.
Tačiau, sprendžiant iš skelbimais nuklijuotos namo sienos, niekas neužsiima tuo, kuo turėtų.


Šalia šio pastato, vos už dešimties žingsnių esanti oficiali skelbimų lenta įvairiausiais pranešimais yra apklijuota keliais sluoksniais, o naujiems skelbimams nebėra laisvos vietos. Todėl nenuostabu, kad žmonių skelbimai atsidūrė ant šalia esančio namo sienos, ant kurios kažkas vietą surado net seniai pasibaigusių prezidento rinkimų reklamai.
Pasirodo, iš tiesų rajono savivaldybė neturi atsakingo už skelbimų priežiūrą darbuotojo. Kiekviena seniūnija su tuo tvarkosi pati taip, kaip išmano.
Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys sako, kad senus, nebeaktualius skelbimus turėtų nuimti tie, kas juos ir užklijavo. Pati seniūnija net neturinti pajėgų sužiūrėti visų pažeidėjų.
Be to, anot A. Poškio, minimas namas kaip skelbimų lenta miesteliui tarnaująs nuo seno.
„Žmonių įpročius yra sunku pakeisti“, – teisinosi seniūnas ir tikino, kad pasenusiais ir ne vietoje iškabintais skelbimais yra stengiamasi pasirūpinti.


Nei skiria baudų, nei renka rinkliavą
Įvairūs skelbimai Kretingos rajone klijuojami ne tik kur užsigeidi, bet dar ir nemokamai. Savivaldybė yra nustačiusi rinkliavą tik išorinei reklamai.
Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus darbuotojai, atrodo, net nesupranta, kad nerinkdama rinkliavos už skelbimus, Savivaldybė praranda biudžeto pajamas.
„Jeigu kažkas organizuoja kokį nors renginį bendruomenėje, kodėl turėtų būti draudžiama laisvai pasikabinti kvietimą?“ – stebėjosi Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė.
Valstybės tarnautoja patvirtino, kad Savivaldybės taryba nėra nustačiusi ir politinės reklamos naudojimo tvarkos.


„Turime nustatytą tvarką tik išorinei reklamai“, – aiškino S. Jazbutienė.
Užpernai už išorinę reklamą, į kurią nepatenka įvairūs skelbimai, renginių plakatai miesto bei kaimo seniūnijų skelbimo lentose, savivaldybė yra surinkusi 4153 eurus, pernai – 8057 eurus.
Atrodytų, du kartus daugiau, bet rajono mastu tai – katino ašaros. Pavyzdžiui, kaimyninėje Palangoje už viešoje vietoje eksponuojamą išorinę reklamą surenkama apie 30 tūkst. eurų rinkliavos.
Prieš septynerius metus patvirtintos Kretingos rajono savivaldybės miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo taisyklės draudžia klijuoti skelbimus ir kitokią informacinę medžiagą ant medžių, stulpų, pastatų ir statinių, o jų nepaisymas laikomas administraciniu nusižengimu ir gali užtraukti ne tik įspėjimą, bet ir baudą nuo 20 eurų iki 140 eurų.
Pakartotinas toks pažeidimas gresia bauda nuo 140 iki 600 eurų.
Deja, nors seni skelbimai su pažeidėjų kontaktais tebekaba nuo vasaros, o kai kurie ir dar nuo seniau, per praėjusių metų antrąjį pusmetį už tokį pažeidimą į savivaldybės biudžetą neįkrito nė viena dešimtinė. Tai patvirtino rajono Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyrius.


Savivaldybės paveldosaugininkui nerūpi?
Istorinis pastatas Darbėnuose Turgaus aikštėje yra kultūros paveldo objektas, todėl savivaldybė turinti dar labiau juo rūpintis. Tiesa, kaip teigė Kultūros paveldos departamento Klaipėdos skyriaus laikinasis vedėjas Laisvūnas Kavaliauskas, departamentui rūpi statinį apsaugoti tik nuo fizinių pažeidimų.
„Kad ant jo nebūtų klijuojami skelbimai, tuo turėtų pasirūpinti pati Savivaldybė“, – sakė L. Kavaliauskas.
„Šis namas Kultūros paveldo objektu buvo paskelbtas jau būdamas avarinės būklės ir dar prieš tai jis buvo naudojamas kaip skelbimų lenta“, – sakė Savivaldybės aplinkosaugininkas Algirdas Mulvinskas kratydamasis bet kokios atsakomybės už šio istorinio statinio priežiūrą.
Jo teigimu, jis esąs tik vienas iš visos savivaldos sistemos, atsakingos už istorinių statinių priežiūrą.

 2,090 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes