Profesorius Saulius Nefas būtų sutikęs Kretingos rajono seniūnaičiams seminarą vesti už 500 eurų, bet Savivaldybė dar pridėjo 400 eurų jį delegavusiam KTU Savivaldos mokymo centrui.

400 eurų – tiek Kretingos rajono savivaldybė galėjo sutaupyti keldama seniūnaičių išprusimo lygį, bet nesutaupė. Nenorėjo ar nesugebėjo?


Pranešėją pasiūlė plungiškiai
Pirmadienį savivaldybėje gerą pusdienį savo gebėjimus jiems priskirtų funkcijų srityse ugdė beveik pusė šimto rajono seniūnaičių bei septyni seniūnai.
Nuo praėjusių metų liepą paskelbtų Savivaldos įstatymo pakitimų tokius mokymus savivaldybė privalo organizuoti seniūnaičiams per tris mėnesius nuo jų išrinkimo. Iki šiol savivaldybės panašius mokymus organizuodavo savo valia. Kretingoje seniūnaičiai buvo apmokomi pirmą kartą.
Kauno technologijų universiteto (KTU) savivaldos mokymo centro surengtas seminaras savivaldybei atsiėjo 900 eurų. Tačiau Savivaldybė šią paslaugą galėjo pirkti beveik perpus pigiau.
Kaip teigė seniūnaičiams paskaitą skaitęs lektorius profesorius dr. Saulius Nefas, kai kurios savivaldybės jį samdosi ir tiesiogiai.
Tokį aštuonių akademinių valandų seminarą profesorius sakė pravedąs už 500 eurų – keturiais šimtais eurų mažiau nei Kretingos savivaldybė sumokėjo lektorių atsiuntusiai įstaigai.
Profesorių S. Nefą tiesiogiai yra samdžiusios Klaipėdos, Vilniaus miestų savivaldybės.
Kretingos rajono savivaldybė žinojo, koks profesorius jų seniūnaičiams skaitys paskaitas. Mat ir kreipėsi į KTU savivaldos mokymo centrą būtent dėl šio pranešėjo paslaugų.
„Kitais klausimais bendraujant su Plungės rajono savivaldybe pasiteiravome apie mokymus seniūnaičiams. Jie labai išgyrė profesorių dr. S. Nefą“, – pasakojo Kretingos rajono savivaldybės Bendrojo skyriaus vedėja Lolita Barakauskienė.


Direktorė darbuotojams nenurodinėja
Pasidomėjus, kodėl Savivaldybė neieškojo galimybės paslaugą pirkti gerokai pigiau tiesiai iš profesoriaus, Administracijos direktorė Jolanta Girdvainė atsakomybę perkėlė Bendrojo skyriaus vedėjai: „Pirkimą vykdė Lolita Barakauskienė. Ji ir turėtų pasakyti savo motyvus“.
Pasitikslinus, ar Administracijos direktorė savivaldybės darbuotojams tikrai visuomet leidžianti pirkimus vykdyti visiškai savarankiškai, direktorė atsakė: „Tikrai aš jai nenurodinėjau, ką daryti“.
Ar tai reiškia, kad Savivaldybė nesuka galvos dėl galimybės sutaupyti?
„Visada turime svarstyti ir ieškoti, kaip kuo pigiau nusipirkti kuo efektyvesnę paslaugą. Bet aš nenurodinėju mūsų darbuotojams, ką jie turi daryti“, – kalbėjo J. Girdvainė, taip ir nepaaiškinusi, kokiu būdu Savivaldybė ieškanti jos minimų taupymo galimybių.
Anot KTU Savivaldos mokymo centro direktorės Jolantos Vaičiūnienės, per praėjusius metus tokie mokymai seniūnaičiams buvo suorganizuoti dešimtyje šalies savivaldybių (aktualu: mokymai internetu).

Apie mokymų naudą – tiesiai iš seniūnaičių lūpų


Piliakalnio seniūnaitis Mindaugas Razma:
– Bet kokie mokymai visomet yra reikalingi. Ypač atsižvelgiant į tai, kad seniūnaičiams skirtas seminaras organizuojamas pirmą kartą. Sužinojau daug naudingos informacijos, visų pirma – apie seniūnaičių teises ir pareigas. Kai tik buvau išrinktas, kažkiek su tuo susipažinau, bet dabar šios žinios daug labiau pasipildė.


J. Jablonskio seniūnaitijos seniūnaitė Zita Macevičienė:
– Seniūnaitė esu nuo 1998 m., nuo pačios pirmosios kadencijos. Visuomet visur einu, kur tik esu kviečiama. Čia įgijau dvasinės naudos – su visais pabendravau.


Kūlupėnų seniūnaitijos seniūnaitė Jūratė Stalmokienė:
– Seniūnaite esu išrinkta prieš dvejus metus, o mokymuose dalyvauju pirmą kartą. Seminaras buvo ir įdomus, ir naudingas, ir aktualus. Visi kartu panagrinėjome seniūnaičių veiklos planavimą, ataskaitų pateikimo tvarką, įsipareigojimus ir dar daug sričių. Susidarė daug platesnis savo darbo suvokimas. Be to, visi pabendravome, pasidalinome savo patirtimi.

 2,174 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes