Į antrąjį etapą patekusį lopšelio-darželio „Pasaka“ solistą 5-erių Kristijoną Piekų mokytoja Judita Viluckienė ne tik ruošė, bet ir pati akomponavo.

Populiariausio šalyje „Dainų dainelės“ konkurso Kretingos atrankoje zoniniam etapui vertinimo komisija atrinko maksimalų leidžiamą dalyvių skaičių – 10 solistų ir kolektyvų. Tiek kretingiškių dainorėlių su kitais konkurso dalyviais varžysis dėl galimybės patekti į finalinį konkurso etapą.


„Dainų dainelė“ Lietuvoje vėl skamba po dviejų metų pertraukos – visose šalies savivaldybėse prasidėjo šio didžiausio respublikinio vaikų ir moksleivių konkurso pirmasis etapas.
Kretingoje konkurso dalyvių atranka praėjusį trečiadienį vyko Meno mokykloje.
Scenoje pasirodė daugiau nei dvi dešimtys pavienių atlikėjų, duetų, tercetų bei ansamblių iš lopšelių-darželių „Ąžuoliukas“, „Pasaka“, „Žilvitis“, Salantų „Rasa“, mokyklos-darželio „Žibutė“, Kurmaičių pradinės mokyklos, Grūšlaukės mokyklos-daugiafunkcio centro, M. Daujoto progimnazijos, J. Pabrėžos universitetinės ir Pranciškonų gimnazijų, Kretingos ir Salantų meno mokyklų, Kretingos VšĮ Meno studijos „Menų palėpė“.
Nuo 3 iki 19 metų amžiaus į keturias grupes suskirstyti atrankos dalyviai turėjo atlikti po tris dainas, iš kurių viena buvo lietuvių liaudies daina.
Atlikėjų pasirodymus vertino komisija, kuriai vadovavo Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos mokytoja ekspertė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Muzikos katedros lektorė Giedrė Zeicaitė.
Į zoninį „Dainų dainelės“ etapą iš Kretingos savivaldybės buvo galima atrinkti nuo 3 iki 10 dalyvių. Komisija Kretingoje antram etapui atrinko didžiausią leistiną dalyvių skaičių.


Nuo 3 iki 6 metų amžiaus vaikų grupėje į zoninį etapą pateko lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ ansamblis (ruošė mokyt. Svajonė Razmuvienė); lopšelio-darželio „Pasaka“ solistas 5-erių Kristijonas Piekus (mokyt. Judita Viluckienė) ir lopšelio-darželio „Žilvitis“ ansamblis „Drugelis“ (mokyt. Daiva Samalienė).
Nuo 7 iki 10 metų mokinių grupėje patekti į respublikinį etapą sieks Kurmaičių pradinės mokyklos duetas Vytautė Petrauskaitė ir Mangirdas Venckus (mokyt. Janina Kripienė), Kretingos meno mokyklos solistė Auksė Gedvilaitė (mokyt. Jūratė Norkuvienė), Salantų meno mokyklos solistai Dominykas Daukša ir Gabrielė Kusaitė (mokyt. Greta Kleinauskienė).
Nuo 11 iki 14 metų mokinių grupėje komisija atrinko Meno studijos „Menų palėpė“ solistę Gitą Vaikėnaitę (mokyt. Sigita Dimskienė) ir Salantų meno mokyklos solistę Aistę Slušnytę (mokyt. Vita Baužytė), o vyriausiųjų 15–19 metų grupėje – Pranciškonų gimnazijos aštuoniolikmetę solistę Orintą Šlušnytę.
Kretingos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Daivos Tranizienės teigimu, kiekvienais „Dainų dainelės“ metais konkurse dalyvauja panašus skaičius rajono dainininkų. Tendencija išlieka ta pati – daugiausiai tai yra pradinių klasių mokiniai, ikimokyklinukai.
„Šiemet galima pasidžiaugti, kad labai nemažai buvo berniukų, nes paprastai dainuoti labiau veržiasi mergaitės. Daugiau paruošta duetų, tarp kurių buvo ir šeimyninis – dainavo brolis ir sesuo.
Gaila, kad iš penkių gimnazijų buvo tik dviejų atstovai. Nors gal ir suprantama, vyresniųjų klasių mokiniai greičiausiai jau nori daugiau laiko skirti mokslui“, – kalbėjo D. Tranizienė.
Anot jos, komisija, atrinkdama dalyvius į antrąjį etapą, atsižvelgė ne tik į vokalinius duomenis – daug dėmesio skyrė pasirinktam repertuarui, artistiškumui, sceninei kultūrai.
Dėl repertuaro komisijos narės turėjo daugiausiai pastabų. Jų nuomone, visos trys pasirinktos dainos dažniausiai buvo panašios, nors atlikėjai tikrai turi iš ko rinktis. Kūriniai gali būti ir profesionalių lietuvių bei užsienio kompozitorių, ir mokytojų bei mokinių savo kūrybos dainos.
Zoninis „Dainų dainelės“ etapas sausio 17 dieną vyks Gargžduose. Jame dalyvaus Kretingos, Skuodo, Šilutės ir Klaipėdos rajonų bei Palangos miesto dainininkai.
Antrasis konkurso etapas svarbus dėl to, kad komisijos sprendimu nugalėję dalyviai toliau varžysis respublikiniame konkurse ir dalyvaus televizijos koncertuose, kur nugalėtojus rinks ne tik komisija, bet ir žiūrovai.

Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkursas „Dainų dainelė” – vienas unikaliausių, daugiausiai dalyvių pritraukiančių, ilgametes tradicijas turinčių šalies muzikinių renginių.
Nuo 1974 metų rengiamas konkursas siekia puoselėti dainavimo kultūrą, skatinti gabių vaikų meninę saviraišką, atrinkti geriausius šalies jaunuosius solistus ir vokalinius ansamblius.
Kas dvejus metus devynis mėnesius trunkančiame projekte dalyvauja 3–19 metų vaikai ir mokiniai iš visų Lietuvos savivaldybių. Zoninių turų ir televizijos koncertuose, kurie vyksta vasarį-gegužę, pasirodo iki 5 tūkstančių jaunųjų dainininkų, akompanuojančių ansamblių dalyvių.
Baigiamojoje konkurso laureatų šventėje, kuri tradiciškai rengiama Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, koncertuoja per 300 jaunųjų dainininkų.
Per visą ,,Dainų dainelės“ gyvavimo istoriją joje dalyvavo per 200 tūkstančių mokinių.

 

 3,409 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes