Pasibaigus Naujųjų metų švenčių šurmuliui Kretingos rajono savivaldybės administracija sulaukė blogų žinių – bankrutuoja Vilniaus statybų bendrovė „Lyderio grupė“, kuri mūsų rajone nėra baigusi statyti Nakvynės namų, remontuoja Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos klases ir turi priduoti baigiamus statyti kultūros namus Laivių kaime.


Rajono vadovams darosi vis labiau rizikinga žadėti statomo kokio nors gyventojams svarbaus objekto pabaigtuves.
Štai meras Antanas Kalnius vos ne garantavo, kad rajono benamiai šalia ligoninės statomuose Nakvynės namuose įsikurs jau Kalėdoms. Taip neįvykus rajono vadovai save ir kitus ramino, kad šiame objekte besidarbuojanti „Lyderio grupės“ bendrovė visus darbus baigs iki rangos sutarties pabaigos – kovo 5 dienos.
Tačiau šiandien tapo aišku, kad Nakvynės namų statybą teks baigti kitai įmonei.


Oficialiai apie bankrotą nepranešė
Statybininkai iš objekto pradingo dar prieš Kalėdas.
Savivaldybės Statybos skyriaus vedėjos Rimos Lukauskienės teigimu, rangovams statybvietėje nepasirodžius ir po Naujųjų metų, „Lyderio grupės“ atstovas dar vilkino laiką aiškindamas, kad objekte dirbantys ukrainiečiai švenčia vėliau prasidedančias pravoslavų Kalėdas.
„Kai prie Nakvynės namų niekas nepasirodė ir praėjusį pirmadienį, supratome, kad viskas“, – teigė R. Lukauskienė.


Praėjusią savaitę įmonės vadovams prisiskambinęs Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis išgirdo prisipažinimą, kad „Lyderio grupė“ bankrutuoja. Vakar iki darbo dienos pabaigos Savivaldybė laukė oficialaus rangovo rašto.
Kad rangovo darbininkai dar gali sugrįžti į statybvietę, R. Lukauskienė nebesitiki. Iš teritorijos jau yra pradingęs statybininkų buitinių patalpų vagonėlis. Matyt, už nesumokėtą nuomą savininkas kieme iškratęs atliekas išsivežė statybiniam laužui skirtą konteinerį.
Išverstas šiukšles teko surinkti Kretingos komunalininkams.
Vakar pro langus apžiūrėjus patalpas buvo galima pagalvoti, kad statybininkai iš objekto yra pasitraukę pietų pertraukai – matėsi kažkokio skiedinio sklidini kibirai, sukrautos statybinės medžiagos. Greičiausiai šventėms išvažiavę darbininkai iš Ukrainos iš tiesų čia buvo numatę sugrįžti, tačiau rangovas jiems, matyt, jau nebeturėjo iš ko mokėti.


Įmonės vadovas kalbėti vengė
Kad iki sutarties termino rangovas gali nebaigti darbų, „Švyturys“ pranašavo dar praėjusių metų gruodžio pabaigoje.
Jau tuomet buvo matyti, kad statybininkai nesiruošia tinkuoti pastato fasado.
Tuomet Savivaldybės Statybos skyriaus vedėjos pavaduotojas Andrius Kasputis aiškino, kad plonasluoksnio dekoratyvinio tinko apdailai būtina pliusinė temperatūra. Praėjęs gruodis pajūryje šalnomis nebaugino, tačiau imtis šių darbų rangovas nesiskubino.
Tuomet telefonu atsiliepęs UAB „Lyderio grupės“ statybos vadovas Rimvydas Pužas apie Kretingoje statomus Nakvynės namus „Švyturiui“ kalbėjo nenoriai. Paklaustas, ar išorės tinkavimui ruošiasi išnaudoti dar šiltas žiemos pradžios dienas, jis numykė, kad žiūrėsią.
Jis nesiryžo pasakyti, ar statybvietėje bus daugiau darbininkų.
Rangovo atstovui, matyt, taip buvo gėda kalbėti apie įmonės darbą Kretingoje, kad net ir savo pavardę drovėjosi pasakyti. Ją „Švyturys“ sužinojo panaršęs internete.


Teks skelbti naują konkursą
Beveik už 300 tūkst. eurų pastatyti ir įrengti Nakvynės namus žadėjusi „Lyderio grupė“ darbų liko padariusi už 227,1 tūkst. eurų – 77 proc.
Nors liko tik vidaus ir išorės apdaila, šiems darbams Savivaldybei teks ieškotis naujo rangovo ir skelbti konkursą.
„Jei ši bendrovė mėgins vilkinti laiką iki sutarties termino pabaigos, su jais nutrauksime sutartį vienašališkai.
Dabar mums yra brangus laikas, nes reikia dar tiksliai susiskaičiuoti, už kiek yra atlikta darbų ir kokius darbus mes perkame iš naujo“, – aiškino R. Laukauskienė.
Ji tikisi, kad kovą paskelbus konkursą, o vėliausiai birželį turint laimėtoją, rudeniop visi likę darbai būtų atlikti. Tad mero pažadas šalia ligoninės ir miesto parko Kalėdoms įkurdinti benamius būtų įvykdytas.
Skubėti Savivaldybę verčia ir tai, kad didžioji dalis šiam objektui skirtų pinigų – apie 222,8 tūkst. eurų – yra Europos Sąjungos fondų lėšos, kurios turi būti įsisavintos iki rugsėjo mėnesio.
Tiesa, rajono valdžia neabejoja, kad šis terminas bus pratęstas, nes Nakvynės namai vis nepastatomi dėl objektyvių priežasčių rangovams bankrutavus.


Bankrutuoja jau antras rangovas
„Lyderio grupė“ – ne vienintelė įmonė, kuri užlinko prie Kretingos Nakvynės namų.
Pagal 2017 metais balandžio pradžioje pasirašytą sutartį už 240 tūkst. eurų suprojektuoti ir pastatyti įsipareigojęs rangovas Telšių UAB „SMD“ darbus turėjo baigti dar iki 2018 metų rudens.
Kad statybos darbai stringa, Kretingos savivaldybė pastebėjo dar praėjusį pavasarį. Pirmojo aukšto nė iki perdangos nesumūriję statybininkai tapo vangūs, o jų gretos retėjo.
Netrukus Savivaldybei ėmė skųstis rangovo tiekėjai, kad su jais neatsiskaitoma. Tuomet tapo aišku, kad rajono valdžios pasirinkta statybos įmonė bankrutuoja.


Bijodama įsivelti į teismus tuometės Savivaldybės administracijos vadovai su nebedirbančiu rangovu atsisveikinti nesiryžo. Sulaukusi sutarties termino pabaigos Kretingos valdžia pasitenkino gavusi 19 tūkst. eurų siekiantį įvykdymo garantą ir paskelbė naują konkursą.
Jį laimėjo „Panevėžio statybos trestas“, kurio pasiūlyta kaina buvo vos 20 tūkstančių eurų didesnė už buvusią ankstesnio rangovo.
Tačiau Savivaldybė pasigedo patikslinto „Panevėžio statybos tresto“ pasiūlymo. Užuot konkurso laimėtojui padėjus ištaisyti apmaudžią klaidą, rajono valdžia pernai spalio pabaigoje šį konkursą paskubėjo nutraukti.
Objektas jau yra


pabrangęs 70 tūkst. eurų
Skelbiant naują konkursą buvo paskaičiuota, kad telšiškiai kartu su projektavimu yra atlikę darbų už 34 tūkst. eurų.
Tačiau „Lyderio grupė“ naują konkursą laimėjo su beveik 60 tūkst. didesne suma nei Nakvynės namus pastatyti buvo pažadėję pirmieji rangovai.
Atmetus iš Telšių „SMD“ gautą beveik 20 tūkst. eurų garantinę įmoką, šio objekto pabrangimas rajonui jau siekia apie 70 tūkst. eurų.
Kartu su „Lyderio grupės“ beveik 30 tūkst. eurų garanto suma dabar Savivaldybė šiam objektui baigti turi apie 100 tūkst. eurų rezervą. Jei už tokią sumą naujame konkurse kas nors sutiks baigti darbus, tuomet Nakvynės namai dar labiau nebrangs.
Tačiau žinant, kiek per tą laikotarpį, kol statybvietėje dirbo „Lyderio grupė“, šalyje didėjo darbo užmokestis, brango statybinės medžiagos, labiau tikėtina, kad naujasis rangovas gali atsirasti už didesnę nei 100 tūkst. eurų kainą.

UAB „Lyderio grupė“ rajone dar baiginėja Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos trijų klasių remontą bei atnaujina kultūros namus Laiviuose.
Laimei, abu šie objektai jau beveik baigti. Laivių kultūros skyriuje liko darbų tik už 5 tūkst. eurų: trūksta išorinių laiptų aptvarų, priešgaisrinių kopėčių ant stogo ir sutvarkyti objekto pridavimo dokumentaciją.
Gimnazijoje visi statybos darbai baigti. Kitas rangovas – bendrovė „Alytaus baldai“ – dar už 30 tūkst. eurų turi pristatyti trūkstamus modernius baldus, o „Lyderio grupė“ tada turėtų juos prijungti prie elektros tinklo.
Bankrutuojančiam rangovui darbų gimnazijoje liko vos už pusantro tūkstančio eurų.

 2,055 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes