Asociatyvi nuotr.

Kretingos rajono mokyklose, kuriose yra vyresnės klasės, mokiniai galimai vartoja narkotines medžiagas. Tokią nemalonią tiesą atskleidė neseniai atlikti testai, parodantys, ar aplinkoje esama narkotinių medžiagų pėdsakų. Jų aptikta net devyniose iš dvylikos tikrintų rajono švietimo įstaigų.

Aptiko trijų rūšių narkotikų pėdsakų
Savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos sprendimu atliktame tyrime iš viso dalyvavo 12 rajono mokyklų.
Tyrimas atliktas jų patalpose, naudojant vienkartinius narkotinių medžiagų aptikimo testus „iDenta“, kuriais aplinkoje galima aptikti heroiną, amfetaminą, metamfetaminą, ekstazį, metadoną, PCP, PMA, DMT ir kitus sintetinės kilmės narkotikus – iš viso 21 narkotinę medžiagą, taip pat augalinės kilmės narkotikus: kanapes (marihuana/hašišas).
Tyrimą stebėjo mokymo įstaigų atstovai, Savivaldybės Narkotikų kontrolės komisijos nariai.
Kiekvienoje įstaigoje, atsižvelgiant į mokinių skaičių, buvo atlikta nuo 10 iki 25 testų.
Iš tyrime dalyvavusių mokymo įstaigų jokių narkotinių medžiagų pėdsakų neaptikta tik trijose – S. Daukanto progimnazijoje, Jokūbavo ir Baublių mokyklose-daugiafunkciuose centruose.
Devyniose aptikti kokaino, metamfetamino ir „angelų dulkėmis“ vadinamų narkotinių medžiagų pėdsakų. Teigiami buvo nuo 2 iki 7 testų.
Narkotinių medžiagų pėdsakų mokyklų koridoriuose, tualetuose buvo ieškoma ant įvairių paviršių: palangių, turėklų, suoliukų, žaidimų stalų ir kita.


Patikrinimo rezultatus aptars vasarį
Komisijos pirmininko, Savivaldybės mero pavaduotojo Dangiro Samaliaus teigimu, patikrinimas atliktas norint pasitikrinti ir įsitikinti, ar mokyklose yra narkotinių medžiagų pėdsakų, suteikti daugiau informacijos pedagogams ir tėvams, numatyti priemones, kurios padėtų siekiant užkirsti kelią narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimui, kad vaikai žinotų, jog yra stebimi.
„Aptarti patikrinimo rezultatus ir pateikti rekomendacijas komisija planuoja vasario pradžioje.
Tarp priemonių – vaizdo kameros mokyklose, testai vaistinėse, kad tėvai patys galėtų patikrinti savo vaiką, jeigu įtaria jį vartojant narkotines medžiagas.
Kaip išsiaiškinome, Kretingos vaistinėse testų nėra“, – sakė D. Samalius.
Savivaldybės gydytoja, komisijos narė Zita Abelkienė teigė, kad pernai mokykloms buvo išplatinta informacija, skirta tėvams: kaip atpažinti narkotines medžiagas vartojantį vaiką, kokie požymiai, leidžiantys įtarti, kad vaikas vartoja narkotikus, kur galima kreiptis pagalbos.
Šiais metais ketinama išplatinti rekomendacijas, kaip kalbėtis su psichoaktyviąsias medžiagas vartojančiu vaiku, kaip atskirti narkotikus vartojantį vaiką, kaip elgtis, ką daryti, kaip padėti.


Didžioji atsakomybės dalis – tėvams

Kretingos policijos komisariato viršininko Arūno Pužausko teigimu, labai gerai, kad narkotikų pėdsakų patikros testas buvo atliktas ne vienoje kurioje, o visose didesnėse rajono mokyklose, tačiau nemano, kad narkotinių medžiagų vartojimo mastas yra toks didelis.
„Gal visus paviršius, ant kurių aptiktas narkotikų pėdsakas, lietė vienas vaikas. Galbūt pėdsakas liko nuo taip vadinamųjų garinamųjų cigarečių, kurias dabar vartoja nemaža dalis mokinių.
Jeigu ir daug teigiamų testų, dar negalima tvirtinti, kad visa mokykla vartoja narkotines medžiagas. Ir testas gali klysti“, – akcentavo A. Pužauskas.
Anot jo, kaip užkirsti kelią narkotikų plitimui mokyklose, sprendžia visų institucijų specialistai, tačiau didžiausia atsakomybės dalis tenka tėvams – tai jie labiausiai turėtų sunerimti, pasižiūrėti, ką vaikai veikia, ar nevartoja narkotikų.
Tėvai turi rasti laiko pabūti su savo vaikais, visada juos išklausyti, domėtis ne tik vaiko mokslais, bet ir pomėgiais, interesais, pažinti vaikų draugus. Jie turi ugdyti atsparumą visiems žalingiems įpročiams.
Tėvų pagrindinė pareiga yra auklėti, kad vaikas augtų pilnaverčiu piliečiu, o ne pažeidėju.
„Negalima visko sumesti ant mokyklų pečių. Žinoma, jos turi suteikti informacijos, esant reikalui, tėvams padėti.
Šis patikrinimas duos žinią visiems, į ką reikėtų labiau atkreipti dėmesį sprendžiant šią opią visoje Lietuvoje problemą“, – kalbėjo Kretingos policijos vadovas.
Jo manymu, kitas žingsnis turėtų būti konkretesnis. Tai yra, būtų galima patikrinti mokyklų, kuriose nustatyta daugiausiai teigiamų testų, mokinius.
Mokyklų vadovams rekomenduojama į tėvų susirinkimus kviesti policijos atstovus, kurie primintų teisės aktus dėl mokinių ir tėvų atsakomybės.
Jeigu, atlikus tyrimą, paaiškėja, kad paauglys vartoja narkotikus, jam surašomas administracinio nusižengimo protokolas. Administracine tvarka atsako jaunuoliai nuo 16 metų.
Už narkotikų ir psichotropinių medžiagų platinimą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.


Svarbiausia laiku suteikti pagalbą
Kretingos psichikos sveikatos centro direktorės Innos Viršlienės teigimu, psichotropinių medžiagų vartojimas sukelia įvairių neigiamų fiziologinių sveikatos pasekmių ir priklausomybių.
„Kokių pasekmių ir priklausomybių sukels, priklauso, kokias narkotines medžiagas vaikas vartoja. Pavyzdžiui, nuo opioidinių grupės narkotinių medžiagų priklausomybė atsiranda labai greitai. Klaidingai manoma, kad pavartojus narkotines medžiagas pagerėja atmintis, tai padeda susikaupti. Yra priešingai – per ilgesnį laiką dėmesys, atmintis ir mąstymas sulėtėja“, – akcentavo I. Viršilienė.
Anot jos, jei tėvams kyla įtarimas, jog vaikas vartoja narkotines medžiagas, reikia su juo pasikalbėti, paaiškinti, kodėl tai yra blogai.
Galima panaudoti ir testus, kurių galima nusipirkti vaistinėse. Visos narkotinės medžiagos žmogaus organizme išsilaiko 3–5 paras, kai kurios – dvi savaites ir ilgiau.
Jeigu nenorima vaiko įžeisti įtarinėjimu, patariama apžiūrėti jo kambarį, kuprinę, rūbus. Susirūpinti reikėtų radus neaiškių tablečių ar miltelių, rūkomojo popieriaus, švirkštų, aprūkusių folijos gabaliukų, apdegusį šaukštą ir kita.
„Nors ir nedažnai, turėdami kažkokių įtarimų, į centrą tėvai pagalbos ateina vieni. Būna, ir kartu su vaiku. Klausia, kaip elgtis, nuo ko pradėti. Svarbiausia ir yra laiku suteikta pagalba“, – sakė I. Viršilienė.

 2,988 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Kvaišalai plinta ir mūsų rajono mokyklose”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE