Devynioliktajį kartą vykusiame naktiniame žygyje Klaipėdos sukilėlių keliais dalyvavo daugiau nei dvi dešimtys jaunųjų Kretingos šaulių.

Dvidešimt penkių kilometrų kelionė naktį per miškus pasišviečiant tik prožektoriais ar mobiliaisiais telefonais. Tokį prieš 97 metus Klaipėdos sukilėlių nueitą kelią įvairiais maršrutais kasmet pakartoja tūkstančiai žygeivių.


Šiemet iš Gargždų į Klaipėdą žygiavo ir jaunieji Kretingos šauliai. Būrio vadas Jonas Meldaikis pasakojo, kad į žygį buvo išsiruošę 26 jaunieji šauliai – po lygiai vaikinų ir merginų nuo 13 iki 20 metų.
„Buvo žygyje jau dalyvavusių anksčiau, buvo ir ėjusių pirmą kartą. Keturiems, pirmą kartą išsiruošusiems naktinei kelionei viso maršruto įveikti nepavyko. Iškviesti tėvai juos išsivežė namo“, – sakė J. Meldaikis.
Pirmasis „krikštas“ žygeivių laukė vos išėjus iš Gargždų: teko eiti šaltiniuota vieta, kuri iš keliuko virto į drėgną brydę. Buvo ne tik šlapia, bet ir slidu. Visi išsiterliojo purvais.
Įveikę 12 kilometrų, prieš antrąjį kontrolės punktą iš keturių, kuriuose galima sustoti ir pailsėti, kretingiškiai pasiklydo. Liko be kareiviškos košės, kuria galima pasistiprinti antrame punkte.
„Šio punkto nepriėjome. Svarstėme, ar grįžti atgal, ar eiti į plentą ir taip pasiekti Klaipėdą. Buvo nutarta eiti pirmyn.
Autostrada žingsniavome apie 3–4 kilometrus. Tada pamačiau pažįstamas vietas, prie Jakų gyvenvietės vėl grįžome į nurodytą žygio maršrutą ir sėkmingai pasiekėme Klaipėdą“, – pasakojo J. Meldaikis.
Nepaisant šios nesėkmės, pirmą kartą renginyje dalyvavusiems jauniesiems šauliams žygis paliko didelį įspūdį.
„Eiti miško takais naktį vienam greičiausiai būtų baisu, tačiau būryje žingsniuodamas apie tai net negalvoji.
Apie antrą valandą nakties buvo tik apėmęs miegas, toks jausmas, kad, rodos, atsistojęs galėtum miegoti. Tačiau paspartini žingsnį ir vėl viskas buvo gerai. Tuo labiau, kad einant ir šalta nebuvo, o stoviniuojant šalo kojos“, – įspūdžiais dalinosi Emilijus.
Vaikinas juokavo namo grįžęs pilnas energijos ir smagių emocijų. Tačiau vos atsigulęs į lovą tuoj pat užmigęs ir išmiegojęs beveik 10 valandų.
„Nužingsniavus beveik 30 kilometrų kojos gerokai skaudėjo, tačiau pamiegojus jokių skausmų nebeliko. Būčiau galėjęs vėl į žygį eiti“, – atviravo vaikinas.
Vasarį jaunųjų šaulių laukia treniruočių žygis iš Vydmantų į Kretingą, kurio metu spręs įvairias užduotis, mokysis topografijos. Lietuvos valstybės atkūrimo dienos šventėje turėtų prisiekti iki 10-ties jaunųjų šaulių.
Naktinis žygis „Klaipėdos sukilėlių keliais” startavo praėjusio penktadienio vakarą Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje, o šeštadienį 6 valandą ryto baigėsi prie Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos.
Jame iš anksto buvo užsiregistravę 2880 įvairaus amžiaus žygeivių, tarp kurių buvo ir krašto apsaugos ministras Raimondas Karoblis.
Pernai žygeiviai į uostamiestį keliavo iš Kretingos palei Dangės (Akmenos) vagą iki Butigeidžio dragūnų bataliono, užpernai buvo žygiuojama iš Palangos.
Šiemet žygis buvo skirtas ne tik Klaipėdos krašto prijungimo metinėms, bet ir Lietuvos kariuomenės atkūrimo 30-mečiui paminėti.

Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių žygis, skirtas Klaipėdos krašto sukilimui atminti, organizuojamas kasmet sausio viduryje.
Jo tikslas – plėtoti glaudesnį Lietuvos karių ir civilių bendradarbiavimą, ugdyti patriotiškumą, pilietiškumą, puoselėti kultūros, istorines tradicijas.
Žygį, kuris pirmą kartą surengtas 2002 metais, organizuoja Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Klaipėdos skyrius kartu su Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių 3-ąja rinktine.
Jiems talkina Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas bei Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Įgulų aptarnavimo tarnybos Klaipėdos įgulos aptarnavimo centras.

 1,559 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes