Trečiadienį į Kretingos rajono savivaldybę sugužėję aštuoni Nidos gatvės gyventojai ieškojo teisybės. Autorės nuotr.

Į trečiadienį Strateginės plėtros tarybos posėdį sugužėjęs būrys Nidos gatvės gyventojų išsikovojo, kad jų gyvenamosios gatvės dalies techninio projekto rengimas būtų įtrauktas į objektų, kurių darbai finansuojami iš šių metų Kelių priežiūros ir plėtros programos bei savivaldybės biudžeto lėšų, eilę.


Mero atvirumas pribloškė kretingiškius
Gyventojai siekia, kad būtų suprojektuota visa vingiuota gatvė, turinti du išsišakojimus ties Klaipėdos gatve, o ne tik dalis jos.
Posėdyje meras Antanas Kalnius aštuonis kretingiškius tikino, jog atsižvelgimas į jų prašymą savivaldybės duris atvertų begalei rajono gyventojų. Mat tai reikštų, kad bet kuris gyventojas galįs daryti spaudimą rajono valdžiai.
„Būsiu nepopuliarus, bet pasakysiu atvirai – jeigu dėl šio klausimo teks balsuoti, aš balsuosiu prieš jį. Pats gyvenu prie neasfaltuotos gatvės, kvėpuoju dulkėmis ir žinau, kol būsiu čia, tol asfaltas prie mano namų nebus nutiestas“, – kretingiškius savo pasisakymu pribloškė rajono vadovas.
A. Kalnius paaiškino, kad priėmus sprendimą suprojektuoti likusią neprojektuotą Nidos gatvės dalį esą iš numatytos analogiškų darbų eilės būtų išstumtas kitas objektas ir liktų nepatenkinti kiti gyventojai. Juk pinigų šiems darbams nebus daugiau. Priešingai, šiemet Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimas yra sumažintas 30 procentų.
Posėdžio metu merą neveiklumu nuolat kaltinusi opozicijos atstovė Jolita Vaickienė šį kartą pritarė A. Kalniui: „Mieste yra daugybė gatvių, kurių tik dalis išasfaltuota ar suprojektuota“.


Sprendimą nulėmė ne automobilių srautas
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis kretingiškiams aiškino, kad rengiant gatvių rekonstrukcijos projektus (taip pat – ir planuojant rekonstrukcijos darbus) pirmenybė teikiama toms gatvėms, kuriomis važinėja ne tik tos gatvės gyventojai, bet jomis privažiuojama prie kokio nors objekto.
Šiuo konkrečiu aptariamuoju atveju toks objektas yra futbolo stadionas Nidos gatvės gale.


Kitas kriterijus, kaip tvirtino P. Černeckis, esąs automobilių srautas. Gyventojams pasiteiravus, kokiu gi būdu buvo skaičiuojamas automobilių srautas Nidos gatvėje, pavaduotojas prisipažino, kad tokie skaičiavimai apskritai nebuvo atlikti.
„O mes skaičiavome“, – šurmuliavo Savivaldybės svečiai ir tikino politikus, kad sportinių varžybų sezono metu pro jų namus plūste plūsta automobiliai.
„Kai ištiesime asfaltą suprojektuotoje gatvės atkarpoje, pro jus svetimi automobiliai nebevažiuos“, – savo atsakymu kretingiškius apstulbino P. Černeckis.


Meras kaltino gyventojus reaguojant ne laiku
Paprašytas paaiškinti, kodėl, svarstant, kuriai Nidos gatvės daliai bus rengiamas techninis projektas, iš tiesų nebuvo atsižvelgta į realų automobilių srauto judėjimą, P. Černeckis net pyktelėjo: „Jūs ką, galvojate, kad į stadioną geriau yra važiuoti vingiuota gatvės dalimi nei tiesiai?“
Pavaduotojo prieštaravimas pačiam sau pribloškė kretingiškius, besistebinčius, kodėl iš karto jis nepaminėjo patogesnio privažiavimo prie viešojo objekto kriterijaus, o kalbėjo apie automobilių srautą, kuris, pasirodo, šiuo atveju visiškai neturėjęs reikšmės politikų sprendimams.
Kretingiškiai politikams mestelėjo kritikos strėlę, kad savivaldybė savo lėšomis suprojektavusi 100 m gatvės atkarpą, einančią palei verslo įmones. „Verslas ir pats gali gatvę susiremontuoti“, – įsitikinę gyventojai.
Žodinis mūšis vyko ir tarp gyventojų bei mero. Rajono galva kretingiškiams metė priekaištą, kad šie su savo skundais smarkiai vėluoja.
„Štai ir šį antradienį vyko vienos gatvės projektavimo viešasis svarstymas, į kurį atvyko nulis gyventojų“, – atkreipė dėmesį A. Kalnius.
Kretingiškiai nesutiko su mero pastabomis. „Juk visur buvo skelbiama informacija apie Nidos gatvės, o ne jos dalies, rekonstrukcijos projektavimą. Mums net į galvą neatėjo, kad gatvė bus padalinta ir ypač, kai ji prasideda nuo mūsų pusės“, – piktinosi gyventojai.


Nepasitenkinimą iššaukia valdžios sprendimai
„Kodėl valdžia traktuoja, kad priėmus mums palankų sprendimą į savivaldybę sueis visa Kretinga? Tad kodėl jie taip padarė, kad visa Kretinga pas juos vaikščiotų?
Neteisingi tarybos narių sprendimai mus privertė rašinėti raštus ir varstyti jų duris. Juk valdžią renkame ne tam, kad jie mums sukeltų problemas. O dabar esame nusiteikę aplankyti visus komitetus ir pasikalbėti su visais tarybos nariais“, – politikų pareiškimais jau po posėdžio stebėjosi Valerija Žalienė.
Gyventojams jau palikus balsavimo salę Strateginės plėtros tarybos nariai balsavo už klausimo dėl Nidos gatvės atkarpos nuo Nr. 1 iki Nr. 13 techninio projekto įtraukimą į šiemet planuojamų remontuoti ir projektuoti objektų sąrašą.
Vienintelis meras A. Kalnius balsavo prieš, J. Vaickienė susilaikė, likusieji Tarybos nariai – Konstantinas Skierus, Dalia Martišauskienė, Juozas Mažeika, Vytautas Ročys, Vitalija Valančiūtė – balsavo už minimo klausimo įtraukimą į posėdžio darbotvarkę.
Specialistų teigimu, 200 m ilgio gatvės techninis projektas asfaltui išlieti kainuotų nuo 3 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

 1,305 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes