Žydrūną Drazdą čempionato kovose palaikė žmona Auksė, jį atlydėjusi net į Portugaliją. Asmeninio archyvo nuotr.

Iš Mažučių kaimo kilęs Žydrūnas Drazdas, nepaisydamas net ką tik persirgto gripo, ketvirtadienį Portugalijoje iškovojo Atvirojo Europos džiudžitsu mėlynųjų diržų čempiono titulą.


Pergalės paslaptis – susikaupimas
„Visi lipa ant tatamio tikėdamiesi laimėti, bet laimi vienas. Jei netiki pergale, nėra ko eiti į varžybas. O laimi tas, kuris yra labiausiai susikaupęs“, – kalbėjo 48-erių metų sportininkas.
Dėl gruodį jį užklupusio gripo Žydrūnas iki paskutinės minutės nežinojo, ar tikrai dalyvaus čempionate. Vis dėlto vyras nepraleido nė vienos treniruotės, kurios vyksta triskart per savaitę. Į salę ateidavo dar papildomai. Atkaklumo nestokojančiam sportininkui ir tiek dar buvo mažai – sportuoti važinėjo ir į Klaipėdą.
Ryžtas ir intensyvios treniruotės atsipirko su kaupu. Ketvirtadienį Lisabonoje po keturių kovų lemiamoje – penktojoje – susirėmęs su priešininku iš Belgijos, Žydrūnas buvo pripažintas absoliučiu Europos džiudžitsu čempionu mėlynųjų diržų 43–48 m. amžiaus kategorijoje.
Šalia buvo ir žmona
Mylimo vyro palaikyti kartu vyko ir žmona Auksė. Moteris pirmą sykį stebėjo dėl aukso kovojantį sutuoktinį.


„Jaudinausi turbūt daugiau už jį patį. Labai nerimavau, kad nesusižeistų, kad jam pasisektų. Labai didžiuojuosi, kad jis taip sugeba kovoti, yra toks stiprus – ir ne vien tik fiziškai. Dalyvauti tokiose varžybose reikia ne tik fizinės ištvermės, bet ir labai stipraus psichologinio pasirengimo. Jos labai stipriai emociškai išsunkia ir priverčia išsiskirti daug adrenalino“, – kalbėjo A. Drazdienė.
Antradienį su Europos auksu grįžtančio tėvelio su nekantrumu laukia namuose likusi šešiametė dukra Vėtrė bei paaugliai sūnūs Emilis ir Laurynas.
Įvairiose čempionato kategorijose iš viso varžėsi apie 4 tūkstančiai kovotojų iš viso pasaulio. Kretingiškiui ruoštis čempionatui padėjo ir Klaipėdos „Roger Gracie Academy“ treneris Marius Rudnickas.
Ž. Drazdas sportuoja nuo jaunystės, daugiau nei 10 metų lanko dziudo treniruotes. Prieš penkerius metus susidomėjo brazilų džiudžitsu kovos menu ir įvairių titulų yra pelnęs ne vieną. Pernai tapo Lietuvos dziudo veteranų čempionu, 2016 m. – Europos baltųjų diržų kategorijos čempionu.


Bičiuliai tikėjo kovos draugu
Čempionato eigą su jauduliu stebėjo ir Žydrūno bendraminčiai bei kovos draugai palangiškiai Erikas Cchovrebovas ir Algirdas Rasimas.
Žydrūnas kartu su A. Rasimu prieš ketverius Palangoje įkūrė kovos menų klubą „Ardonas“, po metų tokį pat klubą kartu su E. Cchovrebovu atidarė Kretingoje.
„Džiudžitsu Žydrūnui nėra tik hobis, jis tuo gyvena. Lanko visas treniruotes, prireikus ir mane pavaduoja. Gyvenime jis yra geras, švelnus žmogus, bet kovoje virsta žvėrimi. Ir šitos jo pergalės – dar tik pradžia“, – apie kovos draugą pasakojo E. Cchovrebovas.
„2016 metais Žydrūnas tapo Europos džiudžitsu čempionu baltųjų diržų kategorijoje, o dabar vėl nugalėjo, bet jau aukštesniame lygmenyje. Jis yra tikras čempionas – empatiškas, ramus, atkaklus, žodžio žmogus.
Jis ir dirba, turi ūkį, augina tris vaikus, bet jeigu tik vyksta koks nors seminaras, varžybos, iškart važiuoja. Esu jo bendraamžis, bet dažnai nusistebiu, iš kur jis turi tiek energijos ir jėgų. Organizuojame vaikų stovyklas – jis jau pirmas į automobilius krauna tatamius. Visur suspėja“, – apie bičiulį kalbėjo A. Rasimas.

 2,499 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes